Simo in black: debut victorios pentru Simona Halep la Roland Garros

Adrian Țoca | 24 mai 2015

Simona Halep a învins-o pe Evghenia Rodina, în primul tur al turneului de la Roland Garros. Mirjana Lucic este următoarea adversară a Simonei.

Roland Garros este oferit de

Mai lung decât a fost de fapt (o oră și 16 minute) și mai dificil decât ne-am fi așteptat. Așa s-a simțit debutul Simonei la Paris, într-un meci pe care l-a început în forță și l-a încheiat autoritar, cu un as. Între cele două momente, un meci strâns, dar frumos, în care Rodina s-a ținut aproape de favorita 3, iar Simona a trecut prin câteva pasaje de joc mai puțin concludent.

„Va fi mai bine în turul următor”, a spus Simona, cu referire la căderile de joc petrecute azi, în special în timpul setului inaugural. Unul pe care finalista de anul trecut l-a început convingător, ca și cum se grăbea să ajungă undeva. O serie de patru game-uri consecutive au consfințit momente de joc curat din partea româncei, solidă pe retur și foarte sigură pe serviciu. Dar apoi a intervenit o scădere neanunțată de nimic. Printre câteva erori neforțate din situații fără presiune, au apărut aceleași tipuri de decizii greșite întâlnite în alte câteva meciuri anul acesta, în special acele situații cu terenul liber, în care a trimis direct în racheta adversarei. Simona a scăpat cu bine în primul moment de acest gen, remontând spectaculos un schimb aparent pierdut în primul game și transformându-l într-un winner improbabil. Dar pattern-ul s-a repetat în alte câteva rally-uri, și Rodina a profitat de ele, consolidându-și încrederea, ceea ce i-a permis să se apropie nesperat la 5-5 în primul set. Pentru că un astfel de schimb face minuni pentru jucătoarea care-l salvează și îi provoacă întrebări celei care-l pierde. Când ești izolat într-o margine a terenului și ai lăsat spații mari în cealaltă parte, mental ai pierdut deja punctul, îl consideri încheiat. Dar primești o șansă nesperată când mingea vine fix în locul unde ești tu; în limbajul terenului, ești băgat la loc în punct. Adversarul alege o astfel de opțiune în general din două motive: fie găsește mai riscantă schimbarea direcției, fie se pripește sub presiunea închiderii punctului. În ambele variante, riscă să fie taxat.  

Sunt, însă, lucruri care se rezolvă odată cu timpul, pe măsură ce experiența se adună. Simona a admis că a jucat și sub impresia unui melanj de emoții: revenirea pe terenul la care a reușit cea mai importantă finală a carierei, plus stresul inerent al debutului turneului.

Când a contat, Halep a servit bine și și-a limpezit jocul în punctele importante, restabilind rapid ordinea. În realitate, controlul meciului nu i-a scăpat niciun moment din mână. Dacă n-a variat prea mult unghiurile, în schimb Simona a găsit altă soluție ca să profite de deplasarea nu tocmai grozavă a Rodinei: scurtele. O opțiune oarecum neașteptată, rareori folosită la un asemenea randament. Șase winners au venit astfel, inclusiv două puncte consecutive, cu care a tras linia sub primul set.

Meciul a avut un ritm bun și în manșa secundă. S-a jucat pe repede-înainte: câte trei servicii sigure de căciulă, urmate de un schimb de break-uri. Apoi Simona a pus piciorul în prag și a făcut un break la zero, consolidat apoi, când a servit pentru meci. O victorie sărbătorită cu pumnii strânși și cu o reacție de eliberare care spune câte ceva despre cum e trăit un astfel de meci de acolo, din zgură, în ciuda calmului afișat și evidențiat de camere. A 30-a victorie a anului pentru Simona, care se pregătește de turul al doilea. O revedere cu o adversară de numele căreia se leagă o amintire neplăcută a anului trecut: US Open.

E vorba de Mirjana Lucic-Baroni, care a mers în turul secund după 6-3, 3-6, 6-3 cu Lauren Davis. Precendenta întâlnire a celor două s-a jucat anul trecut, la US Open, în turul al treilea, când Lucic-Baroni s-a impus cu 7-6, 6-2. „Da, n-am amintiri prea grozave de la meciul acela, pentru că nu mi-am făcut jocul. M-am simțit blocată atunci, mâna parcă nu voia să meargă și nu puteam lovi mingea. Dar acum mă simt mult mai bine, e altă zi, alt meci. Mă voi antrena și voi vorbi cu echipa mea despre acest meci, poate îl voi revedea, și vom decide cum să joc”, a spus Simona, la conferința de presă.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi