Roma, ziua cu 55 de meciuri: izbucniri nervoase, înțepături, retrageri, surprize, Kyrgios. Și Federer

Treizecizero | 17 mai 2019

Kyrgios a produs un alt scandal de proporții, Federer a salvat iar două mingi de meci în drum spre victorie, Nadal a pierdut două game-uri în două meciuri, iar Djokovic și Bertens sunt încă în cursă pentru a realiza dubla Madrid – Roma.

Într-o zi cu atâtea meciuri și cu o tensiune crescândă în unele cercuri, era aproape inevitabil să nu avem o porție sănătoasă de dramă, în spiritul locului. Iată ce s-a petrecut la Roma joi, pe teren și în afara lui.

Kyrgios a trecut la nivelul următor

Nick Kyrigos a fost din nou protagonistul unui episod rar văzut pe terenurile de tenis. Australianul a pierdut prin default meciul cu norvegianul Casper Ruud (6-3, 6-7, 2-1), decizie luată de oficiali după ce toate avertismentele din regulament fuseseră epuizate. 

Cum a escaladat. După ce a ratat să consolideze un break în decisiv, Kyrgios a înjurat în direcția cuiva din tribună despre care a spus că-l deranja la serviciu. Cum fusese deja avertizat anterior, ieșirea i-a adus un game penalty. Australianul a cedat nervos: a trântit racheta, a lovit o sticlă de apă și a aruncat un scaun pe teren. 

Consecințele. Sub ochii stupefiați ai fanilor, Kyrgios și-a strâns frumos lucrurile, a dat mâna cu toți cei prezenți pe teren și pe aici i-a fost drumul. Impresia în primă fază a fost că Nick a ales să abandoneze singur, dar ATP a confirmat ulterior că decizia supervizorului i-a fost comunicată lui Kyrgios înainte ca acesta să iasă de pe teren. Consecințele: amendă, bani și puncte pierdute, și posibile viitoare consecințe.

Reacții. Adversarul său a fost unul dintre primii care au cerut o pedeapsă aspră; Casper Ruud a spus că Kyrgios ar trebui suspendat măcar o jumătate de an. 

Și asta nu-i tot. Reacția lui Kyrgios vine în contextul în care, ieri, australianul a fost protagonistul unui interviu controversat, realizat de Ben Rothenberg pentru NCR Tennis. Printre o mulțime de declarații care au stârnit o serie de reacții, Kyrgios i-a atacat fără un motiv clar pe Nadal („prea ușor supărăcios” și pe Djokovic („e atât de disperat să fie plăcut încât e inconfortabil de privit”).  

Federer e realmente greu de ucis

Pentru a doua oară în tot atâtea turnee de zgură, Roger Federer revine și câștigă după ce salvează două mingi de meci contra unui adversar problematic. Federer l-a eliminat pe Borna Coric (2-6, 6-4, 7-6) și va juca sferturi la Roma. A 19-a oară în cariera lui Federer când câștigă după ce salvează mingi de meci.

Zi grea la muncă. Coric era din start un adversar complicat pentru Federer, iar meciul părea o ambuscadă perfectă pentru Federer. Întâi de toate, Coric îl mai învinsese în două ocazii anul trecut, iar în ambele ocazii, o făcuse destul de convingător, inclusiv pe iarbă; pe lângă asta, într-un alt meci câștigat de Federer, Coric scăpase victoria printre degete (anul trecut la IW). În plus, Coric era la primul meci al zilei, în vreme ce Federer intrase deja pe teren o dată, pentru victoria cu Joao Sousa. (Apropo; doar patru jucători au fost azi în situația de a juca un singur meci. Bilanțul lor? 0-4). Una peste alta, un context ideal ca să piardă. Și în plus, de ce s-ar fi expus unui efort nenecesar, cu Roland Garros la ușă?

Adaptabil. După cum începuse meciul, șansele lui Federer păreau și mai mici. Dar după un prim set luat clar de Coric, Federer a început să se concentreze și să-și facă loc în meci. A acceptat lupta de uzură, s-a agățat de orice oportunitate, l-a încercat pe Coric cu tot soiul de lovituri (cum făcuse, de altfel, și la Madrid) – dintre toate, slice-ul dovedindu-și cel mai des eficiența – și a primit provocarea de a câștiga prin orice mijloace; chiar și adunând mai puține puncte decât adversarul său, per total. A rezultat unul dintre acele meciuri nu tocmai arătoase, dar care ascund, dincolo de impresia de suprafață, multe manevre tactice. Și care au o valoare mai mare decât s-ar părea.

https://twitter.com/TennisTV/status/1129083927900168195?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1129087378667319297?s=20

Cu spatele la zid. În tiebreak-ul decisivului, Coric a avut 5-2 și, apoi, a servit la 6-4. Dar parcă plutea în aer senzația că Federer, odată scăpat din strâmtoare, avea să-l facă pe croat să plătească.

O reușită care contrazice multe mituri ale fanilor despre interesul lui Federer pentru zgură. O victorie sărbătorită de Federer și de fanii lui pe măsură – o plimbare cu Fed-mobilul prin mulțime. 

Federer se va vedea în sferturi cu Tsitsipas, al patrulea lor duel al anului (al treilea oficial) și primul pe zgură. În doar o săptămână, Tsitsipas are ocazia să-i testeze pe zgură pe toate cele trei legende din vârful ierarhiei ATP.

După ziua de ieri, stresul era inevitabil

A fost o zi tensionată încă de la început la Foro Italico. Programul peste măsură de încărcat, dar mai ales stresul zilei anterioare, în care amânările repetate dictate de ploaie au dat peste cap turneul, au testat din greu nervii și celor mai reținuți dintre jucători.

Ca la juniori. Pentru că nu în fiecare zi îi vezi pe Dominic Thiem și pe David Goffin, doi dintre cei mai calmi și politicoși jucători din lume, atacându-i dur pe organizatori. Goffin a spus că nivelul organizării n-are de-a face cu un Masters, caracterizând Roma drept “un turneu de juniori”. 

„Inacceptabil”. Thiem, la rându-i, a fost la fel de dur: “Nu mi-a plăcut deloc cum am fost tratați. Ieri a fost inacceptabil ce s-a petrecut”, a spus austriacul, detaliind că jucătorii au fost ținuți la turneu până după 7 seara, deși “toată lumea știa că o să plouă“. 

Două meciuri pe zi? Nicio problemă pentru Big Three

În toată drama zilei, cei trei mari campioni și-au continuat turneul chiar dacă au trebuit să servească o porție dublă de tenis, care a inclus și câte o vizită în afara terenului principal. Și Federer, și Djokovic și Nadal au jucat unul dintre meciuri pe Grandstand, un teren care a avut mereu probleme cu suprafața în anii precedenți; probleme care, conform declarațiilor lui Djokovic, există în continuare. 

Nadal, două game-uri. Federer a fost singurul care a avut emoții mari în ce privește eliminarea; în schimb, Djokovic și Nadal și-au limitat timpul petrecut pe teren. În particular, Nadal a fost impresionant. La ultima lui șansă de a câștiga un titlu înainte de Roland Garros, Nadal a cedat doar două game-uri în două meciuri, cu Chardy și cu Basilashvili, și a spus, în caz că mai era nevoie, că se simte mult mai bine decât la Barcelona și la Madrid. 

https://twitter.com/TennisTV/status/1129095984708038656?s=20

Nole caută dubla. Djokovic, la rându-i, n-a mai lăsat un duel cu Kohlschreiber să-i strice turneul, așa cum s-a întâmplat în martie, în America. Novak îl învinsese în primul duel al zilei pe Shapovalov. Una peste alta, o zi calmă pentru liderul mondial, care are în continuare și frământări politice pe cap, în contextul în care discuțiile despre ce se întâmplă în Consiliul Jucătorilor continuă – vezi răbufnirea din conferința de presă a sârbului (link la final de articol). Iar Kyrgios i-a mai dat ceva de gândit în plus.

Nando, ce zi bună. Alți câștigători notabili ai zilei: Verdasco, la primul sfert de finală de Masters în doi ani, care i-a scos pe Thiem și pe Khachanov; Nishikori, care a întors un meci greu cu germanul Struff, aflat în formă foarte bună recent, și Del Potro, care l-a oprit pe Ruud, după ce-l bătuse în primul duel al zilei pe Goffin. E bine de văzut că Delpo rezistă la un astfel de efort de două meciuri într-o zi.

Bertens continuă să câștige

Pe tabloul feminin, eliminările succesive ale finalistelor din ultimii doi ani crează premisele unui final de turneu complet imprevizibil. Oricine poate bate pe oricine – a repetat asta și Simona Halep. 

Kiki no 1. Kiki Bertens pare să fie marea performeră a zilei. Olandeza joacă încă din energia titlului de la Madrid și rămâne în cărți pentru o dublă, după două victorii de câte trei seturi, cu Anisimova și cu Suarez Navarro. În perspectiva Roland Garros, oare e bine sau e mai puțin bine pentru ea?

Kiki no 2. Kiki Mladenovic își continuă revirimentul spectaculos și va fi o nucă tare la Paris. După ce o învinsese clar pe Caroline Garcia, Kiki le-a bătut azi pe Bencic și pe Barty. Chiar dacă niciuna nu e specialistă de zgură, asta nu face cu nimic mai puțin impresionante cele două victorii.

Marketa în sferturi. Spre lauda ei, Marketa Vondrousova n-a lăsat nefolosită victoria cu Simona și a dublat-o cu un alt triumf în trei seturi, de astă dată cu Daria Kasatkina. Altă câștigătoare neașteptată a zilei? Johanna Konta, care a organizat, în tăcere, un mic reviriment recent. După finala din Maroc, acum e în sferturi la Roma. Pe zgură.

Victimele maratonului. Nu toată lumea a suportat bine efectele porției duble de meciuri, iar varii mici accidentări au ieșit la iveală din nou: Goerges n-a putut termina meciul cu Mihaela Buzărnescu, Cornet s-a retras în meciul cu Suarez Navarro, iar Muguruza a abandonat contra Azarenkăi. În fine, în ultimul meci al zilei, Petra Kvitova n-a putut duce la capăt decisivul cu Maria Sakkari.

Cine cu cine în sferturi

Masculin. Djokovic – Del Potro, Nishikori – Schwartzman, Federer – Tsitsipas, Nadal – Verdasco.

Feminin. Osaka – Bertens, Vondrousova – Konta, Azarenka – Pliskova, Mladenovic – Sakkari.

Din Social Media

https://twitter.com/la_pouille/status/1128768746041036803?s=20
https://twitter.com/BBCScotlandNews/status/1128999383100534784?s=20
https://twitter.com/Wimbledon/status/1129024352459075584?s=20

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi