Simona Halep începe Australian Open cu un scor bun și cu atitudinea corectă: victorie cu Karin Knapp

Treizecizero | 19 ianuarie 2015

Simona Halep a inaugurat Australian Open pe Rod Laver Arena cu o victorie în două seturi, 6-3, 6-2.

Simona Halep a câștigat primul meci la Australian Open, 6-3, 6-2 cu italianca Karin Knapp, în o oră și 28 de minute. Favorita numărul 3 a revenit în ambele seturi după ce a fost condusă cu câte un break. Simona o va întâlni, în turul 2, pe Jarmila Gajdosova, care a trecut de Alexandra Dulgheru, tot în două seturi, 6-3, 6-4, în ceea ce a fost prima ei victorie la Australian Open după nouă înfrângeri în aparițiile anterioare. Simona n-a mai întâlnit-o niciodată pe jucătoarea australiană.

Într-o zi în care surprizele s-au ținut lanț pe tabloul feminin, victoria Simonei Halep este poate mai puțin clară decât o arată scorul, poate mai puțin drăguță decât ne-a obișnuit ea, dar în mod cert mai importantă decât pare. În antiteză cu ce spunea la conferința de presă premergătoare turneului, Simona a avut mari emoții pentru acest meci, de înțeles. Dar asta nu-i contrazice afirmația inițială. Simona spune adevărul în ambele cazuri: poți să nu simți presiune vizavi de discuțiile din presă despre șansele titlu, pentru că știi că e o perspectivă îndepărtată, la șapte meciuri distanță. Și poți, în același timp, să ai emoțiile începutului, ca la orice „prima dată” din viață. Emoții specifice primului meci, întotdeauna dificil, cu atât mai mult la Slamuri, cu atât mai mult primul meci al primului Slam, primul meci al primei zile. 

Pentru al doilea Slam consecutiv, Simona a deschis balul pe arena principală, și știm cu toții cum s-a terminat data trecută. La US Open, o Simona apăsată strașnic de presiunea locului 2 pe care tocmai ce-l primise plocon, a tremurat serios pe Arthur Ashe contra semi-amatoarei Danielle Rose Collins, căreia i-a cedat primul set. Putem să o înțelegem pe Simona dacă a simțit cumva aceleași emoții ca atunci. Serena Williams spune, ori de câte ori e întrebată, că i se pare incredibil că încă mai are emoții teribile înainte de fiecare meci. Iar Serena are 33 de ani și sute de meciuri la activ, multe în condiții de stres maxim, suficient cât să n-o mai impresioneze nimic. Însă diferența între evoluția de la US Open și cea de azi e ca de la cer la pământ. De data asta, Simona s-a scuturat imediat de greutatea de pe umeri și a avut atitudinea corectă: a fost determinată, îndârjită, agresivă, vocală. Chiar dacă jocul nu i-a mers din prima, mindsetul a fost cel corect. Suficient cât să te treacă punte peste un astfel de meci. 

Care meci n-a avut prea mult ritm și n-a inspirat mare lucru: Knapp a încercat s-o bruscheze pe Halep încă de la primele puncte, dar Simona a refuzat să se retragă și s-a proptit pe baseline, reglându-și mereu între schimburi poziția pe teren cu pași mici și iuți. Dar i-a lipsit timingul la lovituri în perioada de început a întâlnirii, în special de pe partea dreaptă. A lovit de puține ori plin, rotund, iar Knapp a profitat și s-a desprins la 2-0. Printre destul de numeroasele greșeli din start au fost câteva uriașe din partea italiencei, care au sădit terenul revirimentului Simonei. La 2-0 și 30-30, Knapp a făcut o dublă greșeală, iar cele trei situații în care a avut tot terenul liber, dar a trimis de două ori în fileu și o dată în out s-au dovedit a fi foarte costisitoare. Românca și-a făcut serviciul la 2-2 după un game lung și chinuit, care a durat aproape 8 minute, și a răsuflat ușurată la propriu. De acolo, jocul ei a crescut. Câteva passinguri, un drive volley și un punct construit impecabil au adus al doilea break (3-2), iar Simona a trecut la conducere, desprinzându-se în pofida faptului că majoritatea game-urilor au continuat să fie strânse. A plimbat-o mai mult și mai bine pe Knapp, a început să găsească ocazional și lungul de linie, și unghiuri greu de apărat de o adversară limitată în deplasare. Când, după un punct foarte frumos construit, a pus capăt setului inaugural, Halep a celebrat cu un Come On! puternic, o altă noutate în portofoliul ei pe 2015: emoțiile fuseseră depășite. 

Simona a încheiat meciul cu 15 lovituri direct câștigătoare, la pachet cu 26 de erori neforțate, și a făcut șapte break-uri din 11 oportunități create. 

Cea mai mare eroare la analiza unui meci e să-l analizezi prea mult, în special atunci când nu e cazul. La finalul de zi, rămâne o victorie de rutină, obținută fără să fie nevoie de un efort prea mare sau de cel mai bun tenis. Un meci de încălzire, în care surprizele neplăcute sunt ținute la distanță, iar victoria e tot ce contează, pentru că îți dă șansa să îmbunătățești în meciul următor. Întrebați-o despre asta pe Ana Ivanovic, care, de asemenea stresată de primul meci din turneu, a sfârșit prin a fi eliminată. În mod sigur, Ana și-ar mai dori o șansă: „Întotdeauna sunt emoții la început de turneu. Întotdeauna, pentru fiecare jucătoare. Doar că unele fac față diferit. Sunt sigură că, dacă aș fi trecut de acest tur, mi-aș fi ridicat nivelul jocului pentru turul următor”, a spus Ana.

Simona știe asta și a apreciat încă de la interviul de pe teren că mai are de îmbunătățit, dar că e sigură că va putea produce un tenis mai bun. „Am avut emoții înaintea meciului, dar mă bucur că am putut câștiga în două seturi, sunt fericită pentru asta și aștept meciul următor. Forehandul meu nu a funcționat prea bine azi, dar sunt convinsă că voi juca mai bine data viitoare și cred în șansele mele de a obține alte victorii aici”, a spus Simona, la interviul de pe teren.

Data viitoare va fi marți, cu Jarmila Gajdosova, care a eliminat-o în două seturi pe Alexandra Dulgheru, într-un meci jucat de la aceeași oră pe Margaret Court. Privind retrospectiv, e onorant să avem două românce jucând simultan pe primele două arene de la Australian Open. O a treia, Irina Begu, a profitat de prezența pe un stadion mare să-și treacă în cont una dintre victoriile carierei. O a patra, Monica Niculescu, va avea luni noaptea șansa primei victorii cu Sam Stosur, într-un meci programat de asemenea pe Rod Laver, tot primul în programul zilei a doua. De multe ori, programarea pe un stadion mare te poate ajuta, în special în cazul în care așteptările puse în tine sunt mai mici. În antiteză, izolată undeva pe Terenul 19, Sorana Cîrstea a cedat clar, 7-5, 6-0 cu Alexandra Panova, într-un meci departe de nivelul ei normal, semn că pregătirea și nivelul fizic nu sunt la parametrii ideali. În setul doi, Sorana a câștigat numai trei puncte pe serviciul ei.   

Revenind la Gajdosova, următoarea adversară a Simonei, ea a obținut în sfârșit prima victorie a carierei la Australian Open, la a 10-a încercare. Când MC-ul a anunțat-o, la interviul de pe teren, că urmează să o întâlnească pe Simona Halep, publicul a oftat zgomotos ca să-și exprime temerile, motiv pentru Jarmila să se amuze un pic de reacția spectatorilor de pe Margaret Court: „Mă bucur că sunteți îngrijorați pentru mine”, a râs Jarmila, care a spus apoi: „Am mai bătut câteva jucătoare de top în ultimele săptămâni, nimic nu e imposibil, mai ales acum, că am scăpat de presiunea primei victorii la Australian Open”.

Ulterior, la conferință, ea a spus că nu vede de ce n-ar fi un meci deschis: „N-o cunosc, nu ne-am întâlnit niciodată pe teren, nici măcar nu ne-am antrenat împreună. Doar ce-am văzut la TV. Evident, ea joacă foarte bine în ultima vreme, e pe locul 3 în lume, dar cum am zis, am tot întâlnit jucătoare din Top în ultimele săptămâni, așa că, pentru mine, e doar o altă fată care se întâmplă să fie de cealaltă parte a terenului. O să joc așa cum am jucat azi, așa cum am jucat săptămâna trecută, o să lupt și vom vedea cine va ieși mai bine”.

Jucătoarele de Top de care zice Jarmila sunt Ana Ivanovic (cu care a pierdut la Brisbane, 6-4, 6-1), Andrea Petkovic și Dominica Cibulkova, pe care le-a învins la Sydney, plus Petra Kvitova, în fața căreia a pierdut în sferturi la ultimul turneu menționat, în trei seturi strânse. În vârstă de 27 de ani, Jarmila a fost cel mai sus pe locul 26 în lume, înapoi în 2011, iar cea mai importantă realizare a ei e un titlu la AO la dublu mixt, în 2013, alături de Matthew Ebden.

  

 

Simona Halep opens play on Rod Laver Arena. Beat Knapp 63 62. #ausopen

A photo posted by SI Tennis (@si_tennis) on

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi