Rusia și Belarus excluse din competițiile de tenis pe echipe, reprezentanții acestor țări pot continua să joace în circuitele ATP și WTA

Treizecizero | 1 martie 2022

Organizațiile care coordonează tenisul mondial și-au luat, după câteva zile de așteptare, deciziile în ce privește situația reprezentanților Rusiei și Belarusului, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Organizațiile care coordonează tenisul mondial și-au luat, după câteva zile de așteptare, deciziile în ce privește situația reprezentanților Rusiei și Belarusului, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Sunt trei direcții vizate de anunțul de azi, făcut împreună de WTA, ATP și ITF.

În primul rând, turneul de la Moscova, din octombrie, este în acest moment suspendat; nu e clar dacă organizarea competiției, care are atât un tablou masculin, cât și unul feminin, va fi reluată în cazul în care situația din Ucraina se schimbă.

În al doilea rând, ITF a decis să suspende din toate competițiile federațiile de tenis din Rusia și din Belarus și să retragă echipele acestor țări din toate competițiile internaționale de tenis pe echipe, pe o perioadă nedeterminată. Turneele ITF găzduite de cele două țări sunt, de asemenea, anulate.

Echipa Rusiei este chiar campioana en-titre atât în Cupa Davis, cât și în Billie Jean King Cup, după succesele reușite pe finalul sezonului trecut, și urmau să-și apere titlurile în acest an.

Cea mai importantă decizie era cea vizavi de participarea individuală a sportivilor din Rusia și Belarus în circuitele profesioniste, în condițiile în care cele două țări au un număr de jucători de top atât în WTA, cât și în ATP, unde nu mai departe de noul lider mondial este rus. Cele două circuite au decis că toate jucătoarele și toți jucătorii din Rusia și Belarus vor putea continua să joace, însă nu o vor face sub numele sau sub steagul celor două țări.

Decizia era una sensibilă, în condițiile în care, în tenis, lucrurile sunt diferite față de alte sporturi în care echipele rusești sau bieloruse au fost deja excluse. Chiar dacă pe grafice și în clasamente jucătorii apar împreună cu țara din care provin, în realitate, ei se reprezintă pe sine în circuitele profesioniste și nu țara din care provin. Ca atare, e dificil de spus dacă ar fi fost justificată o măsură și mai drastică, precum excluderea lor din circuite. În schimb, măsura anunțată azi scoate Rusia și Belarus din toate competițiile pe echipe, așa cum s-a întâmplat deja în alte sporturi, în frunte cu fotbalul, acolo unde Rusia a fost exclusă din preliminariile pentru World Cup.

Cea mai importantă jucătoare din Ucraina, Elina Svitolina, a fost prima care anunțase că nu va intra pe teren în niciun meci cu o oponentă din Rusia sau Belarus dacă circuitul nu decide ca acestea să nu fie prezentate sub steagul sau însemnele țărilor lor.

https://twitter.com/ElinaSvitolina/status/1498351682668965891?s=20&t=fUyR15ceifn_lk3hooQPlg

Elina ar fi urmat să joace cu rusoaica Anastasia Potapova în primul tur la Monterrey, și a precizat că poziția ei nu are nimic de-a face cu jucătoarele rusoaice sau bieloruse, pe care nu le învinovățește cu nimic.

Potapova a scris astăzi pe social media că „tenisul a fost alegerea și visul nostru, e ceea ce facem zilnic, încercând mereu să fim mai buni. Îmi pare rău; chiar dacă sunt străină de politică, sunt împotriva durerii, a lacrimilor și a războiului”.

View this post on Instagram

A post shared by Anastasia Potapova 🎾 (@anapotapovaa)

Anastasia nu a fost singura reprezentantă a Rusiei care a luat poziție în aceste zile în social media. Noul număr 1 mondial, Daniil Medvedev, a spus pe Twitter că preluarea primei poziții vine la pachet cu „emoții amestecate”, în vreme ce pe Instagram a scris un mesaj emoționant. A început reamintind de discursul său de după finala pierdută la Australian Open, când a spus, dezamăgit, că „de azi, copilul din mine a încetat să mai viseze”.

„Vă amintiți ce am zis atunci? Povestea aceea era doar despre mine, despre copilăria mea. Dar azi vreau să vorbesc pentru fiecare copil din lume. Cu toții visează la ceva, viața lor e la început, au atâtea experiențe frumoase în față: primii prieteni, primele emoții minunate. Tot ce simt și ce văd ei e pentru prima oară în viață. De aceea vreau să cer pace în lume, pace între țări. Copiii sunt născuți cu această credință interioară în lume. Ei cred atât de mult în totul: în ceilalți oameni, în iubire, în siguranță și în dreptate. În șansele lor în viață. Hai să fim împreună și să le arătăm că e adevărat. Pentru că niciun copil n-ar trebui să se oprească din visat”.

View this post on Instagram

A post shared by Medvedev Daniil (@medwed33)

Anastasia Pavlyuchenkova, a 14-a jucătoare a lumii și finalista Roland-Garros de anul trecut, a scris pe Twitter, într-un mesaj de asemenea foarte bun, că nu se teme să-și precizeze clar poziția, chiar dacă trăiește în teamă acum, ca și prietenii și familia ei: „Sunt împotriva războiului, împotriva violenței”. „Sunt doar o sportivă, o persoană care joacă tenis. Nu sunt o persoană publică, nu am experiență în politică. Pot doar să îmi exprim dezacordul cu aceste decizii luate și să vorbesc deschis despre asta. Opriți violența, opriți războiul!”

Andrey Rublev, cel care a făcut un gest simbolic în timpul turneului de la Dubai de săptămna trecută, scriind pe o cameră „No war please”, a postat pe Twitter că „acum nu e despre tenis. E despre pace în întreaga lume. Trebuie să ne susținem unii pe alții”.

https://twitter.com/AndreyRublev97/status/1497886036063621124?s=20&t=OTZfLLWvT2n0_uXG2vVjGQ

De asemenea, americanca Amanda Anisimova, născută din părinți ruși, a postat și ea pe Twitter.

https://twitter.com/AnisimovaAmanda/status/1497215355860787201?s=20&t=1SKn7eDjdPGeE6lFsZfqhQ

Între timp, invazia Ucrainei de către Rusia a ajuns în ziua a șasea, în care intensitatea atacurilor a crescut, fiind atacate și ținte civile. Peste 600.000 de persoane au fugit deja din calea războiului; printre ele, Dayana Yastremska, numărul 140 mondial, scăpată prin România și ajunsă la Lyon, unde azi a reușit o victorie emoțională cu Ana Bogdan.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi