Simona Halep câștigă un meci teribil de greu: revanșă cu Swiatek, sferturi cu Serena! A fost victoria 100 într-un Grand Slam

Treizecizero | 14 februarie 2021

Simona Halep a reușit să revină după pierderea primului set și să o învingă pe poloneza Iga Swiatek în optimile de finală ale Australian Open, 3-6, 6-1, 6-4.

Într-un meci foarte dificil, de o calitate înaltă, cu o tensiune care și-ar fi găsit locul și într-o finală de Slam, Simona a găsit soluțiile pentru a o opri pe super talentata jucătoare poloneză. A fost prima înfrângere a lui Swiatek într-un Grand Slam după o serie de 10 meciuri și 21 de seturi câștigate la rând.

Simona a marcat, prin acest succes, victoria cu numărul 100 în turneele de Grand Slam. Este a 15-a ei calificare în sferturile de finală ale unui Grand Slam, la șapte ani de la prima astfel de prezență, reușită tot la AO.

Lucrurile nu devin câtuși de puțin mai ușoare pentru Simona în cele ce urmează. Ea o va întâlni în sferturile de finală pe Serena Williams, în prima lor întâlnire de la finala Wimbledon 2019. Serena conduce cu 9-2 în head-to-head.

Nivelul a fost foarte ridicat încă din start; într-un match-up dificil, Simona a avut nevoie de toată experiența ei și de tot calmul ca să revină după pierderea primului set.

S-a mers cap la cap în primul set până la 3-3, când Simona a avut două șanse de break, primele ale meciului. Nu le-a putut converti, iar asta s-a întors împotriva ei în game-ul următor, singurul game slab al ei din tot meciul. Break-ul cedat acolo a fost suficient pentru ca primul set să se ducă la Iga.

Simona a făcut ajustări între seturi, reușind să o miște mai mult pe Swiatek, iar erorile au început, curând, să vină mult mai des dinspre aceasta. Iga a jucat poate și cu prea mult elan și încredere. Mai stabilă, Simona a capitalizat cu un al doilea break, iar setul doi s-a dus în 26 de minute.

Decisivul a început în aceeași direcție, dar la 2-0 pentru Simona, Swiatek a amenințat iar. După ce a ieșit dintr-un game dificil pe serviciul ei, poloneza a făcut apoi break-ul pentru 2-2. Dar încă o dată jucătoarea noastră a răspuns bine, cu un alt break prompt, un avantaj pe care l-a menținut până la final.

Simona a încheiat meciul cu 19 lovituri direct câștigătoare și 17 erori neforțate, versus un raport de 33 / 42 pentru Swiatek. Foarte important a fost serviciul pentru Simona: ea a câștigat 77 la sută pe primul serviciu.

„A fost un meci foarte greu, știam că ea va lovi tare. Am zis că trebuie să schimb ceva după primul set, am făcut un pas în spate, am pus mai mult spin pe minge, și am vrut să o țin în mișcare. Loveam prea tare și prea plat în primul set, cred că după ce am pus-o în mișcare, ea și-a pierdut un pic ritmul și a început să facă greșeli.

Condițiile sunt foarte rapide; când joc cu big hitters, e și mai greu, mingea se duce foarte repede, dar am început să mă acomodez.

Pe Serena nu poți să o bați decât dacă joci la nivelul tău cel mai bun”, a spus Simona, la interviul de pe teren cu Jim Courier.

„Aveam în vedere că nu trebuie să îi dau ritm, ceea ce am făcut în primul set, iar asta a fost o mică greșeală. Am încercat apoi să îi dau cât mai lung și s-o fac să se miște, să alerge. Ceea ce a mers foarte bine. Iarăși serviciul a mers foarte bine, m-a ajutat mult azi”, a spus Simona pentru 30-0 la puțin timp după meci, adăugând că a simțit presiunea pe măsură ce setul decisiv s-a apropiat de linia de sosire.

„Azi a făcut o treabă excelentă revenind și câștigând meciul, ținând cont de tot contextul: de adversară, de ultimul lor rezultat, lipsa publicului și faptul că a trebuit să-și creeze singură energia. Schimbările tactice pe care le-a făcut după primul set, felul în care Iga și-a ridicat nivelul în ultimele trei seturi a fost fantastic și am fost foarte mândru de felul în care Simona a încheiat meciul, a fost un efort deosebit”, a spus și Darren Cahill.  

Proiect oferit de

Revanșa reușită de Simona în fața lui Swiatek o ajută să avanseze pe un tablou unde alte două mari favorite la titlu, Serena Williams și Naomi Osaka, și-au câștigat meciurile lor. Este a cincea prezență în sferturi la Melbourne pentru Simona.

Pe larg, despre victoria Simonei, în articolele următoare:

Analiza meciului
Declarații exclusive Simona 1
| 2
Declarații Darren Cahill și Artemon Apostu-Efremov

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Cele mai noi