Serbia vs. România | Echipa României de BJK caută calificarea pentru barajul Grupei Mondiale, într-o formulă motivată și în formă

Radu Marina | 9 noiembrie 2023

România trebuie să bată Serbia pentru a-și păstra locul în Grupa Mondială a BJK Cup.

Echipa României de BJK Cup va întâlni Serbia, vineri și sâmbătă, într-o întâlnire care contează pentru calificarea la barajul Grupei Mondiale a competiției pe echipe din tenisul feminin.

După înfrângerea dramatică cu Slovenia din aprilie, România încă are o șansă să rămână aproape de elita tenisului feminin în BJK Cup. Pentru asta, e absolut necesar ca România să treacă, în următoarele zile, de Serbia. O înfrângere la Kraljevo ar retrograda România în Grupa I euro-africană. 

Cine joacă în cele două tabere

România se va baza pentru această întâlnire pe Jaqueline Cristian (97 WTA simplu), Gabriela Ruse (125 WTA simplu), Irina Bara (190 WTA simplu, 130 WTA dublu), Monica Niculescu (41 WTA  dublu) și Anca Todoni (259 WTA simplu). Cu excepția Anei Bogdan, care va absenta din cauza unor probleme medicale, sunt prezente cele mai bine clasate jucătoare ale României, atât la simplu, cât și la dublu – dintre cele care sunt disponibile pentru această competiție, în condițiile în care Sorana Cîrstea și Irina Begu s-au retras anii precedenți. Mai important de atât, vorbim de jucătoare în formă, motivate după un parcus bun spre foarte bun la Transylvania Open.

Gabriela Ruse se întoarce pe teren după finala jucată la Cluj, Jaqueline Cristian ne-a demonstrat, tot la Cluj, că se apropie de nivelul ei cel mai bun, iar Monica Niculescu și Irina Bara formează o pereche care poate fi oricând un punct de sprijin, care poate face diferența dacă se va ajunge la dublu. 

În partea cealaltă, Serbia nu are în echipă nicio jucătoare clasată în top 100, dar are câteva jucătoare foarte tinere, care pot oricând face o surpriză. Lotul gazdelor e alcătuit din Mia Ristic, Aleksandra Krunic, Katarina Kozarov și Natalija Stevanovic. Cu excepția Aleksandrei Krunic, care e cea mai experimentată și valoroasă din echipa Serbiei, restul jucătoarelor nu au niciun fel de experiență la acest nivel: Ristic (353 WTA), în vârstă de 17 ani, a jucat doar în circuitul ITF până în acest moment, iar Natalija Stevanovic, ajunsă la 29 de ani, nu a depășit niciodată pragul locului 150 WTA.

Pe hârtie, România este favorită. Vorbim de câteva jucătoare care sunt în formă, au încredere și se apropie de nivelul lor cel mai bun. Însă, cum e cazul în aproape fiecare duel dintr-o competiție pe echipe în tenis, această întâlnire are câteva capcane de care jucătoarele din România sunt conștiente: se joacă pe zgură, în Serbia, în fața unui public pasionat și pătimaș – câteva detalii care contează și care pot face diferența într-o astfel de competiție, mai ales în condițiile în care niciuna dintre jucătoarele din România nu a mai jucat pe zgură de câteva luni bune, iar trecerea de la hard la zgură nu e întotdeauna cea mai facilă, mai ales la final de an. 

În urma tragerii la sorți s-a stabilit că Gabriela Ruse va juca contra Mia Ristic în primul meci de vineri, iar Jaqueline Cristian o va înfrunta pe Aleksandra Krunic. Teoretic, Gabi și Jaqueline sunt favorite – doar că locul în clasament al Aleksandrei Krunic (685 WTA) nu reflectă valoarea ei. Krunic este cea mai periculoasă jucătoare din echipa Serbiei, chiar dacă revine după o accidentare, iar în 2023 a jucat doar șase turnee. Astfel de detalii tind să conteze mai puțin în BJK Cup; am văzut asta nu mai departe de primăvară, într-un meci asemănător în ce privește contextul. În Slovenia, Kaja Juvan era într-un moment personal dificil, dar asta n-a împiedicat-o, până la urmă, să aibă o contribuție importantă.

Obiective și așteptări

Obiectivul declarat al lui Horia Tecău, căpitanul României, este de a obține un loc la barajul Grupei Mondiale. Este, de altfel, un obiectiv pe care toată lumea îl dorește îndeplinit, în condițiile în care o înfrângere cu Serbia ar arunca România în Grupa 1 Euro-Africană, ceea ce înseamnă o îndepărtare completă de elita acestei competiții. 

Pentru multe jucătoare, înfrângerea absolut dramatică cu Slovenia pare să fi fost o lecție. La conferințele de presă, jucătoarele din România s-au arătat motivate, hotărâte, dar foarte realiste, acceptând că deși sunt favorite, nimic nu e garantat. “Avem o echipă puternică, sunt foarte multe variante și sper să facem o treabă bună în Serbia. Acum o să vedem, că și cu Slovenia am zis la fel și nu a fost. Noi însă ne-am antrenat bine, ne dorim să câștigăm repede, cu 3-0”, a spus Monica. 

Ce spune Horia, ce spun jucătoarele

Horia Tecău: „Sunt bucuros și le mulțumesc fetelor că au răspuns pozitiv, știu că a fost un sezon lung, cu multe turnee. Sunt onorat să fim împreună în Serbia ca să ne luptăm pentru un loc la barajul pentru Grupa Mondială, visul și obiectivul acestei echipe. Va fi un meci dificil, ne așteaptă un meci greu, împotriva unui public activ, sârbii fiind foarte buni să-și susțină sportivii. Mă bucur să le am în echipă pe Gabriela Ruse, care a făcut un salt mare în clasament după finala de la Cluj, pe Jaqueline, care vine la fel după un parcus bun și a intrat din nou în prima sută. Intrăm în acest meci cu un moral ridicat după rezultatele din acest an.” 

Gabriela Ruse: „Va fi greu, știu că sârboaicele sunt bătăioase. Cred că avem și noi o echipă bună, suntem toate în formă. Acum nu știu cât de bine o să ne acomodăm cu zgura, pentru că nu am avut mult timp să ne antrenăm.” 

Monica Niculescu: „Vreau să începem foarte bine meciul, iar apoi vedem ce urmează. Avem și o echipă bună la dublu, eu pot să joc și cu Gabi și cu Jaqueline și cu Irina Bara, am variante multe și asta e bine.” 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi