Simona Halep continuă seria meciurilor excelente, o învinge pe Coco Gauff și trece în sferturi la Madrid

Radu Marina | 2 mai 2022

Simona își continuă dominația asupra lui Coco Gauff cu a treia victorie consecutivă, fără a pierde set, după 6-4, 6-4 în optimile de finală ale turneului de la Madrid.

Fără să piardă nimic din energia, entuziasmul și motivația arătate în meciul de referință cu Paula Badosa din turul anterior, Simona Halep a continuat pe aceeași linie în meciul contra unei jucătoare incomode azi: Simona a învins-o pe Coco Gauff în optimile de la Madrid, 6-4, 6-4.

Este a treia victorie din tot atâtea întâlniri cu Gauff pentru Simona, care încă nu a cedat vreun set în fața americancei, pe care a învins-o pe toate suprafețele.

Simona a fost dominantă în primul set, reușind unicul break al setului la 4-4, apoi a revenit în forță în setul doi de la 1-4, recuperând după un start furibund al lui Gauff, pe care însă Simona l-a gestionat excelent.

„Am jucat ce trebuia să joc azi. Finala este încă foarte departe”, a spus Simona, imediat după meci.

A fost victoria cu numărul 30 pentru Simona la Madrid, un turneu pe care l-a câștigat în două ocazii și la care a mai jucat alte două finale.

În sferturile de finală, Simona o va întâlni, în continuarea unui traseu foarte dificil, pe Ons Jabeur, care a eliminat-o pe Belinda Bencic.

Va fi a doua întâlnire dintre cele două în acest sezon, după ce Simona s-a impus la Dubai. Românca are 2-1 în h2h.

*

După două meciuri pierdute în care nu a luat mai mult de patru game-uri pe set, Gauff a părut că a venit la întâlnirea cu Simona cu un plan ușor diferit față de duelurile precedente. Americana a mizat, multă vreme, pe un joc mai agresiv decât de obicei, cu servicii care au atins o viteză de 180-195 km/h și cu lovituri incisive foarte incisive de pe ambele părți, dar a fost o agresivitate combinată cu destule mingi liftate, tocmai pentru a nu oferi un ritm Simonei.

În ultimele lor doua meciuri exact acel ritm, nici prea alert, nici prea intens, nici prea sufocant a fost marea problema pentru ea și o sursă importantă de puncte pentru Simona.

Simona a știut și știe cum să se hrănească dintr-un astfel de joc ușor ordonat, cu accelerări sporadice, dar nimic care să o pună rapid în defensivă. Sunt multe spații pe care le poate exploata în jocul lui Gauff. Defensiva americancei e bună, dar nu cât să poată câștiga meciuri doar cu defensiva (cel puțin nu acelea în care Simona îi e adversară). Lovitura de dreapta e solidă, dar o trădează când se așteaptă mai puțin (vezi finalul de set doi, când practic nu a mai avut nicio siguranță pe forehand). Astea-s lucruri pe care Simona știe să le exploateze.

Pentru o vreme, a părut ca Gauff a venit cu lecțiile învățate: și-a câștigat facil punctele, a rămas în față, a avut o poziționare agresivă la retur. Simona a gestionat bine această agresivitate sporită a lui Gauff în mare parte; a absorbit inteligent forța venită din partea cealaltă, a adăugat suficient top-spin în lovituri cât să-și facă adversara să mai piardă din control și a revenit din urmă de fiecare dată în special datorită serviciului.

La 4-4 a fost momentul adevărului pentru Gauff. A servit pentru 5-4, adică o premieră în meciurile ei contra Simonei, dar nici de data asta n-a fost să fie. La 4-4, Simona a obținut break-ul după o dublă greșeală a lui Coco și a fugit rapid cu primul set după un game rezolvat precum mai toate serviciile din set. Fie cu serviciul foarte bun (doar două puncte a pierdut în tot setul cu primul serviciu), fie cu jocul foarte compact de pe linia de fund. Simona a fost cu pasul în față, mereu pregătită să accelereze și atentă să adauge suficientă înălțime mingilor cât să iasă rapid din situații defensive, pentru a trece rapid din apărare în atac. 

După un prim set în care Simona și-a ridicat nivelul exact când a trebuit pentru a face diferența, dar în care a consumat suficientă energie pentru a bloca jocul adversarei, în setul doi a avut de muncit o idee mai mult. 

Gauff a lăsat deoparte teama și s-a năpustit în fiecare minge lovind tare și foarte tare – cel mai probabil acesta fiind și cel mai eficient plan în acest match-up nu tocmai ușor pentru ea. 

Planul acesta, bazat pe lovituri rapide, foarte tari și căutând să ia din timpul de reacție Simonei, a fost executat impecabil în debutul setului doi de americană, ceea ce a dus-o rapid la 3-0.

Doar că, de cele mai multe ori, când se încearcă un lucru care nu e neapărat firesc – în cazul ăsta agresivitatea sufocantă, intenția de a închide punctul rapid, din două lovituri – șansele ca intensitatea și precizia să rămână aceleași scad pe măsură ce setul avansează, iar oponenta face ajustări. Lucrul ăsta s-a întâmplat și cu Gauff: a început puternic, dar pe măsură ce setul a înaintat, iar rezistența Simonei a fost mai deranjantă, n-a mai fost la fel de sigură pe ce are de făcut iar întreg jocul ei a devenit un adevărat haos. 

Simona a revenit de la 2-4, 0-40 la 4-4 profitând excelent de jocul dezordonat al adversarei, care a făcut dublă greșeală după dublă greșeală și precizia ei în lovituri a fost inexistentă. Iar odată reintrată în meci n-a mai putut fi oprită, reușind să ducă revenirea la capăt și să își continue dominația asupra lui Gauff în același stil: fără dificultăți, fără mari emoții și fără a pierde mai mult de patru game-ul pe set.

https://twitter.com/WTA/status/1521165835779289088?s=20&t=JVRrqzO50qjHW565AeQ9zw
https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1521164976823615490?s=20&t=JVRrqzO50qjHW565AeQ9zw

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi