Tenis feminin: Diferenţe în antrenamentul fetelor şi băieţilor

Camelia Butuligă | 22 martie 2013

Tenis feminin: Diferenţe în antrenamentul fetelor şi băieţilor

Continuăm seria de articole dedicate tenisului feminin cu o analiză a felului în care trebuie antrenate fetele versus băieţii. Sunt mulţi antrenori care cred că fetele trebuie antrenate cu aceleaşi metode ca băieţii. Într-adevăr, în ambele cazuri scopul este acelaşi: să înveţi un copil să joace tenis cât de bine poate. Ca antrenor trebuie să tratezi toţii elevii la fel, indiferent dacă sunt fete sau băieţi. Este important de ştiut totuşi că există diferenţe între fete şi băieţi şi dacă se ţine seama de ele, antrenamentele pot fi eficientizate. Scopul acestui articol este de a ajuta antrenorii să identifice aceste diferenţe.  

Aspectul mental

Fetele tind să aibă mai multe fluctuaţii emoţionale, ceea ce poate conduce la neînţelegeri. De aceea este esenţial să existe o comunicare clară, iar enventualele neînţelegeri să fie rezolvate cât mai repede şi să nu afecteze dezvoltarea sportivelor.

Fetele caută să formeze o relaţie mai completă cu antrenorii lor. Ele se aşteaptă ca antrenorii să fie conştienţi şi de celelalte aspecte ale vieţii lor. Băieţii, în schimb, se mulţumesc ca antrenorii să se ocupe doar de instruirea lor în tenis. Aici e important ca antrenorul să aibă personalitatea potrivită. Odată ce este stabilită o relaţie de încredere, este mai uşor pentru antrenor să înţeleagă de ce anume are nevoie fiecare dintre elevii săi.  

Există o probabilitate mare ca fetele să aibă pe cineva în familie care are grijă de ele. Aceasta le face de obicei mai dependente decât băieţii. Este important ca antrenorii să le încurajeze pe fete să fie independente şi să aibă grijă de propriile nevoi. Tenisul este un sport individual şi dependenţa de cineva va afecta dezvoltarea sportivelor, mai devreme sau mai târziu.

Altă problemă care rezultă din faptul că fetele sunt obişnuite ca cineva să aibă grijă de ele: într-un grup poate apărea concurenţa pentru atenţia antrenorului. Este deci important ca fetele să fie incluse în grupuri cât mai devreme pentru a se obişnui cu acet tip de relaţionare.  

Majoritatea fetelor tind să evite meciurile la antrenament, pentru că nu le place să piardă la o adversară care poate fi clasată mai slab decât ele, chiar dacă este doar un meci de antrenament. Când fetele sunt întrebate ce vor să facă la antrenament, răspund de obicei: “Exerciţii, am nevoie de ritm”. Băieţii, în schimb, răspund: “Vrem să jucăm meciuri”. Este important ca şi fetele să fie învăţate să joace meciuri la antrenament cât mai devreme.

Aspectul fizic

Din punct de vedere fizic, e important ca fetele să nu se specializeze numai pe tenis de la o vârstă fragedă. Ele trebuie să înveţe să alerge, să sară, să arunce, şi în general să experimenteze cu tot felul de sporturi. Băieţii sunt mai înclinaţi să se implice singuri în sporturi diferite şi să se dezvolte atletic mai bine. Fetele trebuie să fie ghidate în această direcţie.

Fetele în general se dezvoltă fizic mai repede decât băieţii şi pot concura profesionist la o vârstă mai fragedă. Cu toate acestea, este important ca antrenorii să nu preseze fetele să înceapă să joace în circuitul profesionist prea devreme. Circuitul de juniori are multe avantaje şi trebuie folosit ca o etapă de ajustare şi pregătire pentru cel profesionist. De asemenea, renunţarea la şcoală este o greşeală care poate împiedica dezvoltarea personală a fetelor.

Este important să se trateze cu atenţie eventualele probleme cu greutatea care pot apărea la pubertate. Fetele au tendinţa să crească în greutate între 15 şi 16 ani. Ele trebuie educate de timpuriu în legătură cu nutriţia şi nu abia după ce problemele au început să apară. Este de asemenea foarte important ca subiectul să fie tratat cu tact şi diplomaţie, pentru ca încrederea în sine a jucătoarei să nu fie afectată. Orice fel de dietă ar trebui efectuată sub supravegherea unui specialist. Orice indiciu al unei probleme cu alimentaţia va fi rezolvat cât mai repede cu putinţă.  

Diferenţe între stilurile de joc ale fetelor şi băieţilor

Serviciul nu este o armă atât de eficientă în tenisul feminin, ceea ce face returul foarte important. Returul este prima oportunitate de atac şi va fi dezvoltat în consecinţă. Faptul că este mai greu să câştigi puncte cu serviciul face jocul mai solicitant psihic pentru fete. Fetele trebuie să fie foarte solide mental pentru a putea lupta pentru fiecare punct, deoarece nu au avantajul ca băieţii de a câştiga setul automat după ce au făcut un break.

Fetele sunt mai puţin rapide decât băieţii, ceea ce afectează jocul astfel:

  • Pot să câştige puncte stând în spate (fără să fie nevoie să urce la fileu) dacă sunt capabile să lovească tare mingea. Totuşi e nevoie ca toate aspectele jocului să fie dezvoltate, chiar dacă jucătoarea are mare succes stând în spate.
  • Fetelor le vine greu să urce la fileu repede şi de aceea este mai dificil pentru o fată să devină jucătoare de servici-vole. Fetele au nevoie să înveţe să aleagă cu grijă momentul potrivit în care să atace fileul.

Deficienţe tipice jocului feminin

Antrenorul nu trebuie să permită un joc unidimensional. Fetele au tendinţa să ducă lipsă de varietate în joc. De aceea ele trebuie să fie învăţate să schimbe înălţimea, viteza, direcţia şi efectul mingii la antrenament. Următoarele exerciţii sunt foarte utile în acest sens.

  • În schimburi, puneţi-le să lovească următoarele combinaţii, menţinând viteza rachetei constantă tot timpul:

Aproape de fileu, mai sus, apoi foarte sus peste fileu
Unghi scurt, unghi mai lung, apoi lovitură adâncă
Plat, puţin spin, apoi mult spin

  • Puneţi-le să înceapă punctul cu o anumită lovitură pe care vreţi s-o exerseze în mod special:

Cu o lovitură defensivă
Cu o lovitură ofensivă
Cu o lovitură în unghi închis

  •  Învăţaţi-le să folosească combinaţii de lovituri, de exemplu lung de linie după un cros, sau cum să lovească o minge înaltă pentru a obţine o lovitură scurtă de la adversară.
  • Învăţaţi-le să pună scurte. Puneţi accent pe deghizarea loviturii.
  • Folosiţi Mini tennis pentru a le îmbunătăţi varietatea şi fineţea. Faceţi jocuri în careul de serviciu: să lovească mingea fără s-o lase să cadă, sau folosind o singură rachetă împreună cu un partener etc.
  • Exersaţi serviciul cu efect, mai ales serviciul kick (topspin). Multe fete pot lovi un serviciu slice bun, dar au probleme cu serviciul kick. Multe servicii de acest fel au tendinţa să o ia spre stânga (în cazul dreptacelor).
  • Folosiţi exerciţii de aruncare a mingii pentru a îmbunătăţi mişcarea de serviciu.
  • Folosiţi tipuri diferite de mingi.
  • Jucaţi puncte aruncând mingea în loc s-o loviţi cu racheta. Se pot folosi diverse moduri de a prinde mingea: cu mâna stângă, cu dreapta, într-o şapcă, într-un con etc.
  • Predaţi slice-ul de rever cât mai devreme. Mulţi jucători cu un rever cu două mâini au probleme cu această lovitură. Exersaţi diverse variaţiuni: lung, scurt, unghi, lovitură de pregătire a venirii la fileu, defensiv din alergare, scurtă.
  • Lucraţi la voleul de rever cu o singură mână. Predaţi-l devreme şi includeţi mingi înalte, joase, rapide, încete, smash de rever, demivole.
  • Smash-ul este o lovitură care nu se exersează destul. Exersaţi toate tipurile: din aer, lăsând mingea să sară, mişcându-se înainte, mişcându-se înapoi, într-o parte etc.
  • Dezvoltaţi cât mai devreme o lovitură cştigătoare punând accentul pe rapiditatea rachetei. Lucraţi la tehnica loviturilor pe mingi care sar până la nivelul umărului. Includeţi combinaţii fixe de lovituri.  
  • Puneţi accent pe miscarea înainte şi inapoi în teren. Multe fete se mişcă mai bine lateral decât faţă-spate. Folosiţi aceste exerciţii:

Minge mai lungă, minge mai scurtă, minge mai lungă etc.
Alternaţi volee aproape de fileu cu volee dincolo de linia de serviciu
Obişnuiţi-le să lase mingea să sară doar odată
Alternaţi volee cu smashuri

  • Reverul în cros este mai uşor de lovit. Exersaţi un rever agresiv în lung de linie.
  • Alternaţi lovituri în unghi cu cele în lung de linie.
  • Exersaţi un retur bun în lung de linie.
  • Insistaţi să joace dublu devreme. Aceasta le va îmbunătăţi foarte mult jocul la fileu. Faceţi exerciţii în care trebuie să urce la fileu.

Concluzii

În general, un antrenor trebuie să aibă aceleşi ţinte şi când antrenează fete şi băieţi. Dar aceste ţinte trebuie atinse în moduri diferite. Antrenorii trebuie să fie conştienţi de diferenţele fizice şi psihice dintre fete şi băieţi pentru a eficientiza antrenamentele şi a maximiza potenţialul tuturor copiilor.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi