Preview | Simona Halep – Agnieszka Radwanska în întrebări și răspunsuri

Treizecizero | 15 februarie 2014

Simona și Agnieszka se întâlnesc azi, în semifinalele turneului Premier de la Doha, ambele căutând prima finală a anului. Este al cincilea meci direct dintre cele două, poloneza câștigând trei din precedentele patru.

Cu șase titluri WTA anul trecut și cu un sfert de Grand Slam anul acesta, Simona Halep ajunge din nou într-o fază foarte avansată a unui turneu mare. Miza este un loc într-o finală importantă și perfect abordabilă (Jankovic vs Kerber e cealaltă semifinală), adversara este una de cinci stele; implicit, contextul e cel al unui meci mare. Agnieszka Radwanska, adversara de azi a Simonei, este un nume greu al WTA în ultimii ani. Poloneza și-a construit o reputație unică în circuit; e posesoarea unui joc unic, care a încurcat-o ani buni pe Simona. De la precedentul lor meci direct lucrurile s-au schimbat însă foarte mult. Discutăm despre asemănările dintre cele două și despre contextul întâlnirii de azi din Qatar.  

 

Cum este match-up-ul Halep – Radwanska: puncte slabe /puncte tari

Camelia Butuligă: Simona e peste Aga la explozia şi agresivitatea loviturilor, amândouă se mişcă excelent (cu un semn de întrebare despre starea gleznei Simonei), Aga este superioară la varietatea loviturilor şi reflexe. Ambele au serviciu atacabil. Ambele au psihic de fier, deşi în feluri diferite: Radwanska e poker face, Simona e de de o dârzenie mocnită. Amândouă lovesc nemaipomenit din alergare, după mine marca jucătorilor de calibru. Agnieszka e totuşi superioară (deocamdată) la capitolul gestionarea meciurilor şi experienţă.

Adrian Țoca: M-am uitat din nou la meciul de la Roma, din primăvara trecută (highlights, mai jos), și cred că e un bun preview a ceea ce vom vedea diseară: o mulțime de rally-uri superbe, multă variație, creativitate, execuții sclipitoare, mingi scoase din poziții imposibile și, cel mai important, o Simona dispusă să-și asume inițiativa. La Roma, Halep a atacat-o metodic pe Radwanska, deschizându-și terenul cu mingi adânci, stânga-dreapta, până când a obținut o minge scurtă. Sigur, nu de fiecare dată a funcționat, dar a fost pentru prima oară când Simona a rezistat mental și a continuat să încerce până când a găsit soluții. Ceea ce, mai târziu, a ajutat-o să se elibereze de o presiune imensă. Într-un fel, Aga este și va rămâne o amintire frumoasă pentru Simona. 

Ambele jucătoare sunt capabile de lovituri măiestre, deplasare impecabilă, un simț al jocului nativ (ceea ce le face pe amândouă incomparabile cu restul plutonului) și o selecție de lovituri zăpăcitoare. Nu degeaba site-ul WTA a încadrat-o pe Simona alături de Aga în categoria celor mai talentate, spectaculoase și competente jucătoare din circuit. Poate și de aia a întâmpinat Simona atâtea probleme în trecut cu Aga, pentru că a dat prea devreme peste o variantă mai complexă a ei. Sunt similare și când vine vorba de problemele pe care le întâmpină. Sunt expuse când dau peste jucătoare de forță, big hitters. Radwanska are un plus în jocul de la fileu, are o experiență mai bogată și poate surprinde cu soluțiile pe care le alege suficient de mult cât să întoarcă soarta unui meci.  

Ce ar trebui să facă Simona ca să câștige?

Camelia: Să lovească decisiv cât poate de repede în schimb, de preferinţă încă de la retur, devreme ce serviciul Radwanskăi este abordabil. Să-şi păstreze calmul – Aga e genul de jucătoare care te poate scoate din minţi cu soluţiile pe care le găseşte pe teren. Să servească cât poate de bine, şi să lupte.

Adrian: Să repete meciul cu Errani. Simplu, nu? Nu, serios, cred că poate să câștige chiar și dacă nu va fi impecabilă precum în sferturi. Să aplice același plan precum la Roma, să-și asume loviturile și inițiativa. Să abuzeze de lunguri de linie. Să facă același joc stelar la retur precum în restul turneului, pentru că serviciul Radwanskăi îi va oferi oportunități, indiferent de scor. Să evite, pe cât posibil, să fie atrasă la fileu de Aga, care e superioară în astfel de situații și o poate pasa în voie. Dacă va servi autoritar, pleacă din start cu un plus. 

Cu ce o poate răni jocul Radwanskăi pe Simona?

Camelia: Cred că Radwanska va încerca să-i strice ritmul Simonei, aducând-o la fileu şi apoi încercâd s-o paseze sau s-o lobeze. Aga e neîntrecută la combinaţia dropshot-lob. Din spate, Simona este jucătoarea mai puternică, aşa că Radwanska va încerca, cred, să facă tot ce poate pentru a o mişca pe Simona şi a nu-i da timp să dicteze cu loviturile ei periculoase.

Adrian: Față de Roma, lucrurile se schimbă un pic din punct de vedere al condițiilor de joc, fapt observat de Aga în declarația-preview. Zgura este, totuși, suprafața cea mai slabă a Agăi și cea mai bună a Simonei; pe hardul de la Doha lucrurile sunt mai nuanțate. Pe de altă parte, a dispărut elementul intimidant din acest matchup, după  ce Simona și-a demonstrat sieși că poate să o învingă pe poloneză. Aga va face ceea ce face cu orice altă jucătoare din circuit: își va adapta jocul în așa fel încât să o bată pe adversară cu armele ei. Va încerca să se folosească de forța superioară a Simonei și să redirecționeze atacurile româncei. Își va folosi toate trucurile din impresionantul ei bagaj tehnic, va varia și va face puncte din poziții complicate. Deși Aga e o forță din acest punct de vedere, mental nu-mi fac griji în ce o privește pe Simona, a dovedit-o în foarte multe multe rânduri că este acolo sus, alături de marile campioane, din acest punct de vedere. 

Pentru cine e mai important meciul?

Camelia: Cred că pentru Radwanska, care începe ca favorită această semifinală. Pentru Simona e un rezultat excelent deja, de acum înainte totul este bonus. Dar Radwanska are un statut pe care trebuie să-l confirme şi probabil acest meci este văzut de ea ca o oportunitate de care ar trebui să profite.

Adrian: Pentru Radwanska, pentru că ea are un fel de datorie nescrisă să câștige orice turneu în care Serena, Vika sau Sharapova nu sunt sau nu mai rezistă pe tablou. Unde mai pui că și alte jucătoare care o pot răni (Na Li, Kvitova) au ieșit. E genul de turneu pe care Aga nu trebuie să-l rateze ca să-și mențină și îmbogățească palmaresul. Simona poate fi mai relaxată din acest punct de vedere: e primul meci al anului în care, pe hârtie, îl începe ca outsider. Și știm cu toții cât de bine se simte din această ipostază.

Cine va câștiga?

Camelia: Dacă joacă ca aseară cu Errani, Simona e foarte greu de bătut. Încă odată, starea gleznei este crucială pentru cât de bine se va putea mişca şi cu Aga va trebui să se mişte foarte bine pe teren. Dacă glezna rezistă şi Simona îşi va păstra calmul, are o şansă serioasă s-o bată pe Agnieszka. Dar mi-e foarte teamă de Radwanska, care va specula cu sânge rece absolut orice şansă şi nu va avea niciun fel de problemă să închidă meciul dacă Simona clipeşte.

Adrian: E un matchup fascinant, așa că, foarte probabil, vom vedea un meci lung, cu posibile răsturnări de situație, câștigat de cine e mai proaspătă și mai inspirată în momentele cheie de final. Aga e favorită (încă) în fața Simonei, posibil și mai odihnită. Dacă Simona va fi ok fizic, ea se va ridica la înălțimea ocaziei. Tot respectul pentru Jankovic și Kerber, dar aceasta e adevărata finală a turneului. Miza fiind un loc într-o finală importantă, pe care fiecare dintre ele simte, probabil, că ar putea-o câștiga, Aga și Simona vor da totul azi, în ceea ce ar putea fi adevăratul start al unei rivalități pe termen lung. 

Head-to-head

2011, Australian Open, hard, Grand Slam, turul III: Agnieszka Radwanska – Simona Halep 6-1, 6-2

2012, Bruxelles, zgură, Premier, finală: Agnieszka Radwanska – Simona Halep 7-5, 6-0

2013, Auckland, hard, International, turul II: Agnieszka Radwanska – Simona Halep 6-3, 6-1

2013, Roma, zgură, Premier, turul II: Simona Halep – Agnieszka Radwanska 6-7 (2), 6-1, 6-2

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi