Simona Halep își oferă o revenire minunată! Meciul de comeback este trecut cu bine. Cu ce sentimente rămânem după întoarcerea Simonei

Radu Marina | 20 martie 2024

Simona Halep a început și a încheiat cu zâmbetul pe buze primul ei meci oficial după 19 luni de absență din circuit: 1-6, 6-4, 6-3 vs Paula Badosa, în primul tur la Miami.

19 martie 2024, Miami, primul meci al Simonei în circuit din august 2022.

Simona Halep s-a întors pe teren zâmbind, a jucat zâmbind și a ieșit zâmbind, în aplauzele unui public care a încurajat-o tot meciul și a primit-o cu drag înapoi.

Simo a trecut cu bine de meciul de întoarcere, care trebuie să fi adus cu el emoții imense pentru o sportivă care a trecut prin stări greu de imaginat de oricare dintre noi în ultimul an și jumătate.

S-a bucurat în mod evident de ocazie, de meci, de atmosferă, de toate detaliile minore ale unui meci, lucruri care i-au lipsit atât de mult. A jucat foarte bine, probabil depășind așteptările multora. A început într-o formă de zile mari, cu mult elan. A rămas până la urmă fără aer, sau fără picioare, pe parcurs – dar asta e cel mai puțin important lucru din lume acum, pentru că match fitness-ul era perfect normal să îi lipsească, și e și cel mai la îndemână de recuperat.

Nici rezultatul nu e important (1-6, 6-4, 6-3). Important e că Simona s-a întors, că a trecut de meci fără probleme majore de sănătate, că a bifat acest prim turneu, că a luat contactul cu circuitul, cu atmosfera, iar acum se poate concentra liniștită pe continuarea sezonului.

Uite ideile principale cu care rămânem după această primă apariție pe teren a Simonei.

Cum a fost tenisul Simonei

Pentru cineva care a lipsit atât de mult din circuit, fără să joace un meci oficial timp de aproape doi ani, tenisul Simonei a arătat curat: lovituri clare, cu intenție și legate. În general, la jucătorii reveniți după o pauză îndelungată, prima impresie e că joacă din instinct, se bazează mult pe instinct și nu au neapărat niște repere clare când vine vorba de construit puncte, atacuri; joacă ușor la întâmplare.

Simona a avut segmente întregi, game-uri la rând, în care a construit extrem de inteligent punctele, a răspuns la lung de linie cu lung de linie, a lovit câștigător din alergare și, surprinzător, a fost extrem de alertă în defensivă: a fost împinsă în repetate rânduri în spatele liniei de fund și cu toate astea a fost suficient de puternică pe picioare să reziste la jocul din spatele liniei de fund, să iasă din defensivă și să transforme apărarea în atac.

Cum a fost ritmul Simonei

E adevărat că Paula Badosa e departe de un nivel foarte bun în acest moment – a jucat puțin, a fost accidentată, s-a retras de la mai multe turnee, a căzut foarte mult în clasament și nu are multă încredere – dar cu toate astea nu trebuie să uităm contextul acestui meci și de unde vine Simona, de cât de departe vine.

Badosa e valoroasă, are lovituri cu care poate învinge pe oricine, dar în același timp are o problemă majoră cu tenisul Simonei, de aici și înfrângerile categorice pe care le-a suferit în fața româncei. Problema principală pentru Paula e ritmul pe care Simona îl impune de multe ori – lovește alert, rapid, o deplasează mult spre lateralele terenului, o forțează să greșească – iar multă vreme, chiar și în aceste condiții speciale, Badosa a avut aceleași probleme ca în trecut cu Simona. Nu a rezistat schimburilor de mingi, a greșit foarte mult dacă schimbul a depășit mai mult de 3-4 raliuri și a parut complet depășită de apărarea Simonei.

Ritmul pe care Simona l-a avut în acest meci a fost neașteptat de bun, date fiind condițiile: a legat loviturile, a servit ași consecutivi, a schimbat vitezele și a reușit să stea în puncte, preluând inițiativa, dictând, intrând în teren și accelerând.

E adevărat, a lovit cu rețineri uneori, alteori a avut reacții întârziate iar în alte rânduri avut probleme să absoarbă forța brută, fiind de multe ori surprinsă de viteza mingii – dar toate aceste lucruri sunt absolut firești pentru cineva care a făcut o asemenea pauză. Acest capitol se va îmbunătăți pe măsură ce va juca mai mult, va trece prin meciuri și se va reobișnui cu intensitatea.

Cum a fost Simona din punct de vedere fizic

Timp de un set jumătate, Simona nu a dat semne de slăbiciune la nivel fizic. A fost alergată, a fost obligată să se apere, s-a deplasat bine și jocul de picioare a fost la un nivel acceptabil.

Doar că, pe măsură ce meciul a înaintat iar Badosa a prins curaj, lovind mai agresiv și mai precis, Simona n-a mai rezistat la fel de bine fizic. Asta a făcut ca Simona să se lase împinsă prea mult în spatele liniei de fund, deplasarea ei a avut de suferit și, pe lângă asta, a acuzat dureri la umăr.

Toate astea sunt detalii legate de match fitness, sau de lipsa lui. Din nou, și aceste chestiuni sunt normale; Simona a jucat primul ei meci oficial după aproape doi ani – perioadă în care nu doar că nu a jucat vreun meci, chiar și el neoficial, dar nici nu s-a putut antrena în liniște, cu un obiectiv în minte.

Pe lângă asta, și să se fi antrenat zi de zi în regim normal, felul în care vine mingea de la o jucătoare competitivă nu poate fi replicat decât într-un meci oficial. Și ca să te obișnuiești cu asta, cu viteza de joc, ai nevoie de timp. Și de meciuri.

Bonusul: reverul

S-a simțit în mai multe departamente ale jocului său că Simona a lipsit din circuit, dar nu și în ceea ce privește reverul. Această lovitură a fost executată cu o siguranță remarcabilă de Simona de la primul punct și până la final. A lovit câștigător, a generat unghiuri, a alternat vitezele și direcțiile și a avut un timing foarte bun, lovind cu poftă și liber.

De fapt, meciul acesta ne arată că, în esență, loviturile Simonei sunt tot acolo, nu au plecat nicăieri. Au fost segmente de joc în care am văzut câte puțin din fiecare parte bună a jocului Simonei, dar în mod excepțional reverul nu a părăsit-o niciodată în acest meci. A fost lovitura ei de bază, care i-a adus puncte mari și care au readus-o în meci (vezi returul direct câștigător de la 1-2, 30-30 din setul decisiv).

Cu ce idei rămânem după meci

Primul lucru, și cel mai important, după acest meci e faptul că Simona s-a întors. Joacă – și o face neașteptat de bine – și acesta e, literalmente, doar primul pas dintr-o revenire care se face într-un context cu totul special și care va avea nevoie de timp ca să se producă, că vrem sau nu vrem. Vor urma multe meciuri anul acesta, vor veni și victoriile, vor mai fi și înfrângeri, dar fiecare meci pe care îl va juca o va aduce cu un pas mai aproape de nivelul ei obișnuit.

Dincolo de asta, e sentimentul bun care-l aduce evoluția Simonei de azi: a dus cu bine la capăt un meci de două ore în care a intrat fără așteptări, fără să știe cum va rezista fizic și care e nivelul ei real în acest moment. A avut momente foarte bune de joc, a legat puncte și a încercat să reziste fizic, deși a fost evident că pe măsură ce meciul a înaintat rezistența ei a scăzut și s-a deplasat tot mai greu.

La trasul liniei ceea ce contează cu adevărat nu e deznodământul acestui meci, sau cum arată statisticile Simonei după două ore de joc cu Paula Badosa. Ele nu vor spune mare lucru acum și nici nu ne indică ce se va întâmpla cu Simona de aici încolo. Acesta a fost doar începutul – unul reușit, a fost un moment de bucurie pentru Simona, cu siguranță unul special și pentru toți cei cărora le-a lipsit Simona. A fost un început frumos și promițător. A fost bine.

Citește mai departe declarațiile Simonei după primul meci

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi