Simona, despre startul fără antrenor în 2019: „Cel mai mult mă interesează sănătatea. Dacă mă antrenez intens, tenisul se va rezolva de la sine”

Treizecizero | 6 ianuarie 2019

Înainte de startul turneului de la Sydney, Simona Halep a acordat un interviu pentru WTA Insider în care a discutat și a abordat toate incertitudinile care s-au tot conturat în jurul ei de la diagonsticarea cu hernie de disc și până la plecarea lui Darren Cahill. 

Simona Halep spune că este pregătită să zboare solo la începutul lui 2019. Într-un interviu pentru WTA Insider, înainte de primul său turneu la Sydney, liderul mondial a confirmat că va juca primele trei luni ale anului fără antrenor.

„În următoarele trei, patru luni nu vreau să îmi iau antrenor, nu mă gândesc la asta. O să încerc să mă adaptez, să văd cum merge singură.”

După cel mai bun sezon din carieră, cu titlul de la Roland Garros și terminarea sezonului pe primul loc pentru al doilea an consecutiv, Halep și Darren Cahill s-au despărțit în intersezon din motive familiale, dar sunt în continuare prieteni buni și Halep spune că țin legătura în mod constant.

„El a luat această decizie pentru familie și familia este mereu pe primul loc,” a spus Halep. „Nu am fost nici dezamăgită, nici supărată, îl înțeleg perfect. Avem o relație bună.”

„Vorbim aproape zilnic. Îi cer sfaturi și el mă ajută, am vorbit și în intersezon. Nu este la fel ca atunci când îmi era antrenor, bineînțeles, dar suntem prieteni foarte buni și asta contează cel mai mult.”

„Ultimii patru ani cu Darren au fost cei mai buni ani pentru mine. E greu fără el, dar îl am alături pe căpitanul echipei de Fed Cup (n.r. Florin Segărceanu). Nu este antrenorul meu, a venit doar ca să stea cu mine. E un pic greu, dar sunt încrezătoare că pot să îmi fac treaba pe teren, sunt mult mai responsabilă acum cu ce am de făcut. Poate îmi va prinde bine, vom vedea.”

Decizia Simonei de a zbura solo face parte din planul ei de a se relaxa după cinci ani foarte intenși, în care a fost cea mai constantă forță din top 10. Nicio altă jucătoare nu a petrecut o perioadă mai lungă în top 10. Simona este prima jucătoare de la Serena încoace care a fost pe locul întâi la sfârșitul anului în doi ani consecutivi. Anul trecut, doar ea și Serena au jucat două finale de Grand Slam. A fost un efort cu costuri imense, atât fizice, cât și emoționale.

„Acum, vreau s-o iau încet. Am avut parte de destulă presiune și stres în acești ani. Deocamdată nu vreau să îmi iau nici un angajament pentru că atunci când îți iei un nou antrenor îți iei un angajament față de acea persoană și vrei să dai tot ce ai mai bun atât pentru el, cât și pentru echipă.

„Am nevoie să stau liniștită câteva luni, pentru că anul trecut a fost un an foarte dur, foarte emoțional. E mai bine pentru mine, este decizia mea – nu știu dacă este cea mai bună decizie, dar mi-o asum.”

„Viața mea nu mai este alcătuită doar din tenis acum. Încerc să mă bucur mai mult, să fiu fericită – am fost mereu fericită, dar acum sunt un pic mai relaxată și astfel mă bucur de mai multe lucruri.”

După ce o hernie de disc a pus capăt prematur sezonului 2018, prima grijă pentru Simona este cum va rezista spatele ei în condiții de turneu. Finalista de la Australian Open și-a amânat debutul cu o săptămână, pentru a începe la Sydney în loc de Shenzhen. Vestea bună este că până acum antrenamentele au mers bine.

„Spatele s-a comportat bine în intersezon, nu am avut dureri. Am putut deja să mă antrenez la 100%, am jucat seturi, am jucat meciuri, așa că nu sunt stresată. Dar nu știi niciodată ce se va întâmpla până când nu joci un meci oficial, deci aștept să văd cum mă simt săptămâna aceasta.”

Accidentarea la spate a împiedicat-o pe Halep să să facă mare lucru în afară de recuperare fizică în timpul intersezonului, dar pauza a avut și partea ei bună.

„Timp de șase săptămâni nu am făcut decât recuperare – în fiecare zi exerciții pentru spate timp de o oră, fără tenis. Șase săptămâni a fost o pauză lungă.”

„Dar a fost bine”, spune Halep râzând, „am putut să ies să mă întâlnesc cu oameni, m-am distrat cu prietenii, am fost la câteva petreceri. A fost o perioadă excelentă în care am simțit că trăiesc cu adevărat, că descopăr viața.”

https://twitter.com/SydneyTennis/status/1081869844365041664

Halep este prima favorită la Sydney și are liber în primul tur. În turul doi ar putea-o reîntâlni pe Jelena Ostapenko, o reeditare a finalei de la Roland Garros din 2017, sau pe favorita publicului, australianca Ashleigh Barty, finalistă anul trecut la Sydney.

„Mă simt bine, sănătoasă și relaxată. Nu simt presiune, dar sunt încă motivată să văd cât de bine pot să evoluez în acest an. Va fi un început mai dificil pentru că au trecut aproape trei luni de la ultimul meci oficial și sunt fără antrenor. Deci să vedem cum merge săptămâna aceasta și săptămâna viitoare și apoi pot să spun mai multe, dar deocamdată sunt bine.”

Pentru anul care abia a început Halep își dorește să fie sănătoasă și fericită.

„Cel mai mult mă interesează sănătatea. Vreau să fiu sută la sută cu spatele, deci voi avea mare grijă de el în această perioadă. De asemenea vreau să îmi îmbunătățesc atitudinea – știu că am vorbit mult despre asta anul trecut, dar încă vreau să progresez. Dacă mă antrenez, dacă muncesc intens, tenisul se va rezolva de la sine.”

https://twitter.com/Petra_Kvitova/status/1081734132651253761

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi