Simona Halep începe un nou capitol foarte promițător: va lucra cu Patrick Mouratoglou

Adrian Țoca | 7 aprilie 2022

Simona reușește astfel să-și asigure încă o dată serviciile unui antrenor de cinci stele, fiind una dintre puținele jucătoare de top care poate spune că a fost pregătită de doi dintre cei mai importanți antrenori de tenis din lume. E o alegere csre spune totul despre intențiile viitoare ale Simonei.

Ceea ce începuse să se profileze drept o posibilitate a devenit oficial azi: Simona Halep a anunțat astăzi că va începe un parteneriat cu Patrick Mouratoglou, cunoscutul francez devenind astfel noul ei antrenor.

Simona reușește astfel să-și asigure încă o dată serviciile unui antrenor de cinci stele, fiind una dintre puținele jucătoare de top care poate spune că a fost pregătită de doi dintre cei mai importanți antrenori de tenis din lume. După Darren Cahill, Mouratoglou este poate cea mai bună și cea mai spectaculoasă alegere pe care Simona o putea face. O alegere care este, simultan, și un mesaj clar despre intențiile pe care le are ea în această etapă a carierei: acelea de a câștiga în continuare alte titluri importante.

Patrick Mouratoglou a lucrat cu Serena Williams în ultimii 10 ani, fiind alături de ea la unele dintre cele mai mari succese reușite de jucătoarea americană; francezul de origine greacă a fost în boxa ei la 10 titluri de Grand Slam.

„Mă știți drept antrenorul Serenei. De azi încep un capitol nou în cariera mea de antrenor: sunt antrenorul Simonei Halep”, a scris Patrick într-un newsletter trimis abonaților săi.

Patrick a scris mai departe că a realizat că i-a fost dor de antrenorat mai mult decât conștientizase și că a acceptat propunerea Simonei. O propunere care a devenit realitate și în contextul în care Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei, și cel despre care Simona a spus nu o dată că se sfătuiește în continuare cu el, i-a sugerat acesteia să se pregătească la Academia lui Patrick.

„Simona a fost numărul 1 și a câștigat titluri de Slam. Nu e niciun motiv pentru care ea nu ar putea să facă asta din nou. E o campioană. Mai simt și că are în continuare mult spațiu de îmbunătățiri în multe aspecte și este foarte motivată. Așa că este o bază fantastică pe care să construim, cu obiectivul de a fi cel puțin de bună precum a fost înainte.”

„Nu cred că trebuie să punem limite. Întotdeauna mă uit să îmbunătățesc fiecare detaliu care poate fi îmbunătățit, fie că e ceva fizic, mental, tehnic, tactic. Ne-am uitat deja la câteva astfel de aspecte, de la felul în care ea concurează până la partea de fitness și la jocul ei în general, sau felul în care se antrenează. Sunt multe lucruri pe care simt că le putem face mai bine. Iar ea este complet investită în acest mindset”, spune Patrick, citat de Tennis Majors, o publicație lansată chiar de antrenorul francez, împreună cu Serena Williams.

Mouratoglou spune mai departe că nu o știa într-atât de bine pe Simona în afara celor 12 meciuri directe pe care dubla campioană de Grand Slam le-a avut cu Serena Williams, în fața căreia a și câștigat, de altfel, unul din cele două titluri de Slam din palmares. „Serena a învins-o în cele mai multe ocazii, exceptând un meci foarte important, finala de la Wimbledon, unde Simona a jucat un tenis incredibil. Dar i-am respectat mereu jocul și intensitatea. Și știam că, de fiecare dată când a jucat cu ea, dacă Serena ar fi scăzut fie și un pic nivelul de concentrare, atunci Simona ar fi făcut-o să plătească imediat”.

Deși cei doi nu se știau, Patrick spune că au rezonat ușor și repede unul cu altul. „Conexiunea a fost foarte rapidă, aș spune că în primele două ore în care am discutat. Uneori durează, alteori nu. În cazul Simonei a fost instant. Este foarte inteligentă și foarte sensibilă, de asemenea, și a fost foarte deschisă cu mine. Or asta face treaba mai ușoară, într-un fel. Mi-a făcut și mie misiunea mai ușoară fiind atât de deschisă și dându-mi sentimentul că este dispusă să lucreze și să fie angajată total în ceea ce vrem să facem”.

Scopul inițial va fi focus pe Roland-Garros, dar pe termen lung cei doi au și un alt tip de obiectiv: „Obiectivul va fi, probabil, ca atunci când, într-o zi, va decide să se oprească, să poată spună că da, am făcut maxim, am făcut tot ce aș fi putut face”, mai spune Patrick, într-un interviu pentru Tennis Majors.

Ok de la Serena

Acordul celor doi a venit în două etape, iar lucrurile au început după ce Simona a început să viziteze și să se antreneze la Academia Mouratoglou, așa cum ea a dezvăluit prima oară într-un interviu pentru 30-0 în februarie. În primă fază, după ce au apucat să se cunoască, Simona a plecat de la Academie cu un sparring, Arnaud Restifo, și un antrenor, Morgan Bourbon.

După ce Simona a ajuns în semifinale la Indian Wells, Mouratoglou a zburat în America, vizitând-o pe Serena Williams, pentru a clarifica statutul parteneriatului lor. Serena, care n-a mai jucat în circuit de la accidentarea suferită vara trecută, încă își amână o revenire, iar discuția celor doi a limpezit faptul că o întoarcere a ei nu se va petrece pe termen scurt. „După acea discuție, am știut că măcar în primă fază voi putea începe ca antrenor cu altcineva”.

În absența unui parteneriat full-time, Mouratoglou a fost un mentor pentru jucători importanți care se pregătesc la academia lui, precum Stefanos Tsitsipas sau Coco Gauff, dar este implicat și în multe alte proiecte conexe sportului; Academia, aparițiile la Eurosport sau inovațiile precum Ultimate Tennis Showdown sunt cele mai cunoscute.

Simona este în acest moment în recuperare după accidentarea suferită la Indian Wells, care a obligat-o să se retragă de la Miami, Charleston și BJK Cup. Accidentarea a oprit o revenire la formă a româncei, care are un bilanț de 15 victorii și 4 înfrângeri în acest sezon, cu un titlu și o finală.

„Cred că Simona a făcut o primă parte de sezon decentă. Doha, Dubai nu au fost grozave pentru că cred că a fost un segment în care și-a pus un pic la îndoială abilitățile, așa că n-a jucat bine. Dar cred că a făcut un turneu bun la Indian Wells, făcând semifinale deși a fost accidentată încă de la primul meci”, a spus Patrick, dezvăluind un alt aspect neștiut până acum. „E bine până acum, dar simt că poate să facă mult mai bine”.

Colaborarea dintre cei doi va începe odată cu turneul de la Madrid, primul mare turneu de zgură și următoarea competiție de WTA 1000, programată între 28 aprilie și 7 mai.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi