Simona Halep răspunde cu stil, o învinge pe Siniakova și egalează pentru România contra Cehiei

Radu Marina | 9 februarie 2019

Simona Halep a repus repede România pe trasa cea bună, învingând-o cu autoritate pe Katerina Siniakova în meciul al doilea din Cehia – România, 6-4, 6-0.

Ca și în primul meci al zilei, și aici s-a respectat clasamentul. Simona a intrat super motivată și a controlat meciul. O singură perioadă mai dificilă a avut de înfruntat, dar și aceea a fost utilă pentru Simona, care are mereu nevoie să fie testată. La 5-2, ea a avut patru mingi de set, dar Siniakova a replicat cu dârzenie, salvându-le pe toate și revenind până la 5-4, 0-30. Dar Simo a avut și ea răspuns, iar odată ce a luat primul set, nu s-a mai uitat înapoi; ea a cedat doar 10 puncte în setul al doilea și a închis meciul într-o oră și 13 minute.

*

“Orice poți face tu, eu pot face și mai bine” e o expresie des folosită în tenis. Și e folosită mai ales atunci când deși una din jucătoare nu face neapărat ceva greșit pe terenul de tenis, ajunge să fie surclasată de oponenta ei.

Într-o astfel de situație ne-am aflat în cel de-al doilea meci al zilei. Simona a fost jucătoarea dominantă, cea care are toate soluțiile și pedepsește orice tentativă de revenire a adversarei. Iar Siniakova a fost în rolul jucătoarei care face lucrurile corect, luptă, își oferă șanse, dar nu cât să poată să ajungă la liman. Și asta pentru că a avut în față o adversară mult prea puternică, pe care Katerina n-a putut-o surprinde cu nimic.

Modul în care Simona a început meciul, returnând apăsat și mereu lung ori răspunzând la unghiurile scurte găsite de Siniakova cu unghiuri și mai scurte, a fost primul indiciu că Siniakova va avea nevoie de ceva special. N-a găsit, dar nici nu-și poate reproșa că nu a căutat. De încercat, a încercat: a aruncat înspre Simona tot ce a avut mai bun timp de un set, a încercat din răsputeri să stea aproape. Insuficient însă. Cum prevestea Pliskova în declarațiile pre-weekend, „fetele le e greu să țină pasul cu Simona, și atunci sunt pedepsite”.

Faptul că Simona a făcut break încă din primul game al meciului și a reușit rapid să-și impună jocul, fiind agresivă și căutând să fie ea cea care trasează direcțiile, a mai luat din emoții și a mutat presiunea spre Siniakova. Altfel spus, am avut o Simona o idee mai relaxată. Și cum știm bine, o Simona mai relaxată înseamnă o Simona mai periculoasă.

Așa se face că până la 5-2, 40-0, evoluția Simonei a fost fără cusur. Cu lovitura de dreapta și-a deschis în repetate rânduri terenul, jocul de pe baseline a fost unul agresiv, dar în același timp foarte așezat și curat, iar serviciul i-a fost alături, confirmând cu ușurință break-ul izbutit încă din primul game.

Singurul moment de rătăcire pentru Simona a venit în game-ul opt, exact la mingea de set. A fost un game în care un challenge inspirat al cehoaicei, alte două mingi care au prins tușa și un scurtcircuit al Simonei la serviciu au făcut ca balanța să încline ușor către Siniakova, care a făcut break-ul și a urcat la 3-5. Iar după un game de serviciu confortabil al cehoaicei, scorul devenise, brusc, strâns.

Acesta a fost însă primul și singurul moment mai puțin strălucit al Simonei în meciul de azi. La 5-4, când a servit pentru set, n-a făcut-o impecabil, dar cum ne-a obișnuit de atâtea ori, atunci când e nevoie, își ridică nivelul și răspunde: după o revenire de la 0-30 și o dublă greșeală la mingea de set, Simona a închis setul cu un as, urmat de serviciu nereturnat.

Iar odată depășite aceste mici dificultăți, meciul și-a reluat cursul avut până la 5-2, 40-0. Simona a dominat și și-a destabilizat treptat adversara atât cu trecerile curajoase de la apărare la atac cât și cu jocul agresiv, dar tare echilibrat, cu care a scos-o pe Siniakova din zona ei de confort, obligând-o să stea mai mult în defensivă decât în atac, adică acolo unde ea nu se simte tocmai confortabil.

Ziua se închide astfel cu un 1-1 care nu miră pe nimeni. Jucătoarele-vedetă ale celor două formații și-au câștigat confortabil meciurile, iar acum se pregătesc de confruntarea directă. Este și momentul discuțiilor despre eventuale schimbări în formulele de start. Vor risca cei doi căpitani nejucători? Mai multe opțiuni, dar și întrebări, sunt în tabăra României, unde le avem pe Irina Begu, Monica Niculescu sau Ana Bogdan.

Afară de aceste eventuale schimbări tactice, duminică se va juca, începând cu ora 14:00, în următorul program: Pliskova – Halep, Siniakova – Buzărnescu, Krejikova/Siniakova – Begu/Niculescu.

Simona: „Ne-am simțit ca acasă”

Simona Halep le-a mulțumit fanilor veniți din țară. „Publicul român m-a ambiționat și m-a ajutat. Le mulțumesc, știu că unii dintre ei au venit cu mașina, au condus mult. E un lucru deosebit să îi avem alături mereu; ne dau energie”, a spus ea, menționând și grupul venit de la Cluj, în frunte cu primarul Emil Boc. „Au făcut o atmosferă plăcută, ne-am simțit ca acasă. E impresionant că el (n.r. Emil Boc) a stat și a bătut toba aia atât de mult”.

Simona era mulțumită cu evoluția ei și spune că s-a adaptat și la suprafață: „ În opinia mea, am jucat bine și am jucat ce trebuia. Emoțional, a fost mai greu, pentru că la Fed Cup e alt gen de presiune. A fost acel challenge ieșit un pic în out. De acolo a pornit revenirea ei. Însă sunt bucuroasă că nu am renunțat, iar cu timpul, mi-am regăsit timingul și feelingul”.

„Nu știu să spun dacă e rapidă sau nu. Probabil e undeva la mijloc. Dar îmi permite să alerg bine și să simt mingea, deci e o suprafață ok”.

La rândul ei, Siniakova a dat de înțeles că, odată ce și-a ratat jumătatea de șansă avută la finalul setului secund, a rămas fără vânt în pânze: „În primul set, am fost aproape, dar revenirea aceea nu a fost suficientă. Apoi am început prost setul 2, iar o a doua revenire a fost imposibilă împotriva Simonei”.

Codruț Baciu (din Ostrava) a contribuit.

Avem un pop-up newsletter, o ediție limitată a 30-0 Expresso dedicată Cehia – România. Dacă nu ești pe lista 30-0 Expresso, înscrie-te aici. Newsletterul vine vineri, sâmbătă și duminică.

– – – – – – – – – – –

Tot cu ocazia meciului, am pregătit un pachet Fed Cup în Shop: combină orice tricou Romanian Tennis is Fire cu orice totebag și primești pentru acest pachet un preț special de 99 lei, valabil doar vineri – duminică; reducerea de 35 de lei se aplică folosind codul de voucher 30-0isFire.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi