Simona Halep, înainte de primul Grand Slam al anului: „Mă simt sănătoasă, motivată, am fost la 100 la 100 fizic în ultimul meci”

Radu Marina | 12 ianuarie 2019

Cele mai interesante lucruri care s-au spus la Media Day, înainte de startul Australian Open 2019

E deja o tradiție ca începutul oricărui turneu major să fie marcat prin Media Day, ziua în care mai toți favoriții și favoritele vorbesc despre starea lor de spirit sau despre așteptările lor înaintea unui Grand Slam.

Ce e diferit la aceste conferințe e că îi găsesc pe jucători o idee mai relaxați. Nici dezamăgiți și fără chef de vorbă după vreo înfrângere, nici prea emoționați după vreo victorie mare.

Simona Halep, liderul mondial și favorita 1 a turneului de la Melbourne, a avut și ea, firește, o apariție la Media Day, și a vorbit, relaxată și veselă, despre cum se simte la revenirea în Melbourne, după parcursul de poveste de anul trecut, care sunt așteptările ei anul acesta și cât de motivată este pentru încă un turneu de vis. Desigur, n-au fost ignorate nici întrebările despre starea ei fizică, despre Kaia Kanepi, despre Darren Cahill sau retragerea lui Andy Murray.

“E întotdeauna plăcut să mă întorc aici, la Melbourne. E un turneu frumos, din care am multe amintiri. Mă simt bine, m-am antrenat bine zilele acestea, abia aștept să încep”, a spus Simona despre cum se simte la revenirea în orașul unde a jucat anul trecut prima ei finală de Grand Slam pe hard.

Dar lucrurile stau altfel acum față de anii trecuți, pentru că Simona revine nu doar ca lider mondial, ci și în calitate de câștigătoare a unui turneu de Grand Slam – un lucru pe care l-a nuanțat și ea, când a fost întrebată despre ce-i schimbat acum față de ediția anterioară. “E o mare diferență în interiorul meu. Am făcut ceea ce mi-am dorit, am câștigat un Grand Slam, în final. Și acum pot spune că sunt un adevărat lider mondial. Pentru că înainte, spuneam că nu poți fi un lider mondial fără un turneu de Slam câștigat. Acum sunt fericită pentru asta, mă bucur de această realizare și de tot ce am reușit anul trecut. Toate aceste lucruri mă fac să fiu mai relaxată. Și, în rest, încerc să mă îmbunătățesc și mai mult, astfel încât să văd cât de bună pot fi”.

Pe lângă absența lui Darren Cahill, alte câteva mici incertitudini care s-au conturat în jurul Simonei imediat după începerea noului sezon au fost starea ei fizică, după diagnosticarea cu hernie de disc și motivația, după un 2018 în care a bifat obiectivele la care a visat dintotdeauna.

Halep explicat că e motivată, dar cu mici rezerve. “M-am simțit bine fizic, m-am simțit la 100% după primul meci, dar nu știi niciodată cu aceste dureri la spate. Sunt motivată, dar e puțin diferit pentru că anul trecut aveam deja 10-12 meciuri înainte de Melbourne, iar acum am unul singur. Mi-am asumat acest risc prelungind puțin șederea mea acasă, dar a trebuit să-mi iau mai mult timp pentru mine. M-am simțit epuizată după anul avut. M-am bucurat de tot timpul petrecut acasă, iar acum mă simt proaspătă să încep anul. Încă mai am de lucrat, sunt puțin în urmă cu meciurile și pregătirea. Dar nu mă plâng, deocamdată totul e așa cum vreau eu. Trebuie doar să muncesc.”

Deși nu mai este antrenorul Simonei, Darren a fost prezent la câteva dintre antrenamentele ei atât la Sydney, cât și la Melbourne, așa că Simo a lămurit și de ce nu se grăbește, deocamdată, să-l înlocuiască pe australian. “Pentru mine e dificil să schimb persoana cu care lucrez în fiecare zi pentru că mă atașez de ea. Nu pot să schimb atât de rapid. Nu am vrut să fac asta, am vrut o altă provocare.

De fiecare dată când există un astfel de angajament, trebuie să dai 100%. Iar eu nu eram pregătită în presezon pentru o schimbare. Dar cum am mai spus, la acest nivel e imposibil fără antrenor. Deci, poate în viitorul apropiat voi avea pe cineva. Deocamdată însă, voi fi doar eu cu mine.”

Pe aceeași temă, Simona a fost întrebată cât de greu îi e să ia anumite decizii, importante pentru cariera ei, având în vedere că ea e “propria ei șefă”. “Eu nu sunt șeful echipei mele, toți suntem egali aici. Dacă iau o persoană în echipa mea, o iau pentru că am nevoie de ea. Pentru că am ceva de învățat de la ea. Eu așa văd lucrurile. Nu vreau să fiu eu șeful și nici nu sunt, dar dacă văd ceva, voi spune întotdeauna. Asta am învățat în anii ăștia: să spui cum te simți, să te exprimi, astfel încât oamenii respectivi să te ajute în acele momente. În trecut era greu pentru că nu mă puteam exprima, îmi era mai greu. Dar acum sunt la un alt nivel. Știu ce e mai bine pentru bine.”

Desigur, nu putea trece nebăgată în seama nici prima adversară a Simonei din acest an de la Australian Open. Întrebată de unul dintre jurnaliști cum a primit vestea, Simona a răspuns, râzând: “Chiar vrei să știi?”, spunând apoi că Darren, prezent la ceremonia tragerii la sorți, i-a trimis un mesaj prin care îi spunea că o va avea ca adversară pe Kaia Kanepi. “Darren mi-a spus; mi-a trimis un mesaj, eu eram la Nike, îmi luam noua încălțăminte, am văzut mesajul și mi-am zis ok, în fine. Vreau să mă bucur de momentul ăsta, și apoi mă gândesc la meci. Asta a fost tot.”

Simo a vorbit și despre vestea tristă a acestui început de an: retragerea lui Andy Murray și posibilitatea ca Australian Open să fie ultimul său turneu. “Am citit asta ieri. Și am avut un nod în stomac; nu e ușor să vezi un jucător mare retrăgându-se din cauza accidentărilor. S-a chinuit destul în anii ăștia. L-am admirat întodeauna, am vorbit cu el de-a lungul timpului, prin intermediul lui Darren. E o persoană minunată, puțin “nebună” pe teren dar îmi place asta, că așa sunt și eu. A făcut tot ceea ce a putut, e foarte trist că se retrage, circuitul îi va simți lipsa. Dar viața merge înainte și sper doar că e fericit.

Care e starea altor jucători înainte de primul Grand Slam al anului

Rafael Nadal, despre Andy Murray și cum reușește el mereu să depășească numeroasele obstacole de natură fizică:

„Când te duci pe teren în fiecare zi fără un scop clar, nu te mai poți deplasa bine și ai dureri, atunci e momentul potrivit să iei o astfel de decizie. Eu încă nu am ajuns în acest punct. Sunt un tip pozitiv. Întodeauna am avut sentimentul că vom rezolva orice, o vom scoate cumva la capăt. Dar, desigur, sunt și perioade în care nu vezi acea luminiță. Și e tare greu. Chiar dacă sunt multe zile în care mergi pe teren și ai probleme, ori te duci în sala de forță și nu ai un obiectiv anume, nu știi de ce ești acolo, nu vezi niciun rezultat, trebuie să mergi mai departe.

Numai așa poți aduna încredere și numai așa poți spera într-o revenire, în cazul în care sunt niște probleme de sănătate. Știu că uneori e foarte greu din punct de vedere mental. Dar mai știu și că tenisul nu e pentru totdeauna, așa că vreau să-mi dau cât mai multe șanse și să lupt pentru lucrurile de care sunt cu adevărat pasionat.”

Alexander Zerev, despre cum resimte presiunea și care e starea fizică după ce s-a accidentat (a doua oară) în timpul unui antrenament:

„Există multă presiune, există întotdeauna întrebarea tu când vei câștiga un Grand Slam. Dar eu încerc să nu pun nicio presiune asupra mea, să fiu cinstit. Nu am trecut niciodată de turul trei aici, așa că vom vedea cum vor evolua lucrurile. Vreau doar să mă bucur că sunt aici, să mă bucur cât pot de tenis.

“Glezna e bine. E doar umflată. Voi juca cu bandaj, e un pic inconfortabil, dar nu pare că ar fi ceva care se poate înrăutăți pe parcurs”.

Elina Svitolina, despre schimbări și obiective:

„Pentru acest sezon, încerc să fiu mai agresivă, vreau să încerc să construiesc mai mult de pe linia de fund. Fiecare an încheiat înseamnă și o experiență în plus; e important să învățăm din experiențele din trecut. Eu am avut câteva meciuri dure anul trecut în Slamuri, pe care ar fi trebuit să le câștig, dar n-am făcut-o. Nu am executat corect planul. Totul e despre a-ți crea șanse și apoi de a le lua.

Pentru mine obiectivul principal e să fiu numărul 1 mondial și să câștig un Grand Slam. Dar nu mă gândesc prea mult la asta, nu vrea să am prea multă presiune pentru că toată lumea luptă pentru aceleași lucruri. E suficientă presiunea pe care ne-o punem, uneori, singuri.”

Angelique Kerber și așteptările ei la Melbourne:

„Știu că joc bine acum, știu că am avut multe meciuri bune, știu că am încredere. Dar aici (n.a. la Melbourne) nu e niciodată ușor. Turneul începe de la zero. Am multe amintiri frumoase, e adevărat, dar niciodată nu știi ce se poate întâmpla. Nu vreau să am prea multe așteptări. Nu mă gândesc la rezultate sau lucruri de acest fel. Sunt aici să-mi găsesc ritmul, să joc primul meci, să joc cel mai bun tenis al meu. Asta este singura mea așteptare: să dau tot ce am eu mai bun în fiecare meci. E important, de asemenea, să încerc să fac trecerea de la meciurile jucate în antrenamente la cele oficiale. Am muncit foarte mult în pre sezon și abia aștept să înceapă competiția”.

Naomi Osaka și obiectivul ei principal:

„Sincer, pentru mine, cel mai mare obiectiv al meu e să fiu mai matură, să mă maturizez cumva. Simt că încep să mă schimb, dar uneori, simt că mă port ca și cum aș avea trei-patru ani. Acum mă simt mai confortabil să vorbesc cu oamenii, cu presa. E o situație nouă pentru mine și nici nu mai pot evita asta acum.”

Kei Nishikori, despre cum e să joace din nou la cel mai înalt nivel:

„Mă simt minunat acum; sunt așa de fericit că pot juca din nou cel mai bun tenis al meu și că sunt sănătos. Nu am putut juca anul trecut aici, dar mă bucur că m-am întors anul ăsta. Unul dintre obiectivele majore din acest an e să-mi îmbunătățesc rezultatele în Slamuri. Iar pentru asta trebuie să fac câteva lucruri: să continui să mă antrenez la fel de bine și să rămân sănătos, mai ales pe parcursul acestor două săptămâni. Apoi, aici condițiile se schimbă, deci trebuie să fiu pregătit și pentru asta. Și, desigur, să fiu foarte concentrat în fiecare meci; e nevoie să joc foarte solid în fiecare meci.”

Noi așa o să fim îmbrăcați de Australian Open! 😍😍Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani!  Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit. Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi