Învinsă clar de Aryna Sabalenka la Adelaide, Simona Halep privește acum spre Australian Open

Camelia Butuligă | 16 ianuarie 2020

Simona Halep a fost oprită în sferturile de finală de la Adelaide, un 4-6, 2-6 scurt, 70 de minute de tenis în care Aryna Sabalenka a jucat excelent și foarte agresiv.

Simona Halep a fost oprită în sferturile de finală de la Adelaide, un 4-6, 2-6 scurt, 70 de minute de tenis în care Aryna Sabalenka a jucat excelent și foarte agresiv.

Ca și anul trecut, Simona merge la Melbourne fără prea multe meciuri – anul trecut a jucat doar unul, anul acesta două. Totuși, spre deosebire de 2019, situația ei generală este mai bună: mai antrenată, fără probleme fizice serioase și cu Cahill pe bancă. Simo va intra în acest turneu de pe locul 3 în clasamentul mondial.

Aryna Sabalenka jucase de două ori contra Simonei Halep până azi și nu reușise să câștige mai mult de 4 gameuri pe set – un h2h încurajator. Mai puțin încurajator era profilul de joc al jucătoarei din Belarus, care are un stil pe cât de inconstant, pe atât de periculos, exact genul de joc care poate pune probleme mari oricui atunci când funcționează. Iar astăzi a funcționat aproape ireproșabil, încheind discuția aproape în totalitate încă de la serviciu-retur. Deși Simona n-a avut deloc o evoluție slabă pe serviciu (71% procentaj de reușită pe primul), Sabalenka a returnat incredibil, taxând nu numai serviciile doi (Simona a câștigat doar 25% din punctele jucate cu doiul), dar și pe primul. 

https://twitter.com/WTA/status/1217647286240436230?s=20

Nu întâmplător, subiectul principal al singurului OCC cu Cahill, din primul set, a fost serviciul. Acesta a sfătuit-o pe Simona să servească ca pe zgură: cu variație și efect, scăzând un pic viteza pe primul pentru a se asigura că intră. De asemenea, i-a recomandat serviciul la corp sau targetarea forehandului Arynei, care părea a fi (ceva) mai nesigur decât reverul. Simona a executat, ca întotdeauna, imediat. Din păcate, niciuna din aceste tactici nu a părut să dea rezultate: Sabalenka a continuat să trăsnească winnere de retur de pe ambele părți, nepărând deranjată nici de serviciile pe corp, nici de cele cu efect slice. 

Nici la serviciu n-a slăbit prea mult ritmul bielorusa. Simona a reușit trei breakuri (două în primul set și unul în al doilea) dar nu s-a aflat nici un moment la conducere, nici pe tabelă, nici pe teren. Majoritatea schimburilor au fost scurte (sub 5 lovituri) și s-au desfășurat în termenii Arynei, care a reușit de cele mai multe ori să se pună în avantaj cu primele lovituri. Simona s-a văzut nevoită să joace un tenis reactiv mai degrabă decât proactiv – asta când apuca să ducă racheta la minge. 

Emoțional, Simona a fost destul de inertă – după câteva gesturi exasperate în primul set, a părut să se împace cu ideea că nu e ziua ei. Mă întreb dacă resemnarea ei nu a fost cauzată și de faptul că a simțit vreo jenă fizică și nu a vrut să forțeze. Pentru că în setul doi am surprins-o făcând în drum spre scaun câteva mișcări de întindere a spatelui însoțite de o ușoară grimasă.  

Chiar dacă acum fiecare meci al ei este însoțit de expresia ”campioana de la Wimbledon”, Simona are în continuare același profil de joc, cu aceleași calități și aceleași vulnerabilități – una din capcanele bine-cunoscute este o adversară big-hitter, pe hard, într-o zi bună. Sabalenka a bifat azi toate căsuțele, inclusiv pe cea mai importantă: i-a intrat tot. La sfârșitul meciului, raportul ei winnere-neforțate era de 33-10. Too good. Deși a avut și ea un raport bun (12-6), Simona pur și simplu n-a găsit suficiente deschideri în meci pe unde să se strecoare și să tragă de schimburi cât să-i sădească adversarei îndoiala în suflet.  

https://twitter.com/WTA/status/1217650526176731136?s=20

Mergem înainte: următoarea oprire, Melbourne.

Și mă întrebam, chiar în timpul meciului, ar mai fi jucat Sabalenka la fel de liber dacă ar fi întâlnit-o pe Simona în sferturile unui Slam? Cu oboseala și durerile a patru meciuri în spate și cu miza psihică unei semifinale pe masă? Asta mă mai liniștește: jocul Simonei poate că va rămâne mereu vulnerabil pe anumite segmente, dar în meciurile cu miză, experiența, palmaresul și acea ambiție lăuntrică pot lucra în favoarea ei. Faptul că este ”campioana de la Wimbledon” o face o țintă mai apetisantă, dar să nu uităm cum a ajuns acolo: pentru că este capabilă să facă meciuri mari atunci când contează.

Simona Halep își va afla chiar astăzi adversara din primul tur de la Australian Open. Tragerea la sorți a tabloului primului turneu de Grand Slam al anului va începe de la ora 09:00 și va fi acoperită în timp real pe Treizecizero.

Foto: Jimmie48Photography

Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile la Roland Garros 2020! Bonus: toate abonamentele la pachetul 250 făcute până pe 14 ianuarie primesc cadou 2 perechi de Sox 30-0. Detalii pe larg, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi