Seara de gală a Simonei. Halep – Radwanska, pentru un loc în finala Indian Wells

Adrian Țoca | 14 martie 2014

Deja sigură de intrarea în Top 5, Simona Halep joacă pentru calificarea în cea mai mare finală a carierei.

Cu câteva ore înainte de startul semifinalei de la Indian Wells, sentimentul meu este că Simona Halep are toate motivele să se simtă relaxată și degajată. Și, cu puține eforturi, și noi odată cu ea. Pentru o secundă, aș trece dincolo de calcule, estimări, pronosticuri și analize și m-aș focusa pe un singur lucru: în ciuda faptului că este percepută de mulți drept favorită cu Agnieszka Radwanska, iar asta aduce de la sine o presiune în plus, cred că nu Simona va fi cea care va juca presată de rezultat și de circumstanțe.

Să explic. Din toate declarațiile ei de după calificarea în semifinale rezultă că a intrat în turneu un pic stresată de presiunea statutului de favorită (cap de serie 6) și de așteptările pe care forma ei a început să le impună. A avut nevoie de timp pentru a se descotorosi de emoții, iar cele două victorii succesive din situații foarte grele, cu Safarova și cu Bouchard, i-au dat multă încredere. Când a ajuns cu bine în sferturi, Simona s-a relaxat brusc, așa cum singură anunțase („Am spus înainte de sferturi că voi putea să mă bucur mai mult de acest meci”). Probabil că înaintea primului meci de la Indian Wells Simona a plecat la drum considerând sferturile de finală drept un rezultat decent, pe măsura tragerii la sorți, iar când și-a îndeplinit acest prim obiectiv a putut să respire ușurată, conștientă că a livrat minimul necesar. A început să se bucure cu adevărat de prezența pe teren, elementul atât de important pentru ea. Abia atunci devine Simona cu adevărat letală.

Contextul noii întâlniri cu Radwanska ar trebui privit așa: obiectiv deja îndeplinit, clasament deja îmbunătățit, meci perfect echilibrat, nimic de pierdut, totul de câștigat. Simona joacă cu „house money”. A fost un turneu excelent, indiferent de cum se va termina meciul de la noapte, dar el poate fi transformat din excelent în nemaipomenit în cazul unei noi victorii. O calificare în finala Indian Wells o va catapulta pe Simona în elită și la propriu, și la figurat: i-ar da șansa să mai bifeze o bornă importantă în cariera ei – prima finală de turneu Premier Mandatory. 

Cu atât mai onorant e faptul că Simona a fost programată în primul meci al sesiunii de seară. Practic, e slotul-vedetă din programul zilei. Ne-am dorit o iarnă întreagă să ajungem să o vedem jucând în ocazii speciale, ei bine, iată o astfel de ocazie: nocturnă, al doilea cel mai mare stadion al lumii, semifinală la Indian Wells contra unei colege de Top 5, miză mare. Acesta este un meci de gală. Unul din multele care vor urma.

În ce privește meciul în sine, cred că se pleacă de la șanse egale. Agnieszka rămâne aceeași jucătoare de temut, capabilă oricând să-și manufactureze victoria din cele mai grele situații. Arsenalul tehnic foarte diversificat, soluțiile inedite pe care le poate găsi (vezi video-ul de mai jos) și experiența, toate astea au ajutat-o să se descurce în două meciuri foarte complicate, anterior semifinalei de azi. Cu Alize Cornet, în optimi, poloneza a avut o perioadă în care a pierdut în jur de 12 puncte consecutive, dar și-a ridicat jocul când era mai greu: condusă cu 5-4 și 40-15, ea a salvat două mingi de set, prima cu un return-winner notabil, și a purces în a câștiga setul cu 7-5. 

Cu Jankovic, în semifinale, Aga s-a văzut dominată clar în setul 2, apoi egalată în decisiv după ce a avut 4-0. Încă o dată a accelerat și a reușit să câștige un meci superb. Sunt două cazuri distincte în care Radwanska a fost ambuscată, dar a rămas în picioare.

Avertizată deja de la Doha de forța Simonei, Agnieszka știe că victoriile ei din rivalitatea cu Simona, trei la număr, nu prea mai cântăresc drept atu la acest moment, toate întâmplându-se înainte ca Halep să joace la nivelul la care este astăzi. Ascendentul psihologic riscă, de asemenea, să se evapore: dacă înainte de Roma, Simona o respecta până la modul în care nu credea că o poate învinge, la Doha am văzut o Simona capabilă să întoarcă meciul de la 2-5 în primul set și să treacă la o viteză cu care Radwanksa n-a putut ține pasul. „N-am jucat rău atunci, însă Simona a jucat incredibil, n-am putut face nimic s-o opresc”. 

Altfel, matchup-ul celor două se numără printre cele mai pasionante și atractive din circuit, așa că ar trebui să ne așteptăm la o altă noapte spectaculoasă. Meciul de la Doha este un bun exemplu în acest sens, și mă aștept la foarte multe meciuri directe în aceeași manieră în viitorul pe termen scurt. Reiau câteva dintre ideile pe care, împreună cu Camelia, le-am scris în avanpremiera acelei întâlniri, la fel de valabile și azi.

Matchup

Simona e peste Aga la explozia şi agresivitatea loviturilor, amândouă se mişcă excelent (cu un semn de întrebare despre starea gleznei Simonei), Aga este superioară la varietatea loviturilor şi reflexe. Ambele au serviciu atacabil. Ambele au psihic de fier, deşi în feluri diferite: Radwanska e poker face, Simona e de de o dârzenie mocnită. Amândouă lovesc nemaipomenit din alergare, după mine marca jucătorilor de calibru. Agnieszka e totuşi superioară (deocamdată) la capitolul gestionarea meciurilor şi experienţă.

Ambele jucătoare sunt capabile de lovituri măiestre, deplasare impecabilă, un simț al jocului nativ (ceea ce le face pe amândouă incomparabile cu restul plutonului) și o selecție de lovituri zăpăcitoare. Nu degeaba site-ul WTA a încadrat-o pe Simona alături de Aga în categoria celor mai talentate, spectaculoase și competente jucătoare din circuit. Poate și de aia a întâmpinat Simona atâtea probleme în trecut cu Aga, pentru că a dat prea devreme peste o variantă mai complexă a ei. Sunt similare și când vine vorba de problemele pe care le întâmpină. Sunt expuse când dau peste jucătoare de forță, big hitters. Radwanska are un plus în jocul de la fileu, are o experiență mai bogată și poate surprinde cu soluțiile pe care le alege suficient de mult cât să întoarcă soarta unui meci. 

Ce trebuie să facă Simona

Să lovească decisiv cât poate de repede în schimb, de preferinţă încă de la retur, devreme ce serviciul Radwanskăi este abordabil. Să-şi păstreze calmul – Aga e genul de jucătoare care te poate scoate din minţi cu soluţiile pe care le găseşte pe teren. Să servească cât poate de bine, şi să lupte.

Să-și asume loviturile și inițiativa. Să abuzeze de lunguri de linie. Să facă un joc stelar la retur, pentru că serviciul Radwanskăi îi va oferi oportunități, indiferent de scor. Să evite, pe cât posibil, să fie atrasă la fileu de Aga, care e superioară în astfel de situații și o poate pasa în voie. Dacă va servi autoritar, pleacă din start cu un plus. 

Aga: mixing it up

Radwanska va încerca să-i strice ritmul Simonei, aducând-o la fileu şi apoi încercând s-o paseze sau s-o lobeze. Aga e neîntrecută la combinaţia dropshot-lob. Din spate, Simona este jucătoarea mai puternică, aşa că Radwanska va încerca, cred, să facă tot ce poate pentru a o mişca pe Simona şi a nu-i da timp să dicteze cu loviturile ei periculoase.

Aga va face ceea ce face cu orice altă jucătoare din circuit: își va adapta și varia jocul în așa fel încât să o bată pe adversară cu armele ei. Va încerca să se folosească de forța superioară a Simonei și să redirecționeze atacurile româncei. Își va folosi toate trucurile din impresionantul ei bagaj tehnic, va varia și va face puncte din poziții complicate. 

E important de reținut că a dispărut elementul intimidant din acest matchup, după ce Simona și-a demonstrat sieși că poate să o învingă pe poloneză. Deși Aga e o forță și din acest punct de vedere, mental, Simona este la același nivel foarte înalt, lucru pe care l-a dovedit deja în foarte, foarte multe rânduri. 

 


Head-to-head

2011, Australian Open, hard, Grand Slam, turul III: Agnieszka Radwanska – Simona Halep 6-1, 6-2

2012, Bruxelles, zgură, Premier, finală: Agnieszka Radwanska – Simona Halep 7-5, 6-0

2013, Auckland, hard, International, turul II: Agnieszka Radwanska – Simona Halep 6-3, 6-1

2013, Roma, zgură, Premier, turul II: Simona Halep – Agnieszka Radwanska 6-7 (2), 6-1, 6-2

2014, Doha, hard, Premier, semifinale: Simona Halep – Agnieszka Radwanska 7-5, 6-2
2014, Indian Wells, hard, Premier Mandatory, semifinale: ?


Pe scurt:
– Aga a împlinit 25 de ani în timpul turneului. Tot aici a depășit granița a 15 milioane de dolari din premii totale pe parcursul carierei, a 17-a jucătoare din istorie care reușește asta.
– O statistică prezentată de WTA o plasează pe Simona pe primul loc în clasamentul victoriilor reușite în WTA de la Madrid 2013 încoace. Simona are 57 de meciuri câștigate, cu șase mai mult decât a doua clasată, Serena Williams.

– Simona are un record de 10-2 în semifinalele WTA pe care le-a disputat până acum. Bilanțul polonezei: 18-23. 
– Simona a câștigat șapte dintre ultimele opt meciuri versus jucătoare din Top 10.
– Meciul începe nu înainte de 3.30, ora României, și va fi urmat de a doua semifinală, cea dintre Na Li și Flavia Pennetta. Finala se joacă duminică. Dintre cele patru semifinaliste, Simona e singura debutantă în semifinale de Premier Mandatory.
– Dacă se va califica în finală, Simona va deveni a doua româncă ajunsă în meciul pentru trofeu la Indian Wells, după Irina Spîrlea, învinsă de Davenport în finala din 1997.
– De asemenea, cu o victorie, Simona va urca pe locul 2 în Road to Singapore, clasamentul pe baza rezultatelor din 2014.
– Indiferent de rezultate, Top 5 WTA va arăta astfel, începând de luni: 1.Serena Williams, 2.Na Li, 3.Agnieszka Radwanska, 4.Victoria Azarenka, 5. Simona Halep.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi