Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Simona Halep vs Iga Swiatek, preview: la ce să ne așteptăm?

Simona Halep – Iga Swiatek e unul dintre cele trei meciuri cap de afiș din optimile de finală ale turneului feminin. Un match-up captivant, care a atras atenția și imaginația fanilor tenisului încă din momentul tragerii la sorți, și care pune față în față două campioane de Grand Slam, cu abilități și arme extraordinare, și cu o istorie comună ce adaugă la tensiunea meciului de duminică: două întâlniri anterioare terminate foarte repede, cu câte o victorie de fiecare.

Radu Marina 13 februarie 2021

Articol 30-0+ oferit gratuit tuturor cititorilor. Mulțumim pentru că ne citiți și vă încurajăm să vă abonați la 30-0+ pentru acces la toate articolele de acest gen, dar și acces la formate precum fluxul de conținut exclusiv produs de echipa noastră special pentru abonați și trimis direct pe telefon în timpul turneelor de Grand Slam. Plus alte surprize.

Sprijinul vostru e esențial ca să putem produce cât mai mult conținut de calitate pe Treizecizero și pe Lead, tot mai necesar în momentul actual în presa din România. Susțineți-ne pentru un jurnalism de sport cât mai valoros!

Simona Halep – Iga Swiatek e unul dintre cele trei meciuri cap de afiș din optimile de finală ale turneului feminin. Un match-up captivant, care a atras atenția și imaginația fanilor tenisului încă din momentul tragerii la sorți, și care pune față în față două campioane de Grand Slam, cu abilități și arme extraordinare, și cu o istorie comună ce adaugă la tensiunea meciului de duminică: două întâlniri anterioare terminate foarte repede, cu câte o victorie de fiecare.

Iga Swiatek e o jucătoare specială prin ceea ce face pe teren; încă nu există vreo altă jucătoare în circuit care să facă pe teren ce face Swiatek. Iar confirmările pe care le-a primit după Roland Garros o fac și mai greu de învins, pentru că are încredere și pentru că știe ce poate.  

Poloneza are o claritate în joc ieșită din comun, iar asta e ceea ce derutează multe adversare – inclusiv pe Simona. Felul în care Iga își construiește atacurile, aproape fără să realizezi ce te așteaptă, modul în care lovește din deplasare, deși ai zice că nu va mai ajunge la minge și punctul e al adversarei, sau naturalețea cu care combină agresivitatea, defensiva și jocul variat – toate astea pot deveni, de cele mai multe ori, copleșitoare pentru orice adversară. Pentru că le face pe toate foarte bine și pentru că are un feeling aparte – niciodată nu insistă prea mult (nici cu atacurile, nici cu jocul la așteptare, nici cu efectele/scurtele) și e mereu atentă să rămână imprevizibilă cu alegerile pe care le face.  

Va face toate lucrurile astea și în meciul cu Simona din optimi. Pentru că a înțeles, după partida de la Roland Garros, că Simonei nu-i plac deloc adversarele care variază/atacă și se și apără foarte bine în același timp. De fapt, Simonei nu-i place când e pusă pe picior greșit, iar Swiatek la asta se pricepe foarte bine: te face să crezi că tu controlezi schimbul, apoi vine cu o scurtă; joacă o vreme pe centrul terenului și când te aștepți mai puțin, te surprinde cu maniera în care accelerează; are momente în care scade intensitatea și încearcă un joc la așteptare și mingi neutre, apoi revine la un tenis intens și foarte razant. Sunt schimbări pe care le face la intervale scurte de timp – iar asta, din nou, derutează. Mai ales o jucătoare de regularitate precum Simona. 

Ce nu trebuie să uităm e capacitatea Simonei de a oferi răspunsuri, după câte o înfrângere grea. Rar Simona a scăpat această ocazie, de a șterge impresia lăsată într-un meci mai slab făcut într-o altă partidă, cu aceeași adversară . Această capacitate de a nu uita anumite înfrângeri e uneori mai mare decât tenisul pe care-l joacă Simona; e o răutate pozitivă care o transformă, cumva. O face să fie și mai incisivă, să vrea să atace și mai mult și mai des; să domine. 

Pentru că ultimul meci s-a lăsat cu o înfrângere grea, Simona va începe, cel mai probabil, foarte tare. Asta face de obicei, în meciurile în care are revanșe de luat. Începe foarte agresiv, încearcă să dețină controlul de la primele puncte și returnează din ce în ce mai agresiv, chiar decisiv.  

Agresivitatea va fi și cheia în acest meci. Igăi nu-i place să fie pusă sub presiune și când e plimbată de colo-colo cu lovituri grele, se cam strică toată vraja ei. Nu mai are timp să construiască, intră în criză de timp pentru că nu-și poate impune tenisul și îi e din ce în ce mai greu să lege jocul. Un exemplu recent e meciul cu Ekaterina Alexandrova, la Gippsland Trophy, unde a câștigat doar șase game-uri. Alexandrova și-a impus agresivitatea cap-coadă, a luat controlul în punct încă de la retur și obiectivul ei a fost să atace prima (asta e, de fapt, jocul ei; nu s-a forțat să facă ceva special).   

Un tenis așezat, cu lovituri neutre, bazat mai mult pe contraatac și defensivă nu o va ajuta pe Simona. Un astfel de plan îi va ușura viața polonezei, pentru că se simte ca peștele în apă când ea e cea care creează. Mai mult, se hrănește extraordinar de mult din acele mingi liftate, rotunde, nici prea scurte, dar nici prea eficiente – meciul de la Roland Garros e un exemplu în acest sens. 

Ne așteaptă, așadar, un meci dur, dar incredibil de interesant, pe toate planurile. Dacă avem că reper meciul de la Paris, câștigătoare ar putea ieși cea care atacă prima și care reușește să ajungă mai repede în controlul unui schimb. La Paris, Iga a făcut asta impecabil: a început în forță, și deși a alternat incredibil de mult efectele/traiectorile/lungimea, nu a cedat controlul niciodată. E timpul ca Simona să mute acum.

Simona, despre meciul de mâine

„Sunt multe lucruri pe care va trebui să le fac diferit, pentru că la Roland Garros a fost un meci foarte scurt, nu am simțit mare lucru din el. Iga a fost foarte rapidă și foarte puternică în acea zi. Dar voi da uitării acel meci. Voi vorbi cu echipa mea despre ce am de făcut mai bine de data asta, și mă voi concentra pe mine, așa cum fac în fiecare zi. Pentru că atenția va fi pe mine. Iar dacă joc tenisul meu cel mai bun, am o șansă.

Nu pot îmbunătăți ceva anume într-o singură zi. Trebuie să am încredere în mine. Trebuie să am încredere în jocul meu. Trebuie să cred în mine și să dau ce am mai bun. Știu că o să fie dificil, pentru că ea lovește foarte puternic și are de asemenea încredere după ce a câștigat un Grand Slam. Dar acum e o altă zi, un alt meci. Așa că sunt sigură că dacă voi fi fit și concentrată, voi avea o șansă bună.” 

Iga Swiatek, despre meciul de mâine

“Cred că Simona e o jucătoare foarte bună și, deși eu am câștigat ultimul meci, simt că nu am nimic de pierdut, pentru că ea este o campioană. Așa că, în esență, o să merg acolo și să o să fac tot ce pot. Nu mă aștept să câștig, pentru că joc împotriva Simonei. Cred că ultimul meci a fost grozav, dar la Paris m-am simțit perfect. O să fie greu să fiu în aceeași formă ca atunci, de aceea nu am așteptări cum că voi câștiga ușor. O să fie un meci greu și sper că va fi frumos și mai lung, eventual”.

Îți place?