Seria de titluri românești la BRD Bucharest Open continuă, datorită Irinei și Andreei. Sevastova obține titlul dorit. Concluziile

Treizecizero | 23 iulie 2018

Sunt piese mici de puzzle – cum arată baza în care e organizat turneul, cum ne îngrijim de turneu, cum îl promovăm, cum le susținem pe jucătoare. E o oportunitate grozavă ca această generație fantastică de jucătoare să ne facă pe cât mai mulți – vrând, nevrând – să înțelegem că tenisul e un vehicul excelent pentru schimbare.

Ultima zi a BRD Bucharest Open le-a adus din nou o bucurie fanilor români, care au avut în fiecare an de când turneul a venit la București cel puțin o prezență românească în finală. În 2014, a fost o primă dublă, cu Simona Halep câștigând la simplu, iar Elena Bogdan și Alexandra Cadanțu impunându-se la dublu. În 2015, Andreea Mitu și Patricia Țig au ajuns până în finala de dublu. În 2016, Simona a revenit cu un al doilea titlu la București, în vreme ce Alexandra Cadanțu, de astă dată alături de Katarzyna Piter, a ajuns iar în finala de dublu.

În 2017, Irina Begu a fost personajul principal al turneului, ea câștigând titlul la simplu, apoi în aceeași zi trofeul la dublu, alături de Raluca Olaru.

Iar anul acesta, Irina și Andreea Mitu s-au asigurat că această serie, cu măcar o finală pentru românce, merge înainte. Fetele au triumfat în finala de dublu, păstrând trofeul la București.

Este al optulea titlu WTA pe care Irina îl câștigă  în proba de dublu și al treilea pentru Andreea Mitu, recent revenită în circuit după ce la începutul acestui an a devenit mamă.

Ajunse pe tabloul principal cu ajutorul unui wild card, acordat de organizatori, Irina și Andreea s-au văzut puse în dificultate doar într-un singur meci în această săptămână, în semifinale, în fața echipei Gabriela Ruse/Jaqueline Cristian, când au și pierdut singurul lor set în turneu. Cu excepția acestui meci, totul a mers strună pentru cele două.

Și așa avea să fie și astăzi, în ziua finalei: încă o victorie confortabilă, într-un meci în care fetele au fost în control total și au arătat multă siguranță, atât la jocul din spatele terenului, cât și la fileu. Singurul moment în care adversarele au condus în meci a fost la 2-2 în setul doi, când Mitu și-a cedat serviciul, dar tot Andreea s-a revanșat mai apoi, reușind să recupereze break-ul cu trei puncte consecutive jucate impecabil.

Odată ce egalarea s-a produs, s-a reluat și cursul firesc al lucrurilor: Irina a continuat să acopere foarte bine fileul și să găsească cele mai bune culoare, în timp ce Andreea a fost de neclintit de pe baseline,  împrăștind în stânga și în dreapta winner după winner cu forehand-ul ei fulgerător, cu care poate lovi direct câștigător din aproape orice poziție.

„Mă bucur că am reușit să apăr trofeul și mă bucur pentru Andreea, știu cât de important era pentru ea să joace bine, să-și revină”, a spus Irina, la BRD Tennis Insider, emisiunea produsă zilnic de Treizecizero de la Arene, la care cele două au venit aducându-și trofeele; pentru al doilea an la rând, am avut ocazia să punem trofeele la loc de cinste în decorul emisiunii.

„Eu am fost foarte relaxată, am reușit înaintea meciului să vorbesc un pic cu Raluca, mi-a spus cum am putea juca în momentele importante. Andreea a început extraordinar de bine și ne-am completat foarte bine.”

„Titlul ăsta îmi dă multă putere de muncă, am mult de lucrat la multe capitole, dar sunt pe drumul cel bun”, a spus Andreea, a cărei imagine cu trofeul și cu copilul în brațe a făcut rapid înconjurul lumii tenisului. La fel de repede cum emoțiile ei de la ceremonia de premiere au cuprins tot stadionul, publicul împărtășindu-i bucuria de a câștiga atât de repede un trofeu, la o jumătate de an după ce a devenit mamă.

https://twitter.com/RamonaToderas/status/1021022881541705728

https://twitter.com/treizecizero/status/1021057189048406017

 

 

În vreme ce fetele încă adunau felicitări lângă platoul nostru, pe Central, Anastasija Sevastova își obținea și ea trofeul mult dorit. La doi ani de la precedenta finală a ei de aici, jucătoarea letonă a câștigat al treilea titlu al carierei, învingând-o în finală pe Petra Martic.

Pornită ca favorită în meci, Sevastova a avut nevoie de mai bine de un set pentru a se liniști și a-și calibra loviturile, apropiindu-se de nivelul ei obișnuit. Faptul că a reușit să iasă, cumva, din încercuirea creată de Martic în primul set i-a dat aripi în setul doi, acolo unde brațul a fost mult mai relaxat și am putut vedea de ce e capabilă pe un teren de tenis atunci când întreg jocul ei funcționează.

Atât Petra, cât și Anastasija sunt două jucătoare care înțeleg foarte bine tenisul pe zgură, drept pentru care, timp de un set și jumătate, finala a avut cam tot ce trebuie. A fost ca un joc de șah, unde fiecare a încercat să o surprindă pe cealaltă cu câte ceva și fiecare mișcare avea la baza un scop precis: să o facă pe cealaltă să piardă punctul. Nimic nu a părut întâmplător sau jucat la întâmplare, fiecare punct a părut bine gândit. De fapt, asta se întâmplă când pui față în față două jucătoare cu viziune, care au un tenis bazat pe construcția punctului, cu foarte multe opțiuni.

Echilibrul s-a rupt în cele din urmă, după un tiebreak în care experiența Sevastovei în astfel de momente a ieșit la suprafață: joc calculat, a știut când să apese pe lovituri, când să țină de minge și în final, asta i-a adus primul set.

Și i-a mai adus și o eliberare, care a dus mai apoi la un set doi dominat cap-coadă de letonă. Cu Martic care a părut că suferă fizic, având nevoie și de un MTO în pauza dintre seturi și cu Sevastova relaxată și mult mai încrezătoare după setul câștigat la mare luptă, setul doi a avut-o, așadar, în prim plan pe favorita 1. Un bun prileaj de a observa cât de spectaculos și cât de mult poate răni jocul ei, atunci când fiecare piesă care alcătuiește tenisul ei e pusă în locul potrivit.

https://twitter.com/BRDOpen/status/1021064120240693248

E un succes cu un oarecare aer de inevitabil. Sevastova era favorită 1, iar cele mai puternice două oponente ale ei, Irina Begu și Mihaela Buzărnescu, au fost ambuscate, fie devreme în turneu de o adversară cu un joc deranjant, cazul Irinei, fie când oboseala și emoțiile au copleșit-o, cazul Mihaelei.

Și apoi, jucătoarele care au o preferință aparte pentru un turneu sfârșesc, mai devreme sau mai târziu, prin a-l câștiga. E cazul Sevastovei, care are două locuri unde se simte extraordinar, Mallorca și București. Cinci din cele șase finale și două din cele trei titluri ale carierei ei sunt adunate în aceste două locuri.

„Vin aici mereu după ce merg acasă în Letonia, unde mă antrenez, merg puțin în vacanță după Wimbledon, așa că vin mai relaxată”, a spus ea la BRD Tennis Insider.

E drept, Sevastova putea foarte bine să nu treacă de turul întâi, pe care l-a depășit cu mari emoții. Dar, în general, asemenea episoade ajută. Sevastova știe asta: „Dacă vrei să câștigi turneul, trebuie să ai măcar unul sau două meciuri grele. Și dacă treci prin ele ai mai multă încredere. Și Simona Halep a pățit la fel în Australia și a ajuns în finală. Ai nevoie de astfel de meciuri”.

 

 

 

2018 a adus, așadar, multe românce la start, despre evoluția fiecăreia în parte am scris aici. E important de notat că, printre numeroasele jucătoare din România pe care publicul a avut ocazia să le vadă pe viu, alte două având ocazia să debuteze în circuitul profesionist (Andreea Roșca și Miriam Bulgaru). A adus-o pe Mihaela Buzărnescu în fața propriilor suporteri, o experiență captivantă pentru ambele părți. A readus-o în circuit pe Andreea Mitu, care sărbătorește un titlu pe care puțini l-ar fi văzut posibil. Și i-a adus Anastasijei Sevastova un prim titlu la București, pe care letona l-a căutat activ în ultimele trei participări.

Așa se încheie a cincea ediție a turneului bucureștean; odată cu asta, se încheie și contractul de licență, iar de acum e de văzut ce se va întâmpla cu el. Un lucru e clar, toate părțile implicate – de la deținătorul licenței la FRT și la sponsorul principal al turneului – sunt interesate să continue în această formulă din 2019, iar discuțiile începuseră mai mult sau mai puțin chiar după încheierea turneului. Cum BRD Bucharest Open e unul dintre cele mai importante, dacă nu, prin context, chiar cel mai important eveniment sportiv organizat an de an în România, există cu siguranță presiunea menținerii lui în București. Dacă va rămâne, după trei ani pe terenul improvizat, organizatorii vor fi de asemenea sub presiune să reușească o rezolvare a situației terenului principal.

E limpede că turneul are potențial de creștere și că se pot face lucruri și mai bune cu el: există piață, există interes masiv, iar, cel mai important, există jucătoare. Și ele sunt primele care vorbesc despre necesitatea menținerii lui aici.

„E foarte important ca turneul să rămână aici, pentru mine va rămâne întotdeauna o amintire plăcută. Cred că e important pentru toate jucătoarele din România. Suntem atât de multe fete în top 200 și cred că merităm să avem un asemenea turneu, merităm să rămână acasă” – Irina Begu (trei trofee la BRD Bucharest Open)

 

Pentru noi s-a încheiat un nou sezon de BRD Tennis Insider, emisiunea pe care o producem zilnic în timpul turneului începând cu 2015.

Plusul de anul acesta a fost implicarea Treizecizero în site-ul oficial al turneului, de al cărui redesign și alimentare cu conținut ne-am ocupat.

Ca în fiecare an, BRDTI a fost o experiență minunată. Cum am mai spus-o, o astfel de inițiativă – o emisiune live online de la un turneu – e generoasă, greu de susținut, dar orientată spre viitor, spre a construi.

Am avut șansa să le cunoaștem mai bine pe jucătoarele din România – toate, persoane de care are de ce să-ți fie drag – să le introducem celor care fie erau sceptici, fie pur și simplu nu știau prea multe despre ele. Aveți toate interviurile 30-0 disponibile pe site (sau le găsiți pe YouTube). Sunt discuții consistente, merită să vă dedicați câteva minute să le urmăriți, așa cum toate fetele merită atenția și sprijinul vostru. Cu cât ele sunt înconjurate de mai multă atenție, cu atât vor fi și mai motivate să devină mai bune.

Toate astea sunt piese mici de puzzle – cum arată baza în care e organizat turneul, cum ne îngrijim de turneu, cum îl promovăm, cum le susținem pe jucătoare. E o oportunitate grozavă ca această generație fantastică de jucătoare să ne facă pe cât mai mulți – vrând, nevrând – să înțelegem că tenisul e un vehicul excelent pentru schimbare.

 

Jucătorii români în 2018, titluri și finale, ATP și WTA, simplu și dublu:

Titluri:

Simona Halep – Roland Garros

Simona Halep – Shenzhen
Simona Halep, Irina Begu – dublu, Shenzhen
Horia Tecău (cu JJ Rojer) – dublu, Dubai
Raluca Olaru (cu Anna Blinkova) – dublu, Rabat
Mihaela Buzărnescu / Raluca Olaru – dublu, Strasbourg
Irina Begu / Andreea Mitu – dublu, București

Finale:

Simona Halep – Australian Open
Mihaela Buzărnescu – Hobart
Marius Copil – Sofia
Mihaela Buzărnescu – Praga
Mihaela Buzărnescu (cu L. Marozava) – dublu, Praga
Simona Halep – Roma
Mihaela Buzărnescu (cu Heather Watson) – dublu, Nottingham
Mihaela Buzărnescu/Irina Begu – dublu, Eastbourne

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi