Zi nefastă: Irina Begu pierde un meci epuizant și frustrant cu Kasatkina. O accidentare i-a oprit elanul Soranei Cîrstea

Radu Marina | 30 aprilie 2021

Lucrurile n-au mers deloc în favoarea Irinei și a Soranei. La un turneu la care ambele au reușit câte două calificări în sferturile de finală în edițiile precedente, cele două românce au suferit înfrângeri frustrante în primul tur al ediției 2021.

Cu tot efortul depus, cu toată revenirea grozavă din setul decisiv, Irina Begu a pierdut cu Daria Kasatkina în primul tur de la Madrid, 4-6, 6-4, 7-6.

Un match-up complicat pentru Irina continuă astfel într-un mod neplăcut: Irina a pierdut pentru a opta oară în nouă meciuri cu jucătoarea rusă. A fost un meci epuizant, care a durat trei ore. Irina și-a creat șanse, a condus 6-4, 2-0 și a reușit un comeback remarcabil în setul decisiv, reușind să întoarcă de la 5-1 și să salveze nu mai puțin de șapte mingi de meci. N-a dus revenirea la capăt pentru că nu a mai avut soluții în tiebreak, pe care l-a pierdut cu 7-1.

Problema pentru Irina în meciurile cu Daria Kasatkina nu e doar suprafața. S-au întâlnit și pe zgura roșie, și pe cea verde, și pe hard, și pe hard indoor. Rusoaica a câștigat de atâtea ori pentru că acel “match-up” pe care îl tot aducem în discuție în multe ocazii contează mai mult decât orice. 

Stilul rusoaicei e ușor atipic – în ideea că nu vei mai găsi în circuit o altă jucătoare care să aibă asemenea accelerări – dar asta nu o face invincibilă. Sunt destule jucătoare care au găsit cheia pentru ea, dar în cazul Irinei lucrurile sunt mai complicate atunci când o are în față pe Daria pentru că jocul și loviturile ei nu ajung să rănească cu adevărat defensiva și variația pe care o propune rusoaica. Un joc domol și așezat precum al Irinei, cu accelerări sporadice și cu multe momente în care doar răspunde ritmului impus de adversară ajunge să se blocheze sau să aibă mari fluctuații atunci când întâlnește o defensivă foarte bună, căreia i se adaugă variație, accelerări surprinzătoare și multe schimbări de direcție și ritm. 

Apoi, nu e doar despre jocul Irinei ci e și despre ce face Kasatkina și cum simte ea loviturile Irinei – iar aceste lovituri, tăria și traiectoriile Irinei par să îi convină rusoaicei de minune. 

Se anunța, deci, un meci foarte greu pentru Irina. Iar când deja s-au înregistrat șapte înfrângeri, problema nu mai e doar despre match-up și ce anume ar trebui executat. Ci e și despre încrederea și întrebările cu care ajungi la meci; eșecurile astea la rând în fața aceluiași adversar atârnă greu și de cele mai multe ori se transformă într-un dezavantaj încă din start, care nici nu îți mai permite să execuți ce îți propui.

Chestiunea asta s-a reflectat multă vreme și în meciul de astăzi. Când Irina reușea să preia conducerea, făcea un pas înainte, dar apoi urmau doi înapoi, fie prin duble greșeli, fie prin erori ușoare. De exemplu: a început meciul cu break, dar apoi a pierdut trei game-uri la rând. A ajuns la 6-4, 2-0, dar în ciuda unor șanse de a consolida avantajul, dar a fost întoarsă și a pierdut setul. A revenit apoi de la 5-1 în decisiv, a salvat șapte (!) mingi de meci, a dus setul într-un tiebreak pe care l-a cedat, parcă, prea ușor. Poate și pentru că toate acele înfrângeri anterioare la Kasatkina s-au făcut iar auzite undeva într-un colț al minții, suficient cât să provoace o strângere de inimă.  

În toate cele trei seturi, Irina a jucat cu convingerea în planul ei de joc și dând senzația că știe ce trebuie jucat pentru a o învinge pe rusoaică. Și foarte puțin i-a lipsit.

Dar tenisul stă, printre multe altele, în mici detalii și în acea încredere bună pe care ți-o dau acele multe victorii pe care Kasatkina le are asupra Irinei: atâtea victorii înseamnă enorm pentru moralul unei jucătoare – pentru că știe că poate câștiga fără să exceleze neapărat, că vor apărea la un moment șanse. 

Și exact asta s-a și întâmplat. Când a reintrat în meci de la 4-6, 0-2, nu a mai putut fi scoasă de pe teren. Iar când lucrurile s-au echilibrat și dinamica meciului s-a schimbat, favorita și jucătoarea încrezătoare a fost, desigur, rusoaica, datorită ascendentului – drept dovadă modul ușor în care Irina și-a cedat serviciul la 4-5 în setul doi, simțind din plin toată presiunea. 

Dusă în decisiv și condusă cu 5-1, se creaseră toate premisele pentru un blocaj sau o cădere pentru Irina. Ținând cont de toate cele, era foarte greu să creadă că mai poate reveni. Dar Irina e subestimată ca luptătoare, și exact asta a făcut: a luptat și a luptat și a luptat. De la 1-5 a ajuns la 3-5, a salvat șase mingi de meci în acel game, a mai salvat una la 5-6, a dus setul în tiebreak și acolo nu a mai rezistat nici fizic, nici mental. 

Dacă ne uităm la înfrângerea asta superficial, vom vedea o înfrângere dureroasă și o eliminare timpurie la un turneu important. Nu sunt lucruri neadevărate – dar dacă adăugăm și puțin context, lucrurile se schimbă o idee: venită din calificări, având în față o adversară la care a pierdut de atâtea ori, trebuind să găsească soluții împotriva acestui stil de joc, Irina a făcut tot ce a ținut de ea în acest meci pentru a obține victoria. Și-a creat șanse, a jucat bine tactic. Dar la trasul liniei, acele câteva puncte importante care i-ar fi putut aduce victoria au fost câștigate de Kasatkina și nu de ea.  

https://twitter.com/WTARomania/status/1388103873672400901?s=20

Sorana s-a accidentat

Tot învinsă a fost și Sorana Cîrstea, în întâlnirea cu Jessica Pegula. A fost 7-6, 6-3 pentru Pegula într-un meci relativ echilibrat, dar dat peste cap de accidentarea suferită de Sorana. Există o mare posibilitate ca traiectoria acestui meci să fi fost alta dacă Sorana nu ar fi fost deraiată de accidentarea serioasă pe care a suferit-o la 4-4 (40-15). 

La acest scor, Sorana și-a sucit glezna, a căzut și s-a rostogolit pe teren. O căzătură urâtă, după care Sorana a avut nevoie de intervenția fizioterapeutului. Ulterior, a reușit apoi să lege câteva puncte și să urce la 5-4, dar după acest moment nimic nu a mai fost la fel. Au fost sclipiri, a încercat din răsputeri să revină, dar n-a fost deplasarea obișnuită și deci nici consistența arătată la Istanbul, în special. 

Mai important de acest rezultat e de văzut cât de serioasă e accidentarea pentru că ar fi un ghinion teribil ca această căzătură să îi afecteze perioada bună pe care Sorana o traversează. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi