Roger Federer și recordul său de 20 de titluri de Slam sunt în pericol. De ce insistă Federer că nu va fi nicio problemă dacă recordul său va fi doborît: „E inevitabil”

Radu Marina | 16 ianuarie 2020

Cursa în trei dintre Roger, Rafa și Novak a înflăcărat imaginația fanilor tenisului de ani întregi, iar discuția despre cine va aduna cele mai multe Slamuri durează de mai bine de un deceniu. Acum, diferențele dintre cei trei sunt mai mici ca oricând.

Apropierea lui Rafael Nadal, după triumful de la US Open 2019, de Roger Federer la doar un singur Slam distanță (19 vs. 20) a deschis rapid și aprins discuția despre cine, când sau dacă va reuși să egaleze și chiar depășească recordul de 20 de Grand Slamuri deținut de Federer, la simplu masculin. Asta, după ce cele trei titluri de Grand Slam câștigate de elvețian după o lungă pauză păreau să-l fi pus, deocamdată, la adăpost.

Rafa Nadal a spus în multe rânduri că-și dorește să bată recordul, dar nu ăsta e obiectivul său prioritar. Nu se antrenează pentru asta, nu îl va face mai fericit o egalare a lui Federer și nu caută cu disperare acest record. “Am spus mereu: mi-ar plăcea să fiu cel care câștigă cele mai multe Slamuri, dar nu mă gândesc la asta și nu merg la antrenament în fiecare zi pentru asta.  Nu cred că voi fi mai fericit dacă voi avea mai multe titluri de Slam decât alții. Să fiu sincer, niciodată nu mă plâng și niciodată nu încerc să mă gândesc ‘Ei bine, oare o să-l prind din urmă pe Roger sau nu?’. Nu am îngrijorări de genul acesta. Nu poți fi frustrat doar pentru că vecinul are o casă mai mare decât tine, un televizor mai mare sau o grădina mai frumoasă. Nu așa văd eu viața”, e părerea lui Rafa despre acest subiect. 

Novak Djokovic în schimb, care a ajuns, cu dubla de anul trecut, la 16 titluri de Slam și, dată fiind forma arătată în începutul de an, e bine poziționat să-l câștige și pe al 17-lea în câteva săptămâni, a fost extrem de clar: vrea să-l egaleze și depășească pe Roger și va face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini acest obiectiv: “În mod categoric vreau să mă concentrez asupra continuării îmbunătățirii jocului meu, dar și asupra menținerii unei stări fizice, mentale, emoționale corespunzătoare, care să-mi permită să concurez la un nivel ridicat, astfel încât să mă apropii de recordul lui Roger”, a spus Novak. 

În tot acest timp, Federer a vorbit rar pe această temă. Zilele trecute, într-un interviu acordat lui Howard Fendrich de la Associated Press, Federer a discutat pe larg despre posibilitatea ca el să fie depășit de Nadal sau Djokovic, dar și ce crede despre asta. “Cred, onest, că va fi foarte captivant să vedem cât de departe pot ajunge ei. Cât de mult pot câștiga? Pentru că, în mod clar, mai au câțiva ani buni înainte. Cel puțin asta e presupunerea mea. E o eră de aur pentru tenis acum”, spune Fed.  

Federer a mărturisit că e convins că se va ajunge acolo, iar el va fi depășit. “În mod evident, la cum merg lucrurile, Rafa și Novak vor câștiga mai multe titluri de Grand Slam, sunt convins că acolo se va ajunge. Sunt atât de buni, iar sezonul avut de ei în 2019 arată că vor mai urma multe astfel de trofee pentru ei.  Nu am o problemă să fiu al treilea. Va fi bine”, insistă Roger, ajuns la 38 de ani, vârstă la care niciun jucător din Era Open nu a mai câștigat vreun Slam până acum. 

Iar reporterul notează că elvețianul nu a lăsat să se vadă nici cea mai mică urmă de regret sau dezamăgire spunând asta. Așa vede el lucrurile în acest moment; ăsta e sportul și cam acesta e mersul firesc al lucrurilor, pare să indice el, fără ca asta să însemne că nu mai e interesat de record. Roger a făcut referire în interviu la momentul în care el l-a depășit pe Pete Sampras, la Wimbledon, în 2009, nuanțând că pierderea unui record nu îl face mai puțin prețios pentru el, nu anulează ce a simțit atunci când l-a stabilit.

“L-am apreciat și urmărit atât de mult, încât uneori nu mă simțeam deloc confortabil să-i depășesc recordurile. Nu a fost ceva ce mi-am dorit. Pur și simplu s-a întâmplat să fie așa. Dar bineînțeles că știam că asta (depășirea lui Sampras la numărul de Slamuri, n.a) e un moment mare în sportul nostru. Și eu cred că astea sunt momentele pe care ți le vei aminti mereu.

Acum, în final, dacă cineva te depășește, e OK pentru că, până la urmă, despre asta e vorba în sport. E despre numere, cifre, recorduri. Eu am avut momentul meu și am spus întotdeauna că orice vine după titlul 15 va fi un bonus. Și în special după accidentarea suferită la genunchi (2016), orice a venit după acel moment a fost un bonus. M-aș fi bucurat să mai câștig măcar unul. Și am luat trei extraordinare”.

Poate părea ciudat sau surprinzător, dar Federer spune că niciodată nu a crezut că el va ajunge să aibă atâtea trofee de Grand Slam. Nici el, dar nici rivalii lui. “Nu mi-aș fi închipuit că voi avea atâtea Slamuri. Să fiu sincer, la începutul carierei, speram să câștig un Slam. Apoi, când am jucat prima dată cu Novak, mi-am zis: ‘Da, e bun. S-ar putea să câștige un Slam.’ Despre Rafa, la fel, m-am gândit că va câștiga un titlu la Roland Garros. Poate două. Dar nu m-am gândit la 12. Sau seriile de victorii – să nu pierzi un meci timp de 9 luni, de exemplu. Astea sunt lucruri care se construiesc în timp”, a conchis Federer. 

Elvețianul a mers chiar mai departe de a spune că el va fi depășit, spunând că e destul de sigur că și Nole și Rafa vor fi depășiți, la rândul lor, de altcineva.

„E inevitabil, se va întâmpla. Și s-ar putea nici să nu fie atât de greu de realizat, peste un timp, pentru jucătorii care vor veni. Pentru că ne-au văzut pe noi trei făcând ce am făcut. Nu a fost doar un tip, o dată la 30 de ani; am fost trei care am câștigat atâtea turnee, și încă la foarte puțin timp după era lui Pete Sampras. Așa că jucătorii vor crede mai mult. Cred că și suprafețele vor permite să intri într-o serie foarte bună și să prinzi ani de dominație, așa cum Novak, Rafa și cu mine am făcut”.

Printre altele, Federer a mai vorbit și despre noua generație, pe care o vede ca “un grup de 10 jucători de elită”, chiar numind câțiva dintre ei. E vorba de Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Karen Khachanov, Danill Medvedev, Stefanos Tsitsipas sau Alexander Zverev.

Atitudinea onestă a lui Federer și modul relaxat în care el se raportează la recorduri înseamnă, până la urmă, și o eliberare care, în mod categoric, îl va ajuta pe teren în următoarea perioadă – având în vedere că nu are de gând să se retragă prea curând. Mesajul pe care pare să-l transmită Fed e ăsta: dă la o parte orice fel de presiune sau de anxietate, ia totul ca pe un bonus, bucură-te de prezent. Dar, în același timp, el le recunoaște valoarea adversarilor săi și e curios să vadă cum va decurge lupta de la distanță dintre Djokovic și Nadal, cât de departe pot ajunge ei și cât de mult mai pot câștiga în următorii ani. 

Cât despre locul lui în tenis, ca și în cazul Serenei Williams, impactul pe care Federer l-a avut și îl are asupra tenisului e mult mai mare decât un record în sine. Poate, într-adevăr, recordul lui de 20 de Slamuri va fi egalat și depășit. Doar că, de la un moment încolo, când vorbim de astfel de jucători precum cei trei și precum Serena, nu mai e despre cifre și statistici. 

Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile la Roland Garros 2020! Bonus: toate abonamentele la pachetul 250 făcute până pe 14 ianuarie primesc cadou 2 perechi de Sox 30-0. Detalii pe larg, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi