După a doua victorie din tot atâtea meciuri, Vondrousova se adaugă pe lista adversarelor cu stil problematic pentru Simona

Camelia Butuligă | 16 mai 2019

Simona nu a găsit soluții constante la defensiva încăpățânată a Marketei și nici la scurtele sale, impecabil deghizate. O eliminare timpurie pentru Simona, la un turneu la care a jucat finala în ultimii doi ani, care îi oferă acum ceva mai mult timp de pregătire pentru Roland Garros decât s-ar fi așteptat

Amanda Anisimova și Marketa Vondrousova erau, la începutul zilei, singurele adolescente rămase pe tabloul de la Roma. Știam că Marketa e tânără, dar am fost surprinsă să realizez că are doar 19 ani – atât atitudinea cât și jocul său par mai mature.

Este un specimen interesant, care are un stil mai adaptabil la zgură decât Pliskova sau Kvitova, conaționalele ei cu filozofie similară de joc. Spre deosebire de ele, Vondrousova are o apărare peste medie și un slice de rever cu care a făcut azi nu mai puțin de 14 scurte câștigătoare. Adrian Cruciat, care a comentat primele două seturi, era vizibil impresionat de succesul acestei lovituri, pentru care nu a găsit niciun echivalent în WTA, iar din ATP doar pe Benoit Paire. Sau, aș adăuga eu, Federer? Genul de scurte la care nu mai are sens să alergi.

A fost un meci pierdut la mustață (ambele au adunat un total de 96 de puncte). Primul set a pornit foarte competitiv, dar Simona a rezistat mai bine ritmului foarte ridicat de joc și s-a desprins de la 2-2 încolo, lăsând-o pe Marketa, un pic copleșită fizic, în urmă. O jucătoare de pluton s-ar fi resemnat, dar tânăra cehoaică a dat dovadă de maturitate emoțională și s-a scuturat destul de bine de pierderea primului set, deschizându-l pe al doilea cu un break. Simona l-a recuperat și setul a mers înainte foarte echilibrat cu încă două breakuri consecutive, dar i-a scăpat Simonei printre degete pe ultima sută – servind a doua, Simona și-a pierdut serviciul la 5-6 cu câteva neforțate. 

De remarcat că Simona nu a găsit soluții constante la defensiva încăpățânată a Marketei și nici la scurtele sale, impecabil deghizate. În primul OCC, Daniel Dobre i-a spus să aibă mai multă răbdare în schimburi și să nu încerce să lovească neapărat câștigător, ci s-o uzeze cu câteva lovituri în plus. Tactica a funcționat până când Simona a suferit o contracție la mușchiul șoldului/piciorului stâng la începutul decisivului, pentru care a cerut îngrijiri medicale  – deplasarea sa a avut de suferit apoi. Simona chiar l-a întrebat pe Dobre dacă să se retragă, dar acesta a lăsat decizia în mâinile ei. 

Nu s-a retras totuși și a pus la cale un ultim asalt la 3-3, un game lung de aproape 10 minute, unde Vondrousova a rezistat eroic și a reușit să-și țină serviciul. Avea să fie ultima zvâcnire a Simonei, care și-a pierdut imediat serviciul și, apoi, meciul. 

Este a doua victorie consecutivă a Marketei asupra Simonei (prima a fost la Indian Wells, tot în trei seturi). După Australian Open, Vondrousova are un record de 20-4. Din cele 11 meciuri contra top 10, Simona a fost singura pe care a reușit s-o învingă, cehoaica intrând pe lista de adversare cu stil problematic pentru Halep.

Deși serviciul i-a funcționat bine și a avut un rată de conversie bună a mingilor de break, Simona a făcut prea multe neforțate pentru standardele ei – 39. La conferința de presă, Halep a spus că piciorul va fi bine în câteva zile și a recunoscut meritele adversarei: „Foarte talentată. Cu siguranță va fi în top. Stângace, ceea ce e mereu dificil la o adversară, servește bine, se deplasează bine. Poate să recupereze multe mingi care sunt departe de ea cu sliceul.”

***

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi