Simona Halep pierde în semifinalele de la Stuttgart cu o Aryna Sabalenka extraordinară

Treizecizero | 24 aprilie 2021

Cu trei meciuri în picioare și cu semne pozitive din partea corpului, Simona va avea mai multe așteptări de la ea în următoarea ei apariție, primul mare turneu pe zgură outdoor din acest an, WTA 1000 la Madrid.

Un eventual titlu la Stuttgart va trebui să mai aștepte: Simona Halep s-a oprit, pentru a treia oară în carieră, în semifinalele turneului de la Stuttgart, învinsă de Aryna Sabalenka, 6-3, 6-2.

A fost o evoluție aproape impecabilă pentru Sabalenka, bielorusa nelăsându-i prea mult spațiu de manevră Simonei, la rându-i într-o zi în care nu a găsit inspirația necesară.

Sunt rare înfrângerile la asemenea scoruri în partea de maturizare a carierei Simonei, iar când ele se întâmplă, motivul principal e că adversara a jucat „lights out”. E tentant să punem problema la modul că Simona n-a făcut tot ce putea face, dar asta ar însemna să diminuăm meritele învingătoarei. Simona ar fi prima care i-ar da credit acesteia și pe bună dreptate. Sabalenka primește mai puțin respect decât merită, parte pentru că încă nu are un rezultat mare în turneele de Grand Slam, însă toată lumea știe că atunci când jocul ei funcționează, are meciurile în rachetă. În ceea ce a fost cel mai bun meci al ei din 2021, Aryna nu a făcut, practic, nimic greșit. Nu a încetat vreo secundă în a ataca, nu s-a panicat, evitând să intre într-unul din acele segmente în care tinde ocazional să greșească excesiv, nu i-a dat nimic Simonei de care să se agațe.

Deși a terminat la miezul nopții meciul din sferturi cu Kontaveit, Sabalenka n-a fost câtuși de puțin afectată. A început ca din pușcă, aplicând o presiune puternică și constantă, cu mingi adânci și grele și servicii puternice. Un plan de joc executat perfect și care a găsit un aliat în condițiile de joc, lucru observat după meci de bielorusă, nu tocmai cunoscută pentru relația ei strânsă cu zgura.

Simona nu a reușit să facă ceea ce-și propusese înainte de meci, să o împingă în spate pe Sabalenka, nici nu a putut să preia inițiativa în schimburi așa cum a făcut-o în tururile anterioare. Serviciul (procentajele: 57 pe primul, 45 pe al doilea) n-a mai ajutat-o la fel de mult, iar Sabalenka a atacat ori de câte ori a avut ocazia, transmițând un mesaj încă de la primul serviciu al Simonei din meci: retur cu reverul în lung de linie, apoi, intrată un pas în teren, a încheiat cu un forehand năpraznic în cross care a aterizat pe linie și la care Simona a ajuns cu întârziere.

Punctul următor s-a jucat tot în aceiași termeni, și din nou Sabalenka a făcut winner în cross cu forehandul, și deja se stabiliseră niște termeni. Termeni pe care Simona, deși a salvat o minge de break și și-a ținut serviciul în acel game, nu i-a putut schimba semnificativ, trebuind să se mulțumească cu un rol reactiv pentru restul meciului.

Nu au existat momente de răscruce, niciun moment slab din partea adversarei care să poată fi folosit, dar nici vreunul de inspirație din partea Simonei, care poate că a consumat-o pe toată în cele două revanșe obținute în tururile anterioare. Nu e prima oară când după victorii mult dorite și mult așteptate, Simona are dificultăți în a aduce același nivel de intensitate, inspirație și anticipație în meciul următor. E combinația care-ți poate câștiga acele puncte cheie, presărate în momentele relevante ale unui meci. Iar când întâlnești o jucătoare big-hitter în zi de grație, această intensitate redusă te poate costa, pentru că e un consum major de energie ca să încasezi astfel de lovituri puternice precum cele ale Sabalenkăi, să le aperi și să întorci meciul în favoarea ta – o energie pe care trebuie să o generezi constant.

O fereastră mică, mică de tot s-a ivit poate la 3-2 în setul al doilea, când Simona a strâns de la 40-15 la deuce pe serviciul bielorusei, iar limbajul corpului arăta mai bine. Dar Sabalenka a răspuns iarăși fără să clipească: un serviciu în exterior, urmat de un rever curat în terenul gol, și, imediat după, o scurtă impecabilă, și pericolul fusese îndepărtat. Un zâmbet aproape imperceptibil către propria boxă, Sabalenka părea că-și contemplă admirativ jocul. Și o combinație de puncte care a luat tot aerul din pânzele Simonei. Deși a câștigat unul dintre punctele meciului, românca și-a pierdut serviciul a treia oară în meci în game-ul imediat următor cu o dublă greșeală și o eroare neforțată, iar Aryna avea să închidă meciul în 68 de minute curând după aceea.

Dacă serviciul a fost baza, lovitura de grație a zilei pentru Sabalenka a fost reverul, cu care a lovit curat și decisiv, nouă lovituri direct câștigătoare din cele 28 venind de pe această parte.

Sabalenka o va întâlni în finală pe Ashleigh Barty, care și-a continuat perioada excelentă de formă cu o altă victorie în fața Elinei Svitolina.

Pentru Simona, care are acum un bilanț de 38-17 în semifinalele jucate de-a lungul carierei, e foarte greu de crezut să fie o înfrângere dureroasă, sau relevantă. Foarte probabil a trecut repede peste ea și va lua părțile bune din această săptămână, care a început cu multă incertitudine și a fost folosită mai mult ca reintrare în tensiunea turneelor și a circuitului, și ca validare a condiției fizice, după problemele suferite la umăr. Acum, cu trei meciuri în picioare și cu semne pozitive din partea corpului, Simona va avea mai multe așteptări de la ea în următoarea ei apariție, primul mare turneu pe zgură outdoor din acest an, WTA 1000 la Madrid.

În semifinalele de dublu de la Stuttgart, Raluca Olaru și Nadia Kichenok au pierdut cu Mattek-Sands/Krawczyk, 7-5, 4-6, 10-6. În ciuda înfrângerii strânse (a fost 6-6 în super tiebreak), Stuttgart intră tot la capitolul turnee bune pentru Raluca, în continuă creștere în ultima perioadă.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi