Fast
Tragerea de la Sydney

În primul meci, cunoștințe vechi. Simona Halep deschide anul cu Ostapenko sau Barty

Treizecizero | 5 ianuarie 2019

Simona Halep revine la Sydney după trei ani și o va întâlni pe învingătoarea dintre Jelena Ostapenko și Ashleigh Barty în turul al doilea.

Tragerea la sorți de la Sydney, turneu la care Simona își va face debutul în sezonul 2019, a stabilit că favorita 1 a turneului își va întâlni o mai veche adversară în turul secund. Simona, care are bye în prima rundă, își va afla oponenta din meciul dintre Ostapenko și Barty.

Sunt mai mult decât cunoscute head-to-head-urile Simonei cu cele două. Cu Ostapenko e 1-1, faimoasele întâlniri din 2017, una care a decis un Slam în favoarea Jelenei, cea de-a doua, care a decis locul 1 pentru Simona. Cu Barty, Simona a câștigat de două ori în două săptămâni succesive, anul trecut, la Montreal și Cincinnati, de asemenea pe hard.

Ostapenko a avut un start de sezon teribil, luându-i doar două game-uri Monicăi Niculescu la Shenzhen; Barty a avut mai mult succes în Cupa Hopman, unde a jucat mult tenis și le-a învins pe Cornet și Muguruza, pierzând cu Kerber.

Sydney e un turneu mai mereu puternic, însă întotdeauna afectat, în bine sau în rău, de prezența în anticamera Australian Open. În bine, pentru că nume grele din circuit vin aici în căutarea unor ultime meciuri înainte de AO. În rău, pentru că aceleași nume grele tind să sară peste Sydney în cazurile în care au ajuns departe în săptămâna precedentă sau atunci când au o ușoară problemă de sănătate pe care n-o vor agravată atât de aproape de un Grand Slam.

Simona a avut mai mereu Sydney pe listă, dar în ultimii doi ani n-a ajuns să joace, fie pentru că era accidentată (în 2017), fie pentru că tocmai ce câștigase titlul la Shenzhen (în 2018). Ea are atât amintiri frumoase de aici (semifinala din 2016, după victorii solide cu Garcia și Pliskova), cât și mai puțin bune – exemplu, acea înfrângere din 2014 cu Madison Keys rămasă în amintirea comună drept primul mare moment în care un eșec oarecare al Simonei a scandalizat peste măsură o parte a publicului de acasă.

Anul acesta, Sydney e mai mult decât necesar, din motivele detaliate anterior. După o pauză prelungită, Simona are nevoie de câteva meciuri, iar cadrul prietenos de la Sydney e perfect pentru asta. Turneul în sine s-ar putea să nu fie la fel de prietenos: calitatea tabloului e remarcabilă. Opt dintre primele zece jucătoare ale lumii vor fi la start. Simona va fi însoțită de Kerber, campioana de anul trecut și actualul număr 2 mondial, Naomi Osaka, o viitoare pretendentă la numărul 1, Sloane Stephens (asemenea), Petra Kvitova, care a luat un wildcard, Karolina Pliskova, Kiki Bertens și Daria Kasatkina. Mai sunt Sevastova, Mertens, Sabalenka, Barty, Kontaveit, Ostapenko sau Muguruza, printre altele, deși sunt posibile retrageri notabile până la ora primelor meciuri – sau chiar dincolo de ea.

Așa a fost posibil ca tabloul de calificări să fie foarte dur, cu nume precum Konta, Mladenovic sau Strycova.

Așa că nu-i de mirare că tabloul a produs meciuri de top, precum Bertens – Sevastova, Kvitova – Sabalenka sau Muguruza – Suarez Navarro.

Dacă va trece de turul al doilea, Simona va avea un meci bun și în sferturi, unde ar primi-o pe una dintre Pliskova, Tsurenko, Mertens și Kontaveit. Sloane, Bertens, Muguruza sau Suarez Navarro sunt potențiale adversare în semifinală, dar nu-s excluse, firește, alte surprize.