Roger, Rafa, Andy – cu toții au jucat fotbal la juniori în copilărie. Cu ce echipe țin ei acum?

Adrian Țoca | 18 mai 2012

Roger, Rafa, Andy – cu toții au jucat fotbal la juniori în copilărie. Cu ce echipe țin ei acum?

Dacă tenismanii de pluton pierd meciul câștigurilor și al faimei cu fotbaliștii de nivel mediu, balanța se mai echilibrează atunci când vine vorba de numele grele din tenis, adevărate superstaruri din punct de vedere mediatic. Personaje cu carismă, cu lipici la fani și la sponsori, ei atrag adesea în anturajul lor vedete din lumea fotbalului, iar imaginile cu diverși fotbaliști de clasă urmărind meciurile importante din tribune sau chiar din lojele lui Federer, Nadal sau Djokovic sunt deja un fapt obișnuit.

Știm deja că fotbaliștii importanți se înghesuie să-și facă apariția la turneele mari, dar ce se întâmplă în sens invers? Sigur că, obligați de programul adesea aproape imposibil, tenismanii nu pot să meargă pe stadioane atât de des precum și-ar dori. Dar asta nu înseamnă că n-au și ei pasiuni ca oricare alt microbist. Hai să vedem care sunt cele mai cunoscute pasiuni ale jucătorilor și jucătoarelor din circuit pentru fotbalul adevărat.

Nadal nu e doar fan, a fost chiar și acționar

Rafa Nadal, spre exemplu, e un pic mai împărțit când vine vorba de dedicare, susținând două formații: Mallorca și Real Madrid. Rafa merge, uneori, în tribune, pentru a-și urmări la lucru echipa sa locală, Real Mallorca, formație la care unchiul său, Miguel Angel Nadal, și-a început și terminat cariera de fotbalist profesionist. În 2010, Rafa și familia sa au decis să se implice în destinele clubului, preluând 10 la sută din acțiuni, într-o tentativă de a ajuta la ieșirea dintr-o situație financiară destul de incomodă. Lui Nadal i s-a oferit chiar și postul de vicepreședinte, pe care însă l-a refuzat. În schimb, unchiul său a devenit antrenorul secund al echipei, el lucrând cu Michael Laudrup. 

Nadal nu ezită să-și spună punctul de vedere nici când vine vorba de fotbal. Ca și în tenis, acolo unde a făcut diverse declarații referitoare la felul în care este organizat circuitul, Nadal a criticat UEFA pentru excluderea lui Real Mallorca din ediția 2010/2011 a Europa League, din cauza datoriilor acumulate. “Dacă ăsta e criteriul lor, ar trebui să nu mai lase în competiții decât două sau trei echipe, pentru că, în rest, toate au datorii”. 

Nemulțumit însă de evoluția proiectului, în 2011 Nadal și-a vândut acțiunile de la Mallorca, motivând că imaginea grupării nu este una dintre cele mai grozave și că nu se face mai nimic pentru a schimba asta în bine. 

Fostul lider mondial rămâne un fan avid al lui Real Madrid, la meciurile cărora merge adesea. Pe stadionul lui Real urmează să aibă loc și meciul său demonstrativ din această vară, cu Novak Djokovic. Încasările vor merge la fundațiile lui Real, respectiv, Rafa, iar organizatorii se așteaptă ca meciul să depășească recordul mondial de spectatori la un meci de tenis. 

Nadal a fost și una dintre foarte puținele persoane cărora li s-a permis accesul în vestiarul naționalei Spaniei, după ce aceasta a câștigat Mondialul din 2010.

Interesant e că Nadal a demonstrat că are potențial și ca jucător. Până la 12 ani, când tatăl său l-a pus să aleagă între tenis și fotbal. “Am ales tenisul. Din acel moment, fotbalul a trebuit să se oprească imediat”, spune el.

Federer a jucat atacant

Rafa nu este singurul jucător de clasă din zilele noastre care a demonstrat talent la ambele sporturi. Marele său rival, Roger Federer, a jucat atacant la Concordia Basel, întâlnindu-se adesea, în meciurile juniorilor, cu Marco Chiudinelli, care evolua ca fundaș central la FC Basel. Ulterior, cei doi au devenit colegi în echipa de Cupa Davis a Elveției.

Federer a rămas, între timp, un fan apropiat al celor de la FC Basel, pe care îi felicită adesea în interviuri sau pe contul său de Facebook atunci când gruparea elvețiană are câte un rezultat important, cum s-a întâmplat în această iarnă, când Basel  a învins, surprinzător, pe Bayern Munchen, actuala finalistă a Champions League. “Mare victorie pentru Basel. Sunt atât de fericit pentru ei, felicitări băieților”, scria Federer, cu pasiune, pe pagina sa de Facebook. Mai mult, într-un antrenament de la Wimbledon, Fed a purtat echipamentul de deplasare al favoriților săi.

Nu întotdeauna lucrurile au mers însă la fel de bine. Într-un interviu din 2008, el povestea cum, la vremea aceea, n-a mai vrut să mai audă de fotbal o perioadă. “Sezonul trecut a fost cel mai greu moment pentru mine, când am pierdut liga în fața marilor rivali de la FC Zurich. Totul s-a întâmplat în ultima etapă, am pierdut titlul la un punct. Eu eram la Roma atunci, jucam la Masters, și îmi aduc aminte că am fost extrem de trist”. 

Federer își amintește cum i-a picat cu tronc fotbalul. “Ca mulți copii din generația mea, a fost la Coppa del Mondo, Italia 90. Eram într-o vacanță cu familia chiar în Italia. Aveam doar 9 ani, dar îmi amintesc că toată Italia parcă înnebunise. După ce au pierdut cu Argentina, în semifinale, am văzut oameni plângând pe stradă. Eroii mei erau italieni. Eram mare fan Roberto Baggio și Toto Schillaci. Mai târziu mi-au plăcut Ronaldo, Figo și Zidane”.

Și în cazul lui Roger, decizia de a nu mai juca fotbal a venit tot la 12 ani. “Programul devenise așa de încărcat încât nu mai puteam să fac mai multe sporturi deodată. Mi-ar plăcea să cred că aș fi putut fi un jucător bun. Jucam mult atacant sau mijlocaș ofensiv. Eram un lider bun, cred că ar fi ieșit un căpitan bun din mine”, se amuză cel mai titrat jucător din istoria tenisului.

Murray nu-și face griji că favoriții lui ar putea câștiga titlul

Și Andy Murray a jucat fotbal când era mic. Britanicul spune că i s-a oferit un loc la Academia de Juniori a lui Glasgow Rangers, unul dintre cele două mari cluburi ale Scoției, dar, ca și colegii săi din fruntea clasamentului, a decis să se concentreze pe tenis. Actualmente, Andy ține cu Hibernian, una dintre codașele primei ligi. Motivul pentru care ține cu această grupare e unul hilar. “E simplu: țin cu Hibs pentru că nu trebuie să-mi fac vreodată griji că am putea câștiga titlul”, a recunoscut, cu fair-play, Murray. “Majoritatea prietenilor mei țin cu Celtic sau cu Rangers. La noi nu au fost niciodată mari așteptări. Măcar nu riscăm să fim dezamăgiți”, spune scoțianul. O atitudine corectă?

Novak a jucat pentru Steaua Roșie, Goran Ivanisevic a fost sub contract cu Hajduk

Liderul mondial, Novak Djokovic, n-a jucat la juniori când era mic, dar asta nu înseamnă că nu e mai puțin talentat. Nole a jucat, recent, pentru Steaua Roșie Belgrad, echipa pe care o simpatizează, într-un meci demonstrativ, organizat în scopuri caritabile, marcând chiar și un gol, e adevărat, de la 11 metri. Novak ține, de asemenea, și cu AC Milan, dar simpatizează și cu Manchester United. Tot cu Milan ține și Marin Cilic.

Alți jucători n-au văzut tenisul ca un obstacol când vine vorba de echipa favorită. Goran Ivanisevic, spre exemplu, a spus, la un moment dat, că are două dorințe în viață: “Una e să câștig Wimbledonul. Cealaltă, să joc măcar o dată pentru Hajduk Split”. În 2001, Goran era cât pe ce să le facă pe amândouă. A câștigat Wimbledonul și a semnat un contract pe termen scurt cu echipa croată, una dintre cele mai iubite din țara sa. Antrenorul lui Hajduk de atunci, Nenad Gracan, chiar spunea că Ivanisevic are talent și ar putea face față la un nivel apropiat de cel profesionist. 

Wozniacki a intrat pe teren în tricoul lui Liverpool

Marcos Baghdatis este un alt jucător extrem de pasionat când vine vorba de fotbalul adevărat. Simpaticul cipriot este un fan înflăcărat al celor de la Apollon Limassol, pentru care a organizat și meciuri demonstrative, cu scopul strângerii de fonduri. Adesea, Marcos poate fi auzit strigând pe teren, atunci când câștigă un punct viu disputat, “Ela Apollon!”, strigătul fanilor formației cipriote.

Caroline Wozniacki e atât de înflăcărată când vine vorba de Liverpool, faimoasa grupare din Premier League, încât a apărut pe teren la un meci de la Doha îmbrăcată în tricoul lui Steven Gerrard. Asta după ce câțiva dintre fanii ei de pe Twitter au rugat-o să facă un gest public prin care să-și manifeste dedicarea față de Liverpool. 

Nole și Rafa nu ezită nici acum să joace fotbal

Anul acesta, la Indian Wells, cele două staruri au lăsat orice grijă privind eventuale accidentări și au încins o miuță pe gazonul de la Indian Wells. Cei doi au mai fost protagoniștii unui astfel de moment spontan în 2010, la Toronto, când au improvizat o partidă de fotbal-tenis cu… o minge de tenis. Rezultatul, unul admirabil, poate fi urmărit în video-ul de mai jos.

Novak și Rafa, fotbal-tenis la Toronto 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi