Simona a avut prea mult pentru Azarenka; în sferturi o așteaptă o miză dublă și un public partizan

Camelia Butuligă | 10 iulie 2017

Va fi o provocare diferită pentru Simona să gestioneze un public partizan, în plus față de miza dublă a meciului: de a promova în semifinale și în, premieră, în fruntea clasamentului mondial.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

În setul 1, după primul din cele două breakuri recuperate de Simona, Adrian m-a întrebat ce cred. I-am răspuns că meciul e strâns, dar că îmi dă speranță faptul că Simona nu pare îngrijorată. ”Mai are unde să crească jocul ei”, a completat Adrian cel-cu-gura-aurită. Asta avea să se vadă însă un pic mai târziu, în tiebreak și apoi în setul 2.

În primul set, cele două au jucat ca în oglindă: aceleași retururi periculoase, aceleași lovituri lungi din spate și fiecare palmă de teren acoperită. Există mai multe asemănări decât deosebiri între jocurile Simonei Halep și Victoriei Azarenka. Amândouă returnează mai bine decât servesc, știu să deschidă terenul și nu prea vin de bunăvoie la fileu.

În primul set, fiecare și-a pus tabăra și și-a delimitat teritoriul: Vika a lovit prima, începând mai agresiv și făcând un break la 1-0 și 3-2, dar le-a pierdut imediat. Setul a avansat apoi implacabil către tiebreak, fiecare luându-și serviciul fără să apere nicio minge de break. Aici trebuie să remarcăm sângele rece cu care Simona a servit ca să stea în set: și la 4-5 și la 5-6, Azarenka s-a apropiat până la 30 egal, dar de acolo Simona a apăsat pe pedală și dusă a fost.

Tiebreakul a fost momentul de cotitură al meciului– acolo Simona a lăsat-o cu adevărat pe Azarenka în urmă. A fost foarte clar că Vika nu poate încă să joace la acea viteză superioară, viteză pe care Simona o accesează cu ușurință acum. E abia la doilea turneu jucat, iar înainte de Mallorca s-a căptușit și cu o varicelă. În primul set făcuse multe neforțate, iar în tiebreak, până la 5-1 s-a ajuns exclusiv datorită diferenței la serviciu și retur: Simona le-a făcut pe ambele mai bine. De acolo, au mai urmat câteva schimburi din spate, terminate în favoarea Simonei fie cu winner, fie cu neforțate ale Azarenkăi: 7-3.

În setul doi mă așteptam la clasicul contraatac al celei conduse și la la fel de clasica relaxare a celei care conduce. Dimpotrivă, Simona a folosit câștigarea primului set ca pe o trambulină: într-o clipită avea 3-0 cu un singur punct pierdut! Avea să explice apoi la conferința de presă că și-a propus să nu lase momentul să scape, să fie agresivă și să fugă cu meciul.

Scorul avea să se ducă și mai mult în favoarea ei: abia la 5-0 a reușit Azarenka să apară pe tabelă. Pe teren, Vika era copleșită de loviturile agresive ale Simonei; deplasarea ei începea să piardă din iuțime și loviturile erau marcate de greșeli neforțate. La 5-1 Simona a servit pentru meci, însă Vika a făcut break: avea să fie doar o tresărire de orgoliu, căci în gameul următor Simona a închis meciul pe serviciul adversarei. 7-6, 6-2 după un set doi în care Simona a făcut niște winnere meseriașe cu voleul și a câștigat un punct pe o minge a Vikăi ricoșată din stâlpul fileului înapoi în teren (eu am înghețat, având un deja-vu de la mingea similară din finala de la RG, dar Simona s-a năpustit fără ezitare spre fileu, câștigând punctul). Una peste alta, un meci gestionat impecabil, cu toate portițele deschise de Vika închise prompt de Simona.

Meciul din sferturi este contra Johannei Konta, o adversară cu care Simona are o karmă complicată: *acel* meci de la Miami pierdut din cauza atitudinii negative (dar care, pe termen lung a avut un impact pozitiv, determinând-o pe Simona să se schimbe) și apoi întâlnirea de Fed Cup, umbrită de incidentul Ilie Năstase.

Partea bună este că Simona, am o bănuială, este extra motivată când o vede pe Konta dincolo de fileu. Partea proastă este că iarba nu-i ca zgura și pe iarbă jocul britanicei, simplu și puternic, este periculos; iar Wimbledonul nu-i Mamaia. Acolo, Simona  a avut susținerea publicului, aici va trebui să joace contra lui, pe un Centre Court care va trepida din temelii. Simo a spus că se așteaptă la acest lucru, că-l găsește normal, și că publicul de la Wimbledon e mereu frumos.

Va fi o provocare diferită pentru Simona să gestioneze un public partizan, în plus față de miza dublă a meciului: de a promova în semifinale și în, premieră, în fruntea clasamentului mondial.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi