Campioană! Queen Simona Halep câștigă titlul la Dubai, al zecelea al carierei!

Treizecizero | 21 februarie 2015

Simona Halep a obținut al doilea titlu al anului și al doilea de Premier 5 al carierei, după cel de la Doha, de anul trecut.

Simona Halep a încheiat excelent o nouă săptămână de ținut minte, impunându-se cu 6-4, 7-6 (4) în finala de la Dubai cu Karolina Pliskova. Mai mereu în comandă de-a lungul meciului, Simona și-a păstrat cumpătul într-un final tensionat, chiar și după ce a pierdut două șanse de a închide meciul, ratând o minge de meci la 5-4 în setul secund, apoi o alta la 6-5. În tiebreak, Simona a revenit de la 3-4 și n-a mai ratat la a treia ocazie, punând capăt finalei.

Când Simona a sărbătorit după mingea de meci, strigându-și bucuria cu un zâmbet larg, sunt sigur că și-a sărbătorit satisfacția victoriei și misiunea dusă la bun sfârșit. Am dubii, însă, că Simona a crezut vreo secundă că acest meci îi poate scăpa din mână, cu toate emoțiile din final. În fapt, sunt convins că îl câștigase încă înainte de a intra pe teren, din momentul în care, la conferința de presă de după semifinala cu Wozniacki, stabilise deja planul de meci pentru finala cu Pliskova. Restul a fost doar chestie de execuție.

A nu se înțelege că replica Pliskovei e cumva desconsiderată. Ci doar că jucătoarea cehă, aflată la a doua finală pierdută în acest an, nu putea aștepta mai mult de la acest meci la care a venit cu un bagaj insuficient în fața unei adversare cu prea multă variație, în plus extramotivată și concentrată. “Dacă voi fi concentrată”, a anunțat de ieri Simona, “am o șansă foarte bună de a câștiga”. Iar concentrarea s-a văzut aproape pe toată durata meciului, dincolo de căderile de nivel inerente. “Ea are un serviciu extrem de puternic, dar și eu returnez bine. Dar nu e doar despre serviciul ei, ci toate loviturile ei sunt puternice”, spunea jucătoarea noastră la conferința de după semifinală, profețind cheia finalei. Într-adevăr, Simona a returnat excepțional, întorcând cu dobândă serviciile de peste 180 de kilometri ale Pliskovei. A pus de multe ori mingea foarte lung înapoi și a obținut erori utile în multe momente cheie.

Contra unei jucătoare care suferă inevitabil la capitolul deplasare, Simona a făcut fix ce se aștepta de la ea să facă. A construit superb punctele, a arătat că poate genera și forță, dar că nici nu-și abandonează instinctele. Și-a asigurat un ascendent în schimburi numai prin poziționarea superioară pe teren, prin jocul de picioare atât de puțin creditat, câștigând milisecunde prin acei split steps cu care își pregătește fiecare minge. A plimbat mingea inspirat dintr-un colț în altul, după multe astfel de rally-uri obținând atâta loc liber încât nici măcar nu mai trebuia să țintească linia, ci pur și simplu să plaseze mingea în open space. Drept exemplu concludent, mi-am notat punctul din setul doi, de la 3-3, 30-30, când a încheiat cu un winner de 124 de km/h în lung de linie un rally la capătul căruia Anabel Croft a exclamat încântată: Like a practice drill! Iar la astfel de bijuterii a adăugat și desert, precum acel rever defensiv executat cu o mână, 

În ciuda unilateralului din jocul ei, Pliskova rămâne o surpriză plăcută, în special pentru felul în care a refuzat să se încline când lucrurile deveniseră destul de clare, ceea ce a făcut meciul mai interesant decât ar fi trebuit să fie. Cehoaica își justifică saltul din clasament și e o luptătoare admirabilă, are o ușurință incredibilă în a-și genera forță prin acea mișcare pregătitoare greu de intuit și face winner în 8 cazuri din 10 atunci când apucă să intre cu ambele picioare în teren, dar a simțit azi pe propria-i piele cât de greu îi faci puncte Simonei, mai ales când nu ai un plan B corespunzător. Când Simona a plimbat mingea în cross, obligând-o pe Pliskova să facă exact ce nu excelează, adică să se deplaseze în regim de viteză, cehoaica a răspuns cu forță. Când Simona a returnat lung servicii biciuitoare, Pliskova a răspuns cu și mai multă forță. Când Simona a pedepsit cu passinguri acide jocul ezitant la fileu al Pliskovei, aceasta a răspuns, exact, tot cu forță. Numai și numai forță. Iar când Simona a ținut mingea jos și a început să alterneze lungimea și viteza, Pliskova n-a mai putut genera nimic, proptindu-și mingile în fileu.

“Simona nu-ți dă niciun punct. Aleargă foarte, foarte bine și e greu să închizi punctul contra ei, întrucât dă totul înapoi. Cred că și dacă aș fi luat setul al doilea, ar fi fost foarte greu să câștig meciul”, a spus Karolina, a cărei perspectivă sinceră nu e doar un compliment frumos, ci exprimă perfect realitatea.

Că Simona a câștigat făcându-i nu mai puțin de patru break-uri Pliskovei, toate venite exact când avea nevoie, spune multe despre controlul pe care l-a exercitat românca. Halep și-a apropiat victoria chiar și în condițile în care a suferit în continuare la serviciu, ceea ce a prelungit suspansul: break-ul din startul setului secund, dublele greșeli de pe final de set au fost momentele care au readus-o pe Karolina în joc, laolaltă cu nerăbdarea Simonei de a pune capăt meciului, cu precipitarea de pe final. Dramatismul din setul doi a fost nemaipomenit pentru tribune, pentru audiență și deloc sănătos pentru fanii mai emotivi ai româncei, dar, precum a analizat chiar Pliskova, suspansul n-a fost în realitate chiar atât de mare precum a părut. Șansa cehoaicei ar fi fost doar să intre în zonă, să prindă câteva zeci de minute de grație și să lovească absolut minge într-o transă LukasRosol-iană.

Per total, meciul mi-a amintit la perfecție de matchup-ul dintre Novak Djokovic și Milos Raonic. Am văzut pe viu meciul celor doi de anul trecut de la Roland Garros și, în ciuda unui scor strâns (7-5, 7-6, 6-4), rezultatul n-a fost absolut, dar absolut niciun moment sub semnul întrebării. Povestea s-a repetat la Australian Open, anul acesta, sub același scenariu. Cu cât se vor întâlni mai des, cu atât mai mici sunt șansele lui Milos. Mai degrabă canadianul îi poate fura o victorie lui Federer (ceea ce a și făcut, de altfel), decât lui Djokovic, care pune o presiune imensă pe serviciu, returnând excelent și adânc. Iar în astfel de rivalități, precum Djokovic/Raonic sau Simona/Pliskova, cred că șansele outsiderilor sunt și mai mici pe măsură ce miza e mai mare. Face parte din calitatea jucătorilor de Top 3 de a-și ridica jocul cu un nivel mai sus atunci când miza o cere.

Cam asta a făcut Simona toată săptămâna. Cu Hantuchova a câștigat doar prezentându-se, cu Pironkova a câștigat prin diferența inevitabilă de clasă. Apoi, când meciurile s-au îngreunat, Simona a găsit de fiecare dată un extra-something, la care a apelat la nevoie. S-a încăpățânat să nu piardă cu Makarova, găsind resurse mentale când puțini o mai credeau; un meci incredibil de important în economia prezentului Simonei. A schimbat tactica la timp cu Wozniacki, în condițiile unui start slab. Apoi a venit cu planul de joc perfect în finală, când miza a devenit concretă, sub forma unui trofeu strălucitor și a unui cont gras de puncte.

Simona a mai câștigat, așadar, un trofeu, unul relevant. Și încredere. A mai câștigat niște fani, și-a câștigat și mai mult respect, i-a mai convins pe unii că vorbește mereu cât se poate de serios. A spus că se simte nesigură la începutul săptămânii și chiar așa a fost, nesigură. A spus că returul va fi cheia finalei și așa a fost. A spus, la finalul anului trecut, că-și dorește trofee, iar până acum e într-un grafic remarcabil: două titluri din trei turnee, 14 victorii din 15 meciuri. Cât și de ce să ne mai îndoim de ea? Iar viitorul se anunță și mai strălucitor.

 

Simona nu știe încă dacă va juca Doha

„Sunt obosită acum și simt destule dureri, dar e normal, am avut câteva meciuri grele aici. Când câștigi un turneu, e destul de greu să mergi săptămâna viitoare și să joci un alt turneu. Încă nu m-am decis ce voi face săptămâna viitoare, va trebui să mă gândesc ce voi face și să văd cum mă voi simți. Trebuie să am grijă de corpul meu”, a spus Simona într-un interviu pentru Tennis TV pe care-l puteți vedea mai jos și în care a mai vorbit despre cum a trăit meciul cu Pliskova.

La Doha, turneu care anul acesta e de categorie Premier, Simona este cap de serie 2 și are bye în primul tur, urmând să întâlnească învingătoarea dintre Alize Cornet și o jucătoare venită din calificări. Azarenka sau Kerber sunt potențiale adversare în sferturi, cu Radwanska sau Venus preconizate pentru semifinale.

 

Titlurile Simonei Halep

Nurnberg – zgură, International, 2013

Hertogenbosch – iarbă, International, 2013

Budapesta – zgură, International, 2013

New Haven – hard, Premier, 2013

Moscova – indoor hard, Premier, 2013

Sofia – indoor hard, Tournament of Champions, 2013

Doha – hard, Premier 5, 2014

București – zgură, International, 2014

Shenzhen – hard, International, 2015

Dubai – hard, Premier 5, 2015 

Finalele Simonei Halep

Fes – zgură, International, 2010

Fes – zgură, International, 2011

Bruxelles – zgură, Premier, 2012

Madrid – zgură, Premier Mandatory, 2014

Roland Garros – zgură, Grand Slam, 2014

Singapore – indoor hard, Turneul Campioanelor, 2014

 

Irina Begu a pierdut în semifinale la Rio, apoi s-a retras din finala de dublu

Din păcate, lucrurile n-au mers la fel de bine și la Rio precum la Dubai. Într-o zi cu foarte multe probleme medicale, Irina Begu a pierdut în trei seturi semifinala de simplu cu Anna Schmiedlova, 6-3, 4-6, 6-2, apoi s-a retras în primul set al finalei de dublu, jucată alături de Maria Irigoyen, versus Bonaventure/Peterson, la scorul de 0-3. Irina a acuzat dureri la spate, apoi o hemoragie nazală. De luni, Irina urcă pe locul 33 în clasamentul WTA. 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA: trei titluri  – cinci finale

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen

Horia Tecău – dublu, Rotterdam

Simona Halep – simplu, Dubai

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart

Florin Mergea – dublu, Auckland

Florin Mergea – dublu, Montpellier

Horia Tecău – dublu, Sydney

Irina Begu – dublu, Rio 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi