Sharapova a decis și a surprins cu noul antrenor. E Jimmy Connors

Adrian Țoca | 14 iulie 2013

Noul antrenor cu care rusoaica va încerca să conteste supremația Serenei Williams are o carte de vizită impresionantă. Singura mică problemă: cartea de vizită cu pricina n-a fost obținută ca antrenor.

În seara de joi spre vineri, numărul 2 mondial din clasamentul WTA a anunțat, pe site-ul ei oficial, că a încetat, de comun acord, parteneriatul cu antrenorul Thomas Hogstedt. Motivul oficial? Incapacitatea acestuia de a mai călători în circuit alături de rusoaică în următoarea perioadă, din motive personale. N-ar fi exclus însă ca Masha, care este dispusă să încerce absolut orice i-ar putea oferi un avantaj în cursa de urmărire a Serenei Williams, cursă în care nu face deloc progrese, să-și fi dorit o schimbare. Cei doi au lucrat aproape trei ani împreună, iar succesul cel mai relevant obținut de rusoaică alături de Hogstedt a fost titlul de la Roland Garros, din 2012, venit în contextul unui progres remarcabil reușit de Masha pe zgură, o suprafață cu care nu s-a împrietenit prea ușor. Anunțul Sharapovei a stârnit, pe Twitter, un val de propuneri pentru înlocuitor, care mai de care mai amuzante, din diferite motive: Piotr Wozniacki, Walter Bartoli, John Tomic, Marat Safin sau Patrick Mouratoglu 🙂 

Natural, zvonurile n-au întârziat să apară. S-a vorbit de Myskina, dar cel mai mult s-a vorbit de Larry Stefanki, cel care l-a pregătit ultima oară pe Andy Roddick și care i-a dus pe Rios și pe Kafelnikov pe locul 1 în lume, iar pe Henman și pe Fernando Gonzalez le-a adus câte un career-high. 

Dar până la urmă n-a fost Stefanki. În schimb, Maria Sharapova a surprins pe toată lumea, anunțându-l, la doar o zi după despărțirea de Hogstedt, pe Jimmy Connors drept noul ei antrenor. 

Jimmy Connors este, evident, o somitate în materie de tenis, unul dintre cei mai galonați jucători ai tuturor timpurilor. Cartea lui de vizită vorbește de la sine. Fost număr 1 mondial, americanul are în cont opt titluri de Slam: cinci la US Open, două la Wimbledon și unul la Australian Open, plus alte șapte finale. În total, a stat 268 de săptămâni pe primul loc și are un record de 16 ani petrecuți în top 10. Are, de asemenea, un record pe care nici Federer nu i l-a putut, și cel mai probabil, nu-l va atinge vreodată: 109 titluri câștigate în ATP. A adunat 1249 de victorii în circuit. 

Ca antrenor însă, lucrurile nu stau la fel de grozav, motiv pentru care alegerea Sharapovei sună neașteptat, ba chiar miră un pic. Connors are o singură experiență la nivel foarte înalt, și aceea una care nu-i catalogată de toată lumea drept un succes: l-a pregătit, vreme de 19 luni, pe Andy Roddick, între 2006 – 2008. Și la fel ca în cazul Mariei, logica numirii lui a fost ca să-l ajute pe Andy să facă pasul decisiv într-o perioadă în care rivalul său etern, Roger Federer, precum și Rafa Nadal, se distanțaseră clar. Roddick a ajuns într-o finală de US Open și a câștigat cinci titluri cât timp a fost pregătit de Connors, dar senzația a fost că parteneriatul nu l-a dus acolo unde își dorea el și unde se presupunea că ar fi trebuit să-l ducă. Motiv pentru care Jimmy a renunțat. Roddick a făcut pașii doriți abia mai târziu (mult prea târziu), alături de… Stefanki.

Cu alte nume, Connors n-a mai lucrat de atunci, alegând, printre altele, să comenteze. Cu o jucătoare din WTA, cu atât mai puțin.

Apoi, pe lângă penuria de rezultate, e de întrebat ce anume va aduce nou Connors la jocul Mariei, pentru că amândoi sunt similari la capitolul intensitate. Competitivitatea dusă la extrem, însușire care l-a făcut remarcat (și special) pe Jimmy, este deja prezentă în cantități industriale la Sharapova. Iar caracteristicile stilului său de joc, bazat pe power-hitting, nu diferă de ceea ce joacă Masha. Rusoaica pare să știe ceva în plus: și-a dorit mult această colaborare, mai cu seamă că ei au mai avut o încercare neoficială, înainte de AO 2008. Și, în mod sigur, la cât de scump se spune că taxează Connors, Sharapova e printre puținii care și-l pot permite.

Dar Sharapova e în căutarea răspunsului la o întrebare care o roade, cum să rezolve o rivalitate în care e dominată autoritar, iar Connors, unul dintre jucătorii care a avut adversari de clasă la viața lui, ar trebui să aibă destule să-i spună la acest capitol. Are insightul necesar ca s-o ajute în acest departament. Ar mai putea, de exemplu, s-o învețe să ia meciurile pe cont propriu și să urce mai curajos și mai autoritar la fileu, capitol la care „The Outsider” (numele faimoasei autobiografii a lui Connors) excela. Dacă parteneriatul celor doi va funcționa, atunci Maria ar trebui să aibă o a doua parte a carierei impresionantă. Poate că Sharapova – Connors va funcționa după rețeta și după succesul avut de Murray – Lendl. Iar dacă nu, cei doi vor servi cu siguranță o mulțime de subiecte interesante în perioada următoare. Numai imaginați-vă un Jimmy Connors venind pe teren, între două game-uri, pentru a-i da sfaturi Sharapovei despre cum să întoarcă un meci. Asta da imagine la care nu ne-am fi gândit prea ușor.

Și de final, e de notat însă cât de puternice sunt băncile jucătoarelor de top din WTA la acest moment: Patrick Mouratoglu, la Serena, Connors, la Sharapova, Sumyk, la Azarenka, Carlos Rodriguez, la Na Li. Orice va urma, ne așteaptă vremuri interesante. 

 

Pentru cei care vor să citească mai multe despre antrenamentul fetelor, citiți și:

| Tenis feminin: Diferențe în antrenamentul fetelor și băieților

| Ce ne spun studiile despre psihologia tenisului feminin 

Alte știri 

Nadal, program confirmat. Prin vocea lui Toni Nadal, campionul de la Roland Garros și-a confirmat următoarele apariții din calendar. Astfel, Rafa nu va mai adăuga un alt turneu pe zgură după ieșirea prematură de la Wimbledon, ci se va axa pe circuitul nord-american de hard. Nadal va juca la turneele Masters de la Montreal și Cincinnati, apoi va fi prezent la US Open. Nimic nou, dar e bine că s-au lămurit eventualele speculații privind o nouă absență îndelungată a spaniolului.

Roddick, pe teren la World Team Tennis. Andy Roddick a revenit pe terenul de tenis pentru o apariție la World Team Tennis, o competiție americănească desfășurată după un regulament diferit de turneele obișnuite, și la startul căreia se aliniază jucători din mai multe zone competiționale. Mai multe detalii despre regulamentul competiției, aici. Andy a jucat frumos, în anumite momente a lăsat impresia că nici n-a lipsit de pe teren, dar, evident, a cedat setul jucat în fața lui Kevin Anderson, cu 5-2. Echipa lui Roddick, Springfield Lasers, a câștigat însă per total meciul, cu 22-15. „Eram un pic îngrijorat cum o să țină umărul, n-am mai servit de nouă luni”, a spus Andy, care a avut câteva replici bine plasate în timpul meciului, la fel de bine plasate precum serviciul său. După ce a ratat un retur, a spus „ce prost sunt!”, când a câștigat un punct cu ajutorul fileului, a replicat „I'll take it”, iar când o servă puternică a lui Anderson a lovit o majoretă, Andy a fost prompt: „Ah, urăsc să văd așa ceva”.

În lotul celor de la Lasers a fost inclusă și Alisa Kleybanova, simpatica rusoaică a cărei luptă de revenire în prim-plan continuă. Alisa joacă acum în turneele de nivel mai mic, pentru a aduna puncte.

Hall of Fame. Ion Țiriac și Martina Hingis se numără printre personalitățile care au fost introduse în Tennis Hall of Fame, într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă seara, la Newport. „Nu merit, dar primesc cu drag premiul”, a spus Țiriac, pe lângă alte câteva glume adresate participanților la eveniment. Omul de afaceri români s-a arătat și un pic nostalgic: „Jucătorii din ziua de azi nu vor avea niciodată experiențele pe care le-am avut noi pe vremuri”. Mai multe despre decizia includerii lui Țiriac am scris, la vremea respectivă, aici.

Recomandare. Alt link interesant pentru voi: „5 Tips for Photographing Tennis Matches”, din New York Times.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi