Simona adună puncte pentru Top 20: e în sferturi la New Haven

Adrian Țoca | 21 august 2013

În vreme ce atenția generală se duce deja către US Open, Simona Halep pune la cale un alt traseu prelungit la un turneu pe hard: e deja în sferturi la New Haven. Românca a ajuns la 33 de meciuri câștigate în 2013.

E o mică rivalitate la mijloc între Simona Halep și Carla Suarez Navarro; cele două sunt deja la al treilea meci al anului, iar, per total, au ajuns la opt meciuri directe, victoriile fiind împărțite. Din fericire, Simona și-a mai luat o porție de revanșă pentru eliminarea suferită anul acesta în primul tur la Roland Garros, obținând a doua victorie consecutivă în fața Carlei, după cea de la Hertogenbosch.

N-a fost simplu, pentru că Suarez Navarro a dominat prima parte a meciului și părea desprinsă în învingătoare după ce a condus cu 6-3 și 4-2. A urmat un finiș fantastic al Simonei, care a întors spectaculos meciul și n-a mai pierdut decât un singur game până la final. Mai mult, iberica n-a reușit să obțină decât un singur punct pe propriul serviciu în decisiv: 3-6, 6-4, 6-1 pentru Simona, care se califică în sferturile de finală ale unui turneu pentru a șasea oară în acest sezon. Anterior o învinsese sec, în două seturi rapide, pe Daniela Hantuchova. O va întâlni pe Ekaterina Makarova (a eliminat-o pe Errani), o rusoaică de al cărei nume se leagă o victorie la Serena Williams, plus două rezultate excelente la Australian Open: sferturi în 2012, semifinală în 2013.

Cele două nu au mai jucat până acum. Va fi un meci cu implicații și în clasament. Dacă Simona va pierde, va fi depășită în clasament de rusoaică, și ar putea aluneca până pe 25, depinzând de rezultatul Vesninei. În cazul fericit în care și-ar trece în cont un al patrulea titlu al anului, Simona ar bifa, cu această ocazie, intrarea în Top 20.

Pe tablou mai sunt nume ca Wozniacki, Stephens sau Kvitova, fiecare cu o motivație diferită de a câștiga titlul la New Haven. Cel mai important însă este ca Simona să fie sănătoasă și să poată juca la un nivel maxim la US Open. E important ca seria Cincy – New Haven să nu o sece de energie pe româncă, ajunsă în premieră pe lista capilor de serie la un turneu de Slam.

Andreea Mitu continuă în calificări la US Open

Numărul 177 WTA și una dintre jucătoarele promițătoare ale noii generații în tenisul românesc feminin, Cristina Andreea Mitu a trecut de turul 1 în calificările USO și continuă să facă pașii către primul ei Slam al carierei. Pentru asta, mai are însă două victorii de obținut. O va întâlni în manșa a doua pe portugheza M.J. Koehler. 

Marius Copil a pierdut însă, în turul 1 al calificărilor, învins azi de veteranul ceh Jan Hernych și rămâne fără o prezență pe tabloul unui Grand Slam.

Mardy Fish s-a retras de la US Open. Urmează retragerea definitivă?

Într-un șir de probleme de sănătate și de încredere care nu se mai termină, Mardy Fish a ales să nu joace la US Open, citând motivul retragerii drept „probleme personale”. Anul acesta, Mardy n-a apucat să joace decât opt meciuri (3-5). Niciunul dintre ele n-a fost la un Slam. Mardy suferă acum de un fel de experiențe post-traumă, după intervenția pe cord suferită anul trecut și seria de dificultăți prin care a trecut și despre care am mai scris. „Multe dintre probleme încep pe plan mental, și bineînțeles că și lipsa ritmului din punct de vedere fizic își spune cuvântul”, explica el acum ceva vreme. De trei ori sfert-finalist la Slamuri și fost jucător de Top 10, Mardy va analiza situația în zilele următoare și va lua o decizie în ce privește continuarea carierei.

Adevărul din cifre: Federer și US Open

Dincolo de căderea inevitabilă pe care o cunoaște acum, Federer a mai avut o mulțime de alte ocazii în care să-și sporească zestrea de Slam-uri. În mod particular ar putea să frapeze lipsa lui de succes la US Open din 2008 încoace. Până la un punct, elvețianul confiscase, practic, Flushing Meadows, fiind singurul jucător care a câștigat cinci titluri la rând, perioadă în care n-a cedat decât două seturi în cele cinci finale câștigate. Dar 2008 a rămas ultimul an în care elvețianul, pe atunci în vârstă de 27 de ani, s-a impus la unul dintre Slamurile la care, teoretic, ar fi trebuit să aibă un avantaj asupra concurenților săi. De atunci și până acum, Federer a mai câștigat patru titluri de Slam (RG 09, W 09, 12, AO 10), dar nu și la US Open. Printre explicații? Meciul vieții făcut de Juan Martin Del Potro în finala din 2009, transformarea lui Novak Djokovic într-un jucător de elită pe hard (în fapt, în cel mai de succes jucător pe hard al ultimilor ani), dar și un element statistic interesant. 

O analiză efectuată de Brain Game, serviciul care furnizează astfel de analize și pentru ATP, scoate în relief scăderea la aproape toate capitolele suferită de jocul lui Federer la serviciu și la primire. Spre exemplu, serviciul lui Federer și-a pierdut mult din eficiență în ultimii ani la USO (și nu numai), el înregistrând, în medie, până la un as mai puțin și până la o dublă greșeală mai mult în perioada ultimilor cinci ani, comparativ cu cei cinci precedenți. Procentajul punctelor câștigate la primul serviciu a scăzut cu opt procente, iar la retur, a pierdut 16 procente în ce privește punctele câștigate pe primul serviciu al adversarilor. 

Mai jos, ca să vă faceți o idee, este graficul comparativ al celor două perioade, cel care poate duce la alte concluzii la fel de interesante. Cert este un lucru: dacă va păstra aceste cifre, elvețianului îi va fi tot mai greu să se mai apropie de fazele finale. Chit că, de exemplu, Goran Ivanisevic tocmai ce a declarat că îl vede pe RF în stare să se impună anul acesta la New York.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi