Roger Federer: „Tenisul mi-a dat atât de multe lucruri. Sunt sigur că tenisul e pe mâini bune și vor veni din urmă superjucători incredibili”

Treizecizero | 21 septembrie 2022

Într-o serie de declarații, făcute în conferința de presă ținută miercuri la Laver Cup și dedicată retragerii, sau în presa elvețiană, Roger Federer a vorbit pe larg despre circumstanțele retragerii și ce simte acum despre încheierea carierei și rolul său viitor în tenis.

Într-o serie de declarații, făcute în conferința de presă ținută miercuri la Laver Cup și dedicată retragerii, sau în presa elvețiană, Roger Federer a vorbit pe larg despre circumstanțele retragerii și ce simte acum despre încheierea carierei și rolul său viitor în tenis.

Elvețianul a confirmat planul de a juca un singur meci, unul de dublu, în evenimentul de adio, programat în acest weekend la Londra, în contextul în care regulile Laver Cup implică faptul că fiecare jucător selecționat într-una din cele două echipe trebuie să joace un meci de simplu în primele două zile.

„E un eveniment ATP, pe care nu vreau să-l încurc și să-l dau peste cap. În același timp, îmi știu limitele. De aceea l-am întrebat pe Bjorn dacă pot juca doar dublu, apoi Matteo (n.a. Berrettini, care e rezervă în Team Europe) ar putea să-mi ia locul și să joace sâmbătă în locul meu. Bjorn a vorbit cu John (n.a. McEnroe, căpitanul Team World), cu turneul și cu ATP și totul e în regulă. Așa că iată-mă aici, pregătindu-mă pentru un ultim meci. Vom vedea cu cine voi face echipă. Am emoții, pentru că n-am mai jucat de atât de mult timp. Sper să fiu cât de cât competitiv”, a spus Federer.

După sute și sute de conferințe de presă, elvețianul a vorbit apoi în poate ultima lui conferință ca jucător activ despre lucrurile de care e cel mai mândru din lunga lui carieră:

„Era cunoscut la început faptul că eram destul de dezordonat la începutul carierei. Să devin unul dintre cei mai constanți jucători din istorie e un pic de șoc și pentru mine. E o mare realizare personală, că am putut sta în top atât de mult. Vor fi multe lucrurile care-mi vor lipsi, fanii în primul rând. Îmi va fi dor de asta, de fiecare interacțiune de pe teren și din afara lui. Sunt mândru că am putut să joc atât de mult timp la un astfel de nivel și să am atâția susținători. Am văzut în timpul pandemiei, la Paris, cum e să joci cu tribunele goale. Îmi va fi dor să am arenele pline de partea mea”.

„Nu ai nevoie de toate recordurile ca să fii fericit, vă pot asigura de asta”, a adăugat Roger.

Federer le transmite fanilor că nu are de gând să se facă nevăzut, odată cu retragerea din tenis. „Vreau ca fanii să știe că n-o să mă transform într-o fantomă. Chiar vorbeam cu Bjorn Borg, el nu s-a întors la Wimbledon decât după 25 de ani de la retragere. E total de înțeles, viața lui, motivele lui. Eu nu cred că o să fac la fel însă”.

„Tenisul mi-a dat atât de multe lucruri. Am fost prin preajmă de foarte mult timp, m-am îndrăgostit de prea multe lucruri. Ador să văd iar oamenii din tenis și asta voiam să-i asigur pe fani, mă veți vedea din nou. În ce capacitate, nu știu. Trebuie să mă mai gândesc la asta”.

Despre locul retragerii, Roger spune că simte că Londra era locul perfect pentru asta, fiind un loc unde a cunoscut atât de mult succes, atât la Wimbledon, cât și la ATP Finals, și unde a pornit totul, cu un titlu la juniori la Wimbledon.

„Sunt fericit să mă retrag aici, la Londra. Orașul a fost mereu special pentru mine, poate cel mai special, cu Wimbledon și cu faptul că am jucat aici la O2 (n.a. la ATP Finals) atâția ani. Mi s-a părut potrivit. Și cu publicul m-am simțit mereu bine aici. Și cu Bjorn Borg pe bancă pentru ultimul meci, și cu ceilalți băieți lângă mine, mi s-a părut că nu m-aș simțit deloc singur la retragere. Nu am vrut să confisc evenimentul cu retragerea mea, dar pe de altă parte mereu mi-a părut rău de jucătorii care se retrag la turneele din circuit și la un moment dat pierzi acel ultim meci și ești acolo, singur. 99 la sută din timp pierzi la turneul de retragere, pentru că nu poate câștiga decât unl singur. Mi s-a părut că să mă retrag aici a fost o opțiune potrivită, dar în același timp am vrut să păstrez intactă integritatea evenimentului, de aceea au fost tot felul de discuții cu toată lumea implicată”, a explicat Roger.

„Am avut șansa să călătoresc în jurul lumii și să întâlnesc atâtea culturi interesante. Dar trebuie să dai totul și să fii pregătit să renunți la multe. Pentru mine, a fost mereu important să fiu realist. Îmi ziceam mereu: ok, sunt bun, dar am nevoie să mă îmbunătățesc. Sunt numărul 1 în lume, dar unele lucruri nu sunt potrivite pentru mine”.

„Scrisul acelui mesaj de adio a fost ca și cum m-am vindecat”

Într-un alt interviu, dat pentru BBC, Federer a spus că „ultimii trei ani au fost foarte grei, ca să folosesc un termen blând. Știam că sunt pe o gheață foarte subțire încă de la ultima ediție a Wimbledon. Am încercat, dar e o limită pentru ce pot face. Și am încetat să mai cred că pot reveni, să fiu sincer”.

După o radiografie care n-a fost ceea ce-și dorea jucătorul, a devenit foarte repede evident pentru el și pentru echipă că „that’s it”.

„Au fost săptămâni emoționante, tot trecând prin acele cuvinte ca să le găsesc pe cele potrivite pentru anunțul de retragere, ca să reflecte ce simt și să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat de-a lungul drumului.

Întotdeauna mi-am împins în viitor gândurile despre retragere. Îmi ziceam, cu cât mă gândesc la asta, cu atât devin pe jumătate retras, și ăsta nu-i modul de a aborda lucrurile pentru mine, ca jucător de tenis. Așa că voi gestiona situația când îi va veni cu adevărat timpul. Și i-a venit timpul. Și am gestionat-o”.

„Cred că scrierea acelor cuvinte, să trec prin fiecare dintre ele, să simt ce înseamnă, a fost, într-un fel, ca o vindecare.”

Federer spune că nu s-a gândit niciodată când a început să joace că va obține atât de multe.

„Nu cred că e nimeni care se gândește atunci când crește că o să câștige atât de multe. Ești fericit să câștigi un Wimbledon, ceea ce e deja extraordinar. Sau să devii numărul 1, să fii cel mai bun. Dar nu te gândești la câte săptămâni, astea-s discuții pe care le au jurnaliștii sau fanii. La început, a fost doar speranța că voi fi în circuit într-o bună zi. Sau să intru în Top 100, era mare lucru venind dintr-o țară mică, unde nu avem o bază de selecție prea mare”.

Roger nu crede că fanii ar trebui să fie prea îngrijorați în legătură cu viitorul tenisului. „Când am apărut eu, la fel nu ne așteptam la o astfel de eră. Era un fel de cădere după retragerea lui Sampras, erau aceleași discuții despre cine va veni acum. Apoi am venit eu, apoi a venit Rafa. Apoi a venit Novak, apoi Andy, apoi toți la un loc. Dintr-o dată, am avut acest amestec frumos. Cu toții am câștigat și am dominat pentru mai bine de 10 ani, am câștigat mereu aceleași turnee, aproape nimeni altcineva nu a putut să le mai câștige, de parcă am fi avut exclusivitate pe ele.

Cred că a fost o bucurie și pentru fani să privească toate astea, și-s sigur că pentru unii fani va fi trist că eu nu mai sunt în preajmă, dar în același timp, vor fi mereu jucători noi minunați. Cred că circuitul oferă oportunitatea pentru povești incredibile, și de aceea sunt sigur că jocul de tenis e în siguranță și sunt sigur că va cunoaște alte superstaruri incredibile”.

*

Citește mai multe despre retragerea lui Roger Federer și alte evenimente la zi din sportul mondial în newsletter-ul ATLT.

Te poți abona aici gratuit la noul nostru newsletter – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat.

De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi