Simona Halep pornește foarte bine la Madrid, câștigă cu Sara Sorribes

Treizecizero | 30 aprilie 2021

Simona Halep a câștigat clar în primul tur al turneului de la Madrid, 6-0, 7-5 cu Sara Sorribes Tormo, un start excelent în seria de turnee pe zgură outdoor pentru dubla campioană de Grand Slam. Într-o confruntare de o oră și 24 de minute, Simona a fost în control permanent cu jucătoarea din Spania, obținând […]


Simona Halep a câștigat clar în primul tur al turneului de la Madrid, 6-0, 7-5 cu Sara Sorribes Tormo, un start excelent în seria de turnee pe zgură outdoor pentru dubla campioană de Grand Slam.

Într-o confruntare de o oră și 24 de minute, Simona a fost în control permanent cu jucătoarea din Spania, obținând a doua victorie din tot atâtea întâlniri cu Sara. Și, prin asta, a reușit un debut în forță la unul dintre turneele ei preferate, un debut care nu poate fi umbrit de segmentul ratat din setul al doilea.

Simona a condus cu 6-0, 5-1, înainte ca iberica să ia patru game-uri la rând cu care a dat impresia că poate relansa setul secund. Egalată, Simona a strâns imediat șuruburile, câștigând următoarele două game-uri.

Sorribes Tormo a mai întors și triumfat de două ori de la minge de meci în acest sezon, cel mai bun al carierei pentru ea, iar acele reușite probabil au ajutat-o să se relaxeze și să tragă de fiecare punct la 1-5 în setul al doilea, în încercarea de a prelungi meciul. Nerăbdătoare, Simona – care a ajuns de două ori la minge de meci pe serviciul ibericei la 5-4, rupând racordajul la una dintre ele – a ajutat-o și ea cu câteva erori.

Cum se întâmplă în astfel de situații, jucătoarea cu puține lucruri de pierdut pe fondul unei reveniri nesperate a prins avânt și s-a hrănit din mica serie pozitivă pe care și-a construit-o. Sorribes Tormo se simte ca peștele în apă în astfel de situații când își poate frustra o oponentă mult mai valoroasă care lasă puțin garda jos, și când poate stoarce puncte la capătul unor schimburi muncite și intense ca efort fizic.

Însă, la 5-5, atu-ul de „nu am ce pierde” al Sarei dispăruse. Când cele două au ajuns din nou pe picior de egalitate, iar meciul era într-un alt context și avea o altă încărcătură, s-a întâmplat ce se întâmplase și la început de meci: Simona a accelerat, și-a redescoperit intensitatea și și-a lăsat încă o dată adversara în urmă.

Dar acea desfășurare a setului al doilea, de la 5-1 la 5-5 și apoi la 7-5, se vede adesea în tenis și nu e ceva ce ar trebui dramatizat sau supra-analizat. Nu e relevant neapărat nici pentru viitoare întâlniri cu Sorribes Tormo – un matchup în care Simona face totul mai bine și poate câștiga nouă meciuri din zece dacă e concentrată – și nici pentru desfășurarea ulterioară a turneului.

Pentru asta, mai degrabă ar trebui să ne uităm la cât de copleșitoare a fost Simona până la 6-0, 5-1. Cu un singur punct pierdut pe serviciu în primul set și cu nouă lovituri direct câștigătoare, Simona a adus din start genul de evoluție dominantă care o face o jucătoare atât de impozantă pe zgură. Agresivă și deloc interesată să se lase trasă în lupta de uzură propusă de Sorribes Tormo, românca a continuat la un nivel ridicat, dictând și în setul al doilea, care a fost multă vreme un trafic într-o singură direcție, cu Simona câștigând la un moment dat 11 puncte consecutive. Per total, Simona a reușit 21 de lovituri direct câștigătoare, versus 23 de erori neforțate, însă marea lor majoritate consemnându-se în partea de final a setului.

„Mi-am pierdut un pic concentrarea la 5-1 și am început să fac greșeli. Însă mă așteptam la un meci greu, pentru că știam că are încredere mare, pentru că a jucat foarte bine în ultimele luni. Știam că o să fie greu: ei îi place zgura, iar spinul ei nu e ușor de returnat”, a oferit context Simona.

Simona are acum un bilanț de 26 – 7 la Madrid, turneu la care a jucat patru finale în carieră, câștigând două dintre ele (titluri în 2016 și 2017, finale în 2014 și 2019).

În turul următor, Simona o va întâlni pe Saisai Zheng, care a trecut, 6-2, 3-6, 6-1 de Magda Linette. Simona conduce cu 2-0 în H2H: un 6-2, 6-3 la Shenzhen 2015 și un 7-5, 6-0 la Wimbledon 2018.

„Știu cum joacă; o să fie interesant și diferit față de azi. Primul meci e mereu foarte greu, pentru că vrei să capeți un feeling al turneului. Sper că voi juca tenisul meu cel mai bun și să câștig”, a spus Simona despre turul următor.

Celelalte două românce care au intrat azi pe teren au suferit înfrângeri grele: deși a salvat șapte mingi de meci, Irina Begu a pierdut în tiebreak-ul decisivului cu Daria Kasatkina, după trei ore de luptă. Iar Sorana Cîrstea a fost învinsă de Jessica Pegula, 7-6, 6-3, într-un meci în care o căzătură a româncei a afectat dinamica duelului.

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1388117898477064192?s=20
https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1388114430051946498?s=20
https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1388127680504152066?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi