Simona continuă visul unei veri de pomină: semifinală la New Haven

Adrian Țoca | 23 august 2013

Cu câteva zile înainte de startul US Open, Simona Halep a ajuns, la New Haven, în cea de-a cincea semifinală a sezonului.

Cam cât de grozavă e Simona Halep? Într-atât de grozavă încât a obținut victoria cu numărul 29 din ultimele 34 de meciuri jucate. O serie absolut fantastică, despre care ai sentimentul că, orice ai face, ai spune sau ai scrie, tot nu o poți aprecia la justa ei valoare. Simona s-a calificat, așadar, într-o nouă semifinală, a 5-a a anului, după cele de la Roma, Nurnberg, Hertogenbosch și Budapesta. Și știm cu toții ce s-a întâmplat la ultimele trei din această serie. Cu atâtea victorii, Simona transformă excepționalul în banal și ni-l servește la știri, cald și proaspăt, în fiecare săptămână, cu discreție și cu bun-simț, ca și cum ar fi cel mai natural lucru din lume. Ni-l servește la știri, deși știrile de acasă n-o prea servesc pe ea. La mii de kilometri distanță, Simona își vede însă liniștită de victoriile ei, netulburată de rateurile noastre.

Ultima ei victimă este Ekaterina Makarova, sfertfinalista ultimelor două ediții ale Australian Open, pe care Simona a învins-o cu 6-1, 7-6. A fost o zi cu mai mult stres în afara terenului decât pe teren. Întâi, o alarmă de incendiu i-a obligat pe organizatori să le evacueze pe jucătoare din vestiar, cu puțin înainte de startul sferturilor. Din fericire, totul a fost în regulă, iar totul s-a rezolvat în 15 minute. Dar mai apoi ploaia a amânat cu câteva ore startul meciurilor. Când, într-un final, s-a putut juca, Simona, al cărei sfert a fost singurul exilat pe Grandstand, a început în forță. A dominat cu autoritate primul set, în care a câștigat toate serviciile rusoaicei, patru la număr: 6-1. Românca părea gata să facă același lucru și în setul secund, dar ploaia a intervenit iar, oprind meciul pentru mai bine de o oră. La reluare, Halep a fost prinsă pe picior greșit, iar Makarova a intrat în meci, distanțându-se la 4-2. Simona a revenit cu autoritate, întorcând scorul la 5-4, dar Makarova și-a îndreptat serviciul, astfel că setul a intrat în tiebreak, unul foarte strâns, pe care Halep l-a câștigat cu 8-6. Scor final, 6-1, 7-6 în o oră și 27 de minute de joc efectiv. Victorie solidă, Makarova poate să joace, și a arătat-o și în victoria din turul anterior, cu Errani.

Nu atât timpul petrecut pe teren e problema, ci potențiala oboseală și stresul provocat de așteptarea în vestiar. O zi cu ploaie nu e neapărat o experiență plăcută. Trebuie să te încălzești de mai multe ori, îți pierzi ritmul, riști să-ți pierzi și focusul, dar totul face parte din joc. E important însă ca Simona să își conserve cât mai mult energia, mai ales când US Open bate la ușă, iar Simona, care a nimerit pe o parte de tablou care îi oferă o mulțime de posibilități interesante.

De altfel, Simona a admis, imediat după meci, că ploaia a afectat-o. „Sunt un pic obosită, pauza provocată de ploaie m-a încurcat, dar mă bucur că am putut să închid meciul puternic și aștept meciul din semifinală”, a spus ea.

Dacă fizic admite că efortul a lăsat urme, psihic pare să stea excelent.”Sunt foarte relaxată. Joc mult mai agresiv, joc fără presiune și mă bucur mult de ceea ce fac pe teren”, spusese ea, imediat după victoria din turul precedent, cu Suarez-Navarro. 

În semifinale, pe Simona o așteaptă un meci interesant, genul de meci care te motivează. Adversara se va alege dintre fostul lider mondial Caroline Wozniacki și Sloane Stephens, văzută aproape drept o viitoare jucătoare de Top 5 (meciul s-a jucat după publicarea acestui articol). Cu Wozniacki, Halep a mai jucat o singură dată, cedând la Dubai, anul trecut (6-2, 6-3), în vreme ce cu jucătoarea americancă ar fi al patrulea meci direct. Stephens s-a impus în două din precedentele trei, ambele la începutul acestui an, ambele pe hard, de fiecare dată la scor: 6-4, 6-0 la Hobart și 6-1, 6-1 la Australian Open. Dar începutul anului pare la ani-lumină distanță de momentul actual. Vorbim de o altă Simona acum, una care e la doi pași distanță de al patrulea ei titlu al verii (Later update: Simona o va întâlni pe Caroline Wozniacki în semifinale, după ce daneza a trecut de Stephens cu 7-6, 6-2).

Și totuși, nu-i așa că acel sfert de tablou pe care a nimerit la US Open arată îmbietor ca o plăcintă uitată pe masă? Numai de-ar avea Simona energie pentru toate meciurile din această perioadă. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi