Simona câștigă un meci solicitant cu Lepchenko, urmează reîntâlnirea cu Pliskova

Adrian Țoca | 16 martie 2015

Simona Halep a câștigat, la aproape ora 11:00 seara (ora locală), în trei seturi cu Varvara Lepchenko și va încerca a opta victorie consecutivă în circuit contra Karolinei Pliskova, reeditarea finalei de la Dubai.

Simona Halep s-a calificat în turul al patrulea la Indian Wells, după o victorie muncită cu Varvara Lepchenko, 6-1, 3-6, 6-1, după mai bine de două ore de joc.  Simona o va întâlni pe Karolina Pliskova în turul următor, în reeditarea finalei de la Dubai, câștigată de româncă. În caz de victorie, Simona ar întâlni-o în sferturi pe învingătoarea dintre Carla Suarez Navarro și Heather Watson.

 

Punctul de mai sus e cel mai recent intrat pe lista reușitelor impresionante ale Simonei, atât de multe în ultima perioadă încât au devenit obișnuință. În același timp, el mai arată și efortul masiv depus de cele două jucătoare în partea a doua a meciului, una care s-a jucat la modul care pe care, cu o intensitate remarcabilă. Dominată autoritar în primul set, încât, după numai câteva game-uri, avea un limbaj al corpului care îi trăda deznădejdea, Lepchenko și-a pus toate resursele pe masă ca să facă meciul mai interesant. Poate că n-ar fi reușit nici așa, dacă n-ar fi ajutat-o un pic și Simona, cu o cădere de ritm neanunțată de nimic la 2-1 în setul secund. Un game care părea în control i-a scăpat printre degete, după ce a avut 40-15, iar un overrule neinspirat a făcut ca Simona să-și piardă pentru o secundă luciditatea, iar secunde mai târziu, și serviciul, pentru prima oară de-a lungul serii.

A fost trigger-ul de care avea nevoie Varvara Lepchenko. A devenit mai agresivă și a început să intuiasă culoarele alese de Simona, care deveniseră oarecum previzibile. În plus, Lepchenko a lovit dintr-o dată mult mai puternic și adânc și s-a folosit inspirată de un serviciu out-wide care a scos-o mult din teren pe Halep și a pus-o în postura de a alerga în permanență după recăpătarea unei poziții centrale, din care să controleze schimbul. N-a prea obținut-o, așa că Simona și-a petrecut mare parte din setul secund în spatele baseline-ului, de unde a mai ajutat-o pe Lepchenko și cu niște erori neforțate în punctele cheie, în special de pe rever.

Dintr-o dată se făcuse 4-1, apoi 5-2, moment în care Simona a avut două șanse de break, însă Lepchenko și-a apărat terenul cu disperare, deși lăsa impresia că e cu resursele fizice la final. Au fost poate cele mai nereușite momente ale Simonei din acest meci; românca s-a arătat precipitată, grăbită și fără idei funcționale cu care să inverseze la loc trendul meciului. Ce-i drept, a încercat soluții alternative, precum scurta de la 1-4, sau serve & volley-ul de la mingea de set salvată la 2-5, una dintre cele mai neașteptate idei de la Simona într-o astfel de situație. Nu doar că a jucat S & V la un punct atât de important, dar românca a continuat schimbul cu un drop-shot din half-volley, apoi l-a câștigat cu un smash de rever complicat, dar executat foarte bine. În ciuda altor două șanse de rebreak la 3-5, una dintre ele produsă cu un lob defensiv senzațional, în ciuda faptului că începuse deja să dea semne de revenire, Simona s-a văzut trasă în decisiv; iar setul pierdut pesemne că le-a dat fiori reci fanilor ei, pentru că a avut elemente din alte înfrângeri din ultimul an, înfrângeri care au lăsat urme: serviciu neinspirat, grabă, șanse ratate, o adversară capabilă să lovească fiecare minge ca pe ultima, crispare în momente cheie și scurta aceea care aducea aminte de Makarova și de renunțarea la luptă.

Dar nu pe fiecare zi e duminică, sau în cazul nostru, nu fiecare set pierdut semnifică un dezastru. Sunt unele meciuri în care adversarul e capabil să-și ridice nivelul la cote înalte pentru o bună parte a jocului, să pună presiune pe favorit și să dea absolut totul, fizic și mental. Acest gen de efort este însă ca un pariu cu diavolul, cel mai adesea pierdut, pentru că efortul depus nu poate fi menținut mai mult de un set, cel mult. Iar diferența de valoare devine vizibilă la punctele mari la fel de clar precum se separă uleiul de apă. Cea mai bună șansă a lui Lepchenko era ca Simona să-și piardă cu totul capul în începutul de set trei (iar break-ul cedat încă din start părea să indice în această direcție), dar, cum spuneam, asta nu se poate întâmpla mai mult de câteva ori pe sezon.

Treptat, Simona a început să-și mai curețe din erori. S-a întors la traseele din primul set, când a dominat-o din toate punctele de vedere pe Lepchenko, fizic, tehnic și mental. A dominat raliurile, menținând-o în alergare pe Varvara. A recâștigat centrul terenului și nu l-a mai cedat. A scos mingi incredibile în defensivă și a câștigat câteva puncte senzaționale. Și, cel mai important, a luptat până la capăt, așa cum promisese.

Am dat mai mult spațiu setului doi, cel pierdut, dar per total momentele bune le depășesc, numeric și ca importanță, pe cele slabe. Sigur că au fost destule momente nesigure, iar serviciul e încă un work in progress, ale cărui rezultate ar trebui evaluate peste alte câteva luni, timp în care cifrele scăzute de la acest capitol n-ar mai trebui să mire. Dar, per total, deși au fost atâtea game-uri strânse, deși a fost căderea din setul doi, victoria a fost incontestabilă și suficient de convingătoare pentru un meci de tur III, în care nu e nevoie să arunci toate cărțile pe masă.

Intensitatea a fost acolo. Dorința a fost acolo. Curajul a fost, de asemenea, prezent. Câteva puncte jucate diferit, iar meciul putea foarte bine să se termine mult mai repede, fără nicio poveste. Dar, în timp ce căderi temporare de formă pe durata meciurilor sunt normale și se întâmplă oricui, contează cum se termină meciul. Iar Simona dă tot mai multe semne că știe să câștige și când nu e totul perfect, apanajul jucătoarelor de Top 3. Și tot câștigă: victoria cu Lepchenko a fost a 16-a victorie din 17 meciuri jucate în circuit anul acesta de Simona, bilanț la care se adaugă o victorie și o înfrângere în Fed Cup, pentru un total de 17-2. Doar Bacsinszky (20-2) și Pliskova, următoarea adversară (20 de victorii, dar 6 înfrângeri) o întrec.

Pe scurt

– Numărul 3 mondial a avut nevoie de un timeout medical între seturile doi și trei, pentru schimbarea unui bandaj la glezna stângă, și a părut că acuză dureri la momentul consultului.

– Din cauza orei întârziate, nu a existat o conferință de presă cu Simona

– Patru jucătoare importante au părăsit tabloul feminin în cursul acestei zile: Radwanska, eliminată de Watson, Muguruza, eliminată de Pliskova, Safarova, scoasă de Svitolina și Makarova, învinsă de revelația Bacsinszky.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi