Simona Halep se retrage în sfertul de finală cu Bouzkova, accidentată la glezna stângă, decide să nu forțeze. Rejucarea finalei de la Wimbledon mai are de așteptat

Treizecizero | 10 august 2019

Într-o zi cu multe pe masă, Serena Williams și-a luat revanșa cu Naomi Osaka, în reeditarea finalei US Open 2018. Nu va exista, deocamdată, reeditarea finalei Wimbledon de anul acesta, după ce Simona Halep nu a putut termina meciul cu Marie Bouzkova. După ce Bianca Andreescu a învins-o și pe Pliskova, Osaka și-a asigurat revenirea pe locul 1.

Simona Halep s-a retras în sferturile de finală de la Toronto, după ce a pierdut primul set cu Marie Bouzkova, 6-4. 

Accidentată la glezna stângă, la care a avut un bandaj consistent încă din start (și despre care a spus în aceste zile că resimte dureri), Simona a chemat fizioterapeutul la finalul primului set și a decis să nu continue meciul. 

Săptămâna viitoare, Simona va fi prezentă la turneul de la Cincinnati, a cărui tragere la sorți s-a făcut deja.

Simona își va păstra locul 4 în clasamentul WTA de săptămâna viitoare. 

*

Când Serena Williams a încheiat conturile cu Naomi Osaka în meciul vedetă al zilei, asigurându-și locul în semifinală, gândurile tuturor ne-au fugit, firește, spre finala de la Londra. După ce tocmai urmăriserăm reeditarea finalei US Open de anul trecut, eram gata și de reeditarea finalei de la Wimbledon: Simona și Serena păreau gata de o nouă înfruntare, la puține săptămâni de la acea zi memorabilă. Am uitat repede că acest turneu era menit încă din start să o readucă pe Simona în stare de concurs și atât. Simona a spus-o încă din startul săptămânii că nu e cu match fitness-ul acolo unde și-ar dori, că nu are nicio așteptare, iar durerile la tendonul lui Ahile au fost menționate imediat după duelul dramatic cu Jennifer Brady.

Ceva mai mult de o oră mai târziu după victoria Serenei, planurile pentru un alt meci de gală au fost anulate: Simona Halep s-a retras după ce a pierdut un prim set în care, afară de un segment de 15 minute, n-a părut nici pe departe în apele ei. 

E drept, Marie Bouzkova și-a dat toată silința să-i facă viața cât mai grea Simonei. Pentru Marie, o fostă campioană de juniori la US Open care, alături de Muchova, pare să asigure deja următoarea linie de jucătoare foarte bune pentru Cehia, acesta este turneul carierei. L-a început din calificări, l-a continuat cu o victorie la Sloane Stephens, iar în primul set de azi ne-am lămurit repede cât de greu e să-i faci punct. “O să enerveze pe multă lume în circuit”, a spus Naomi Cavaday, comentatoarea WTA TV, la finalul meciului. 

Aceasta a fost una dintre problemele cu care s-a confruntat Simona în acest meci, dincolo de deplasarea limitată: a fost foarte greu să găsească o cale peste defensiva fantastică a cehoaicei. Ca în alte ocazii când a întâlnit prima dată o adversară, Simona a părut nelămurită cum s-o joace pe Bouzkova în start. Și-a pierdut serviciul într-un prim game care a pornit direct cu niște schimburi foarte lungi. Bouzkova a alergat 60 de metri într-unul dintre aceste schimburi, dar efortul a meritat. Ajutată și de multe erori neforțate ale Simonei, Marie a consolidat nu unul, ci două break-uri, desprinzându-se la 4-0. 

Simona văzuse destul, însă, iar când a crescut intensitatea, diferența de valoare s-a văzut repede, cu toată energia și entuziasmul vârstei pe care le-a investit Marie în acest set. Simona a început să își deschidă mai bine terenul, să apese pe lovituri și să o plimbe pe Bouzkova până la epuizare. Împinsă în spatele baseline-ului, de unde începuse meciul de pe el, Bouzkova a ridicat din umeri către boxa ei, semn că nu poate să o ducă așa la nesfârșit. Ca să iasă din încercuire, a încercat să varieze: scurtele, în două ocazii, au fost utile și eficiente. Venirile la fileu au fost aspru penalizate de Simona, cu câteva passinguri grozave. Într-o clipită se făcuse 4-4. 

Dar un game pe serviciu neinspirat al Simonei a readus-o nesperat pe Bouzkova la conducere. Iar cehoaica a arătat că nu se sfiește în fața emoțiilor de închidere a unui set. L-a dus la bun sfârșit pe primul, 6-4, iar Simona a cerut fizioterapeutul. 

Chiar și fără să fie la potențialul maxim, probabil că Simona ar fi găsit o cale să scoată meciul la capăt; deși pierduse primul set, direcția meciului se schimbase. Dar riscul era complet inutil. Nimic de câștigat, multe de pierdut, mai ales în contextul unei eventuale semifinale cu Serena. Așa că Simona a decis să nu riște.  

Și-a tăiat singură bandajul gros deja aplicat peste gleznă, pentru a fi evaluată, iar după o scurtă discuție cu fizioterapeutul și un schimb de semne cu Daniel Dobre și cu Teo Cercel, Simona a decis să apeleze la o rară retragere. Seria ei de semifinale în Canada se oprește la 4 consecutive, dar față de vara trecută, când a făcut eforturi colosale între Montreal și Cincinnati, pe care le-a plătit la US Open, vara aceasta Simona nu-și mai asumă riscuri inutile. 

„Am simțit dureri la tendonul lui Ahile încă de la primul meci aici, iar azi l-am simțit chiar și mai rău, de aceea am decis să mă opresc”, a spus Simona, citată de site-ul WTA.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1160015975141576704?s=20

„Îmi pare rău pentru Simona, dar a fost un privilegiu să fiu pe teren cu ea, chiar și numai un set”, a spus simpatica jucătoare din Cehia, la interviul de pe teren. La cât de încântată a fost încă din start de orice i se întâmpla – intrarea pe teren, încălzire, poza de la fileu cu Simona – și la ce atitudine excelentă a arătat, n-ai cum să nu te bucuri pentru Marie. 

La conferință, ea a adăugat: „Sigur că sunt dezamăgită că Simona a trebuit să se retragă. Chiar m-am bucurat să joc cu ea, a fost o experiență grozavă, iar acum abia aștept să joc cu Serena. Am avut raliuri lungi, așa că poate ei i-a fost teamă să nu-și agraveze, a vrut să prevină înainte de a intra în setul doi și a lupta și mai mult”.

La cea mai bună performanță a carierei, Bouzkova o va întâlni în semifinale pe Serena Williams, care a făcut de departe cel mai bun meci al ei în 2019, învingând-o pentru prima oară în trei meciuri pe Naomi Osaka, 6-3, 6-4. 

A fost o evoluție excelentă din partea Serenei, care dă semne tot mai consistente că se întoarce la nivelul dorit. În sfârșit sănătoasă și în mod evident motivată, Williams a afișat acel calm rece care nu anunță nimic bun pentru adversarele ei. A încheiat meciul cu 31 de winners și 11 ași în drum spre o victorie relevantă pentru ea în acest moment.

Osaka va prelua, chiar și așa, primul loc în clasament, recuperându-l de la Ashleigh Barty.

Barty a stat pe 1 șapte săptămâni, iar acum Osaka se va întoarce pe locul câștigat prima dată în ianuarie, după al doilea ei titlu de Slam. Osaka va începe de luni a 22-a săptămână pe primul loc; asta o plasează pe locul 15 în clasamentul all-time. Cu 64 de săptămâni pe prima poziție WTA, Simona Halep e a 10-a.

Karolina Pliskova era singura care ar fi putut-o depăși pe Osaka săptămâna asta, dar Pliskova a fost învinsă de Bianca Andreescu. Bianca și-a continuat seria de victorii în trei seturi, aceasta fiind a patra în această săptămână. Andreescu a petrecut aproape 10 ore pe teren în aceste meciuri, de departe cele mai multe dintre jucătoarele rămase în turneu. Cu Pliskova a gestionat mai bine condițiile de joc dificile, obținând încă o victorie la o jucătoare de top, într-un turneu care pare să fie continuarea a ceea ce a reușit ea la Indian Wells și Miami. Anul acesta, Bianca are un bilanț de 4-0 cu jucătoarele din Top 5. Iar șansele ei la o nouă finală importantă – atât pentru ea, cât și pentru Canada – arată bine. Pe Sofia Kenin – adversara ei din semifinale, cea care a eliminat-o pe Elina Svitolina – a învins-o deja de două ori anul acesta și pare să controleze match-up-ul.

“Înseamnă mult pentru mine. Am muncit mult, m-am dedicat 100 la 100 tenisului și acum văd rezultatele”, a spus Bianca.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi