Simona Halep: „Dacă mâine m-aș opri, sunt mai mult decât mulțumită cu tot ce am realizat. Dar nu vreau și nu o să mă opresc”

Radu Marina | 26 iunie 2022

Simona Halep, înainte de startul Wimbledon, despre subiectul ‘primul meci pe Centre Court’, ce a învățat din episodul petrecut la RG și ce își ia din colaborarea cu Patrick Mouratoglou.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Simona Halep a fost pe lista scurtă a sportivilor invitați să aibă conferințe de presă de deschidere la Wimbledon și a abordat o multitudine de subiecte cu ocazia asta. De la starea ei fizică, experiența neplăcută de la Roland Garros și ce a învățat din acel episod, relația ei cu noul antrenor Patrick Mouratoglou până la retragerea din tenis, tradițiile de la Wimbledon și dezamăgirea (sau nu) că nu este ea cea care deschide turneul, în calitate de câștigătoare a turneului în 2019, în urma retragerii lui Ash Barty, cea care ar fi trebuit să deschidă turneul. 

Aceasta a fost una din primele întrebări cu care a început conferința, Simona fiind întrebată ce părere are despre faptul Iga Swiatek a fost aleasă să deschidă turneul și nu ea, în absența lui Ash Barty, câștigătoarea ediției trecute, așa cum cere tradiția. Răspunsul Simonei a fost destul de franc: își dorește să se pună din nou în poziția de a deschide turneul, ceea ce prespune, firește, un nou trofeu aici. “Pot spune că sunt tristă că am ratat onoarea de a deschide turneul, fiind accidentată (n.a. în 2021 ea ar fi deschis turneul, în calitate de deținătoare a trofeului, după ce în 2020 turneul nu s-a disputat), așa că deși am avut acea șansă, nu s-a putut. Poate voi mai avea această șansă, așa că o voi aștepta cu nerăbdare”, a spus Simona. 

Întrebată despre cum se simte fizic, dacă s-a recuperat, după ce în urmă cu câteva zile s-a retras de la Bad Homburg cu o problemă la gât, răspunsurile Simonei au fost echilibrate și nuanțate: se simte bine, e din ce în ce mai încrezătoare, simte că poate juca din nou foarte bine pe iarbă, dar preferă să ia lucrurile treptat. “Mă simt bine, mă simt din ce în ce mai bine. Zi de zi mă îmbunătățesc. Sunt sănătoasă. Am avut nevoie de două zile să mă recuperez după acele probleme la gât. Mă simt încrezătoare și am avut câteva meciuri bune pe iarbă. Dar pe iarbă nu se știe niciodată. Așa că îmi doresc să mă antrenez intens pentru a intra în formă și pentru a începe să simt din ce în ce mai bine terenul și suprafața. Am o legătură specială cu acest teren, pentru că în 2019 am jucat foarte bine, așa că am niște amintiri foarte frumoase.”

Un alt subiect pe care Simona a încercat să-l explice jurnaliștilor este episodul de la Roland Garros, cu acel atac de panică suferit în timpul meciului cu Qinwen Zheng. Simona consideră că, deși i-a fost greu să gestioneze acel moment, care a influențat decisiv soarta partidei, acea experiență a fost benefică, pentru că a luat-o ca pe o lecție: „A fost o experiență bună pentru mine. Sper să nu se mai întâmple, pentru că nu mi-a plăcut, dar acum aș ști cum să gestionez o astfel de situație. A venit de nicăieri, pentru că eram la conducere, deci nu era nicio problemă. Probabil a fost presiunea turneului, presiunea de a face bine, presiunea faptului că m-am chinuit mult anul trecut și nu am crezut că sunt suficient de puternică. 

Acum, în schimb, mă simt puternică și simt că dacă se va mai întâmpla, știu cum să gestionez asta. Nu e niciodată ușor. Cum am mai spus, nu am mai avut niciodată un atac de panică pe teren, într-un meci, așa că mi-a fost foarte greu să găsesc o rezolvare. Cred că toți trecem prin astfel de momente, așa că nu o să fiu prea dură cu mine pentru că am fost slabă în acel meci. O iau ca pe o experiență și ca pe o lecție, astfel încât data viitoare să răspund mai bine.”

Alte declarații interesante date de Simona

Despre relația cu Patrick Mouratoglou: „Sincer, nu mă așteptam să am această șansă de a lucra cu Patrick când am fost la el la Academie. Sunt foarte onorată să-l am în echipa mea. Este un antrenor grozav și are multă experiență. Simt destul de des presiunea aceea de a fi bună, mai bună. Dar el îmi dă timp. Are răbdare. Mă susține în tot ceea ce fac. Încearcă să mă înțeleagă pentru că eu cred că acesta este principalul lucru pe care îl vreau de la un antrenor: să mă înțeleagă, pentru că sunt o persoană destul de emoțională în cea mai mare parte a timpului. Simt că mă îmbunătățesc. Chiar dacă nu am câștigat prea mult, simt că avem nevoie de timp să ne cunoaștem mai bine, să pot pune în aplicare tot ceea ce îmi spune.” 

Despre Karolina Muchova, adversara din primul tur: „E un prim tur foarte greu. Știu că joacă foarte bine, o cunosc foarte bine și va fi o mare provocare. Dar până la urmă n-am nimic de pierdut. Anul acesta mi-am spus că îmi voi acorda timp să mă îmbunătățesc pe cât de mult posibil. Așa că încerc doar să mă bucur. De fiecare dată când intru pe teren, intru cu gândul că am o șansă. Așa că voi lupta pentru ea.”

Despre momentul în care s-a gândit la retragere și ce anume i-a schimbat percepția: „După Doha am simțit că nu mai pot face asta, că nu mai pot continua așa. Am căzut, mă simțeam epuizată și nu credeam că mai pot fi din nou în top. 

Apoi am mers la Academia lui Patrick,  fără să mă gândesc că aș putea lucra cu el pentru că era cu Serena, deci era imposibil să mă gândesc la asta. Dar atmosfera pe care am găsit-o la academie, cu toți copii de acolo care erau la 8 dimineața pe teren și munceau din greu, văzând acea dorința a lor de a munci pentru ca într-o zi să devină campioni m-a făcut să înțeleg că încă pot juca tenis și încă iubesc să fac asta. 

Din acest motiv sunt astăzi aici: datorită acelui vibe de la Academie, pentru că am mers la Academie și datorită întâlnirii cu Patrick, care mi-a spus că el chiar crede în șansele mele de a reveni.”

În loc de concluzie. Întrebată dacă ar fi mulțumită cu tot ce a realizat până acum dacă totul s-ar termina mâine, Simona a răspuns: „Dacă mâine m-aș opri, sunt mai mult decât mulțumită cu tot ce am realizat. Dar nu vreau să mă opresc și nu o să mă opresc (zâmbește). 

Nu mă gândesc la asta. Simt că pot deveni o jucătoare mai bună de atât, că mă pot îmbunătăți mai mult. Pot să fiu o persoană mai bună, o jucătoare mai bună de atât.“

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi