Semifinalele masculine, ce cocktail! Rafa Nadal vs trei jucători care au în fața oportunitatea vieții. Ce-i dincolo de aparențe la Berrettini, Medvedev și Dimitrov

Camelia Butuligă | 6 septembrie 2019

Sunt curioasă, voi ce înțelegeți din semifinalele de la US Open? Singurul nume plauzibil este cel al lui Rafa Nadal – restul sunt o combinație pe cât de random la prima vedere, pe atât de interesantă. Și mă știți doar, nu pot rezista să nu investighez chestiunile astea în care aparențele ne râd în față. […]

US Open este oferit de

Sunt curioasă, voi ce înțelegeți din semifinalele de la US Open? Singurul nume plauzibil este cel al lui Rafa Nadal – restul sunt o combinație pe cât de random la prima vedere, pe atât de interesantă. Și mă știți doar, nu pot rezista să nu investighez chestiunile astea în care aparențele ne râd în față. În cele mai multe cazuri, dincolo de ele se află sigur ceva interesant.

Începem, în ordinea numerelor de pe tricou, cu Daniil Medvedev, favorit 5. Rusul a jucat și a câștigat o tonă de meciuri de la începutul lui august până acum, bifând două finale (Washington și Montreal) și un titlu la Cincinnati. A avut pauză doar în săptămâna dinaintea US Open – una peste alta, un program infernal.

Pe măsură ce avansa în turneu la New York, lumea se întreba când va cădea lat pe teren de oboseală. Ironic, deși de la meci la meci era din ce în ce mai bandajat, n-a căzut, căci publicul american l-a purtat, neintenționat, pe brațe către victorie în meciurile din turul 3 și 4. Cum așa? Păi, așa. Medvedev e proiectat diferit: huiduielile îl animă. Și iată-l în sferturi contra lui Stan Wawrinka, care venea pe niște cai destul de focoși, etalând un tenis dominant în fața lui Novak Djokovic înainte ca acesta să se retragă. ”Până aici i-a fost lui Chucky”, m-am gândit.

La începutul partidei, Medvedev, care scârțâia din toate balamalele, a mai făcut o întindere la mușchiul coapsei. Cu capacitatea de deplasare redusă considerabil, avea două variante: să se retragă, sau să-și schimbe complet stilul de joc. Daniil a încercat marea cu degetul, căci ce avea de pierdut? A lovit totul decisiv, iar când nu lovea decisiv, punea scurte. S-a strecurat cu primul set în tiebreak grație unui retur agățat in extremis și a mai amânat oleacă retragerea. Când a câștigat și setul 2, retragerea a fost retrasă definitiv, iar în locul ei miraculosul Medvedev a bifat victoria cu numărul 21 pe pământ american. Publicul nu l-a mai huiduit, pentru că era, ca noi toți, ocupat să se scarpine nedumerit în cap.

Care-i treaba cu Medvedev și cum de nu poate nimeni să-l bată? O privire rapidă asupra adversarilor învinși după Wimbledon scoate în evidență nume cu jocuri diferite: Cilic, Thiem, Paire, colegii de generație Rublev, Kachanov, Garin și Edmund (de două ori) plus un rechin, Novak Djokovic. Singurii care i-au venit de hac au fost Nick Kyrgios în două seturi la tiebreak și Rafael Nadal, destul de radical (6-0, 6-3).

Dacă te uiți la aceste rezultate, e clar că jocul rusului e greu de deslușit. Dacă te uiți la loviturile lui, pricepi și nu pricepi de ce-și rup toți dinții în ele. Un jurnalist i-a descris jocul așa: ”Medvedev joacă exact precum tipul ăla de la clubul tău care a învățat tenisul de unul singur, la 24 de ani, și câștigă pentru că se bazează pe strategia de la ping-pong.”

La 1,98, slab ca o grisină, Medvedev sfidează toate legile fizicii și esteticii: are lovituri fracturate despre care juri că vor trimite mingea în plopi dar o pun în colțuri cu o precizie uluitoare, ajunge la mingi la care jucători cu 15 cm mai scunzi n-ar ajunge, vine fără ezitare la fileu, are un serviciu puternic care-l scoate de la ananghie și i se rupe, pardon de expresie, și de public și de adversari.

Pe scurt, în felul său dezlânat, este de netrecut. Tenisul: câți jucători, atâtea feluri de a câștiga. Întrebarea este cât va mai merge ulciorul său peticit la apă. A avut un pic de timp să-și tragă sufletul după Wawrinka, dar diseară are un adversar cu multe meciuri de cinci seturi la cingătoare: Grigor Dimitrov.

Bulgarul este altă enigmă. Acum șase săptămâni pierdea la numărul 405, după ce avusese un 2018 de coșmar: din 20 de turnee jucate a adunat un scor de 14 meciuri câștigate și 19 pierdute, căzând de pe locul 8 până pe 78.

Iar acum este în semifinale la US Open, după ce l-a trimis acasă pe Federer în cinci seturi. E drept, elvețianul era cu spatele în pioneze (refuz să scriu ”piuneză”, sue me), iar Grigor beneficiase de o retragere în turul doi împotriva lui Coric. Dar chiar și așa, puțini mai credeau în capacitatea lui Dimitrov de a ajunge într-o semifinală de Slam. Trebuie lăudată abilitatea bulgarului de a-și vedea de treabă pe culoarul său: în afară de meciul de cinci seturi cu Federer, a mai pierdut un set în primul tur cu Seppi și apoi a fost solid cu Majchrzak și De Minaur. Scorul întâlnirilor directe cu Medvedev este 1-1, ambele meciuri disputate în 2017, ambele două seturi: Grigor a câștigat pe iarbă la Queens, Daniil pe hard, la Washington.

Ce va ieși din prima semifinală: habar n-am, dar nu-mi pasă, atâta timp cât meciul va fi bun. Grigor are avantajul pe partea fizică, Medvedev are avantaj pe partea mentală (care poate include și magia neagră, să nu uităm). Ca match-up, rusul este un jucător mai viclean și mai constant, dar eu zic că Dimitrov a pătimit destul până acum: merită și el să piardă o finală de Slam la Rafa, no?

Alora, Berrettini, eeee?? L-am văzut întâmplător anul trecut la Roland Garros zvântându-l pe Gulbis și m-am întrebat cum de nu vorbește nimeni despre el. De aproape părea să nu aibă clasicele puncte slabe ale unui jucător înalt care dă tare, dimpotrivă: avea varietate, alerga extrem de bine și nu-i sărea deloc muștarul în clasicul stil italian. L-am investigat și am dedus că, din cauza vârstei (22), nu putea fi marketat ca #NextGen, deci nu exista. De atunci, am mai auzit de el ici-colo, ultima oară la Wimbledon, când i-a mulțumit comic lui Federer pentru lecția gratis de tenis pe care i-a dat-o.

Însă la acest US Open, Matteo este cel care împarte cu generozitate lecții gratis în stânga și-n dreapta. Favoritul 24 i-a înșiruit în urma lui pe Gasquet, Thompson, Popyrin, Rublev și Monfils. Un traseu deloc ușor (singurul meci câștigat în trei seturi a fost cel cu Rublev), culminat cu o victorie de cinci seturi smulsă din ghearele înfrângerii contra senzației turneului, Gael Monfils.

Berrettini, ca și Medvedev, nu este ce pare. Și el face parte din această categorie de jucători hibrizi, lungani care pot apăra, servoboți care au varietate, baselineri care știu ce să facă la fileu. Trebuie să le mulțumim încă odată Big 4 că au oferit niște modele de tenis atât de variate celor care au crescut urmărindu-i și că, grație lor, noua generație a văzut că renteză să știi să folosești tot terenul și toate loviturile.

Acestea fiind zise, va reuși Berrettini să-l răpună pe Rafa într-o semifinală de Slam? Dacă Nadal este fizic 100%, va fi una din cele mai grele sarcini din tenis. Rafa a avut ceva probleme cu încheietura mâinii stângi meciul trecut, motiv pentru care celebrul său forehand a amenințat mai degrabă scăfârliile spectatorilor decât racheta adversarului.

Teoretic, Berrettini are genul de lovituri nucleare care-l pot lua pe Nadal pe sus, iar suprafața rapidă le ajută. Dar ocazia (semifinală de Slam în premieră contra lui Nadal) are greutatea ei și e de văzut cum va reacționa italianul: va fi copleșit sau se va considera underdog fără nimic de pierdut? Nadal, de partea lui, sunt convinsă că va face tot ce-i va sta în putință să mai pună un Slam la socoteală, în condițiile în care adversarii rămași sunt mult inferiori ca experiență la acest nivel.

My Forehand. Un mic clasic al 30-0 Shop 🙂 Unul dintre cele mai apreciate tricouri 30-0 de către cititorii noștri este acum reeditat pentru tine într-o nouă variantă de culoare, cu un orange viu care-ți aprinde imaginația. Acum și pe negru. Și ce e mai cool decât orange pe negru? Oferit acum și în mărimile indisponibile la prima ediție.

Comandă-l din 30-0 Shop de aici!

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi