Simona Halep: „Asta e o zi specială. E ceva mai mult decât tenisul. E ceva personal”

Treizecizero | 20 martie 2024

„Aș descrie-o ca pe o zi specială, pentru că, ținând cont de perioada pe care am avut-o, am jucat atât de bine și m-am simțit atât de bine pe teren, în afara terenului, cu atât de mulți oameni care sunt foarte drăguți cu mine și îmi oferă dragoste. Aș spune că această zi va rămâne foarte specială pentru mine.”

Simona Halep a avut parte la Miami de prima ei conferință de presă cu presa internațională care însoțește circuitul feminin prin lume după perioada de absență de pe teren. Cum a făcut-o și în timpul meciului cu Paula Badosa, din primul tur al Miami Open, s-a bucurat și pentru acest first, așezându-se cu un zâmbet larg la pupitru și spunându-le jurnaliștilor prezenți că „mi-a fost dor de asta!”.

N-au lipsit întrebările despre meci, dar și despre perioada petrecută în afara terenului, după ce întregul procesul de dopaj a forțat-o să petreacă 19 luni departe de circuit. Simona a fost întrebată și despre fostul ei antrenor, dar și despre declarațiile făcute într-o conferință de presă anterioară de Caroline Wozniacki, vizavi de wildcard-urile acordate jucătoarelor ce revin după suspendări. Ușor apăsată, Simona a întrebat, retoric, „de ce” a spus Wozniacki asta, și a reiterat apoi că „nu am făcut nimic greșit, nu m-am dopat, nu sunt o trișoare. E mai bine dacă citim decizia de la TAS”.

Uite cele mai importante răspunsuri ale Simonei.

Despre cum s-a simțit să fie din nou pe teren

Ei bine, s-a simțit foarte bine. Am avut emoții, dar emoții pozitive. Și să văd oamenii din tribune susținându-mă atât de frumos mi-a dat multă energie. Și nivelul tenisului a fost destul de bun. Neașteptat, cred, pentru majoritatea oamenilor. Dar da, ținând cont de nivelul ridicat la care a jucat Paula, cred că am făcut o treabă bună azi. Așa că sunt fericită cu primul meci de la revenire.

Cum ar evalua ziua revenirii

Aș descrie-o ca pe o zi specială, pentru că, ținând cont de perioada pe care am avut-o, am jucat atât de bine și m-am simțit atât de bine pe teren, în afara terenului, cu atât de mulți oameni care sunt foarte drăguți cu mine și îmi oferă dragoste. Aș spune că această zi va rămâne foarte specială pentru mine. Desigur, am avut multe rezultate în trecut, rezultate mari, dar aici este ceva mai mult decât tenisul. Este ceva personal. Și mă bucur foarte mult să văd că oamenii mă apreciază, dincolo de tenis și dincolo de toate lucrurile care s-au întâmplat.

Despre stările prin care a trecut pe teren

După primele cinci puncte pe care le-am pierdut, eram foarte stresată, pur și simplu m-am gândit că va fi greu. Și nu știam cu adevărat la ce să mă aștept. Dar apoi, încet, mi-am recăpătat ritmul. Am luat primul game și apoi m-am relaxat și mi-am spus, OK, nu e chiar atât de rău. Va fi în regulă. Așa că trebuia doar să cred și să fiu concentrată. Știam că va fi greu, dar a fost bine în final, până la urmă.

Dacă ar fi fost finalul carierei ei, în cazul în care ar fi rămas 4 ani

Da, am spus asta. Patru ani sunt mulți și nu sunt chiar atât de tânără acum. Deci, da, patru ani ar fi fost foarte dificili și probabil sfârșitul carierei, dar nu s-a întâmplat și sunt fericită că sunt aici azi.

Despre cum comentează declarațiile făcute de Caroline Wozniacki despre faptul că jucătoarele revenite după suspendări nu ar trebui să primească wildcard

De ce a spus asta? Pentru că nu am făcut nimic greșit. Nu am trișat. Nu a fost dopaj. E mai bine dacă citim decizia de la TAS, care arată că a fost un supliment contaminat, nu dopaj. Și apoi nu am avut niciodată ceva de-a face cu dopajul. Nu m-am dopat, nu sunt o trișoare. Mulțumesc turneului pentru că mi-a oferit wildcard-ul și pentru că am avut posibilitatea să joc într-un astfel de turneu mare. A fost minunat să mă întorc. Și e doar o persoană negativă în ce mă privește, ceea ce nu e atât de important, pentru că sunt sute de oameni care îmi oferă dragoste. Așa că o să aleg să mă concentrez pe asta.

Despre cum s-a menținut în formă

Da, am spus întotdeauna că, indiferent dacă te antrenezi mult, nu este ca un meci oficial. Astăzi a fost foarte dificil să-mi recuperez ritmul. Dar m-am menținut în formă. Am făcut antrenamente în sală. Nu am jucat mult tenis în ultimele luni pentru că eram puțin obosită mental. Dar am fost în sală aproape în fiecare zi. Nu am luat kilograme. Și mă simt în formă. Desigur, nu sunt la cel mai înalt nivel fizic, dar nu sunt rău. Lucrând în fiecare zi în sală, ajută.

Dacă și-a stabilit obiective

E foarte devreme. De fapt, știi, nu știam la ce să mă aștept de la decizie. Și nu am planificat nimic. Am spus că voi aștepta decizia și apoi voi planifica. Și am venit aici doar pentru că impulsul, dragostea pentru tenis m-a adus aici. A fost totul foarte rapid pentru că a venit (n.a. decizia de a juca Miami) doar la câteva zile după decizie. Dar sunt foarte fericită că am ales așa. Am venit aici și am simțit din nou dragostea pentru sport. Vorbind despre obiective și despre planuri în viitor, este prea devreme. Acum mă întorc acasă. Va trebui să mă antrenez mai mult pentru că nivelul este foarte ridicat în aceste zile. Și apoi voi vedea.

Dacă s-a uitat la tenis cât a lipsit și cât e de conectată la dinamica actuală a circuitului feminin

Nu am urmărit mult, dar am văzut câteva meciuri și am avut sentimentul că tenisul este foarte puternic, mai bazat pe forță. Chiar mai mult decât acum doi ani. Și eram puțin îngrijorată de cum o să mă descurc. Dar nu a fost atât de rău. Cel puțin în primul meci, vom vedea în viitor. Dar da, tenisul este bazat pe forță acum și multe fete joacă foarte bine. Așa că vom vedea cum va fi.

Despre în ce relații mai e cu fostul ei antrenor, Patrick Mouratoglou

Ei bine, ne-am văzut acum două zile. Ne-am salutat unul pe celălalt. Îi urez noroc cu Rune, știu că formează o echipă bună. Dar s-a terminat. Am terminat cu ei. Dar da, ne salutăm. De fapt, eu salut pe toată lumea, pentru că nu țin ură în mine.

Despre care ar fi sfatul ei pentru jucătorii tineri care sunt îngrijorați că ar păți ce i s-a întâmplat ei

Mereu am susținut un sport curat. Și mereu am fost deschisă despre asta. Și încă fac asta. Trebuie să fie preocupați de tot ce mănâncă, de tot ce fac, pentru că uneori poate să se întâmple neașteptat. Este un stres pentru toată lumea. Trebuie să credem că ceva asemănător cu ce mi s-a întâmplat mie nu li se va întâmpla lor. Pentru că este teribil. A fost o perioadă teribilă pentru mine. Și foarte stresantă emoțional. Sfatul este doar să verifice ce iau. Și să fie atenți la tot. Este greu să dai un sfat. Pentru că nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce am trecut eu.

Care a fost cel mai dificil moment în cele 18 luni de absență și dacă a crezut în revenire

Ei bine, părinții mei m-au învățat că binele învinge întotdeauna. Și am crezut 100% de la prima zi până în ultima zi că adevărul va ieși la iveală. Și decizia va fi luată într-un mod corect. Știam că sunt curată. Știam că nu am făcut nimic greșit. Și am crezut că este imposibil să stai patru ani pentru ceva ce nu există. Când m-am simțit cel mai jos? Când am primit patru ani. Să primești patru ani pentru ceva ce nu ai făcut. Asta este destul de greu de gestionat. Acea decizie m-a lovit.

Badosa: „E totuși Simona Halep!”

La rândul ei, Paula Badosa a spus că se aștepta oricum la un meci foarte greu: „Știam că, deși n-a mai jucat de foarte mult timp, pentru mine va fi la fel de greu, pentru că ea e totuși Simona Halep. Cred că am jucat amândouă destul de bine, mai ales la final, când a fost o bătălie. Pentru mine, Simona e o nucă tare, în special mental. Mi-a fost foarte greu cu ea în cele două meciuri anterioare, așa că pentru mine e o victorie importantă”.

“Simona e o jucătoare de elită. A câștigat multe titluri și am un respect imens pentru ea. Cred că se va întoarce foarte curând în top. Nu te poți îndoi niciodată de astfel de jucători, pentru că au fost mari campioni”, a spus iberica la conferința de presă.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi