RG, ziua a 2-a | Eliminări pentru campioana en-titre Krejcikova, pentru Kontaveit, Osaka. Doar o altă zi obișnuită la Paris

Radu Marina | 23 mai 2022

Au trecut doar două zile, iar pe partea de jos a tabloului mai e doar o jucătoare de Top 10: Maria Sakkari

Roland Garros este oferit de

Meciul Irinei Begu cu Jasmine Paolini a fost întrerupt de ploaie când românca avea 1-0 și minge de break în setul decisiv.

Barbora Krejcikova, campioana en-titre, e eliminată

În alte vremuri, eliminarea în primul tur a campioanei en-titre de la un Grand Slam era privită drept un mare șoc. Teoretic, și acum eliminarea Barborei Krejcikova poate fi considerată o mare surpriză – nu că s-a produs în primul tur ci cum s-a produs, fiind eliminată de o jucătoare de 19 ani, care nu câștigase niciun meci pe tabloul principal al vreunui turneu până azi. 

Diane Parry, o franțuzoaică de 19 ani clasată pe locul 97, fostă lideră mondială la juniori și campioană la junioare la Roland Garros în 2019, a învins-o, 1-6, 6-2, 6-3, pe Krejcikova, favorita 2, continuând astfel seria de înfrângeri premature ale favoritelor, începută ieri cu eliminarea lui Ons Jabeur și a fostei campioane Garbine Muguruza. 

În realitate, înfrângerea nu e nici pe departe atât de stranie. Krejcikova, care nu a jucat niciun meci pe zgură în acest sezon și nu a mai jucat un meci oficial din februarie a fost deraiată de o accidentare la cot. Iar revenirea nu e nici pentru ea pe departe ușoară; cehoaica a dat senzația că nu era tocmai gata pentru o revenire.  

Cât despre Parry, o fostă campioană de Slam la junioare va avea mereu ochii ațintiți asupra ei; victoria de azi nu face decât să crească și mai mult așteptările. Parry nu e chiar la prima ispravă; la ediția din 2019 a reușit să câștige un meci pe tablou la doar 16 ani.

Ce a spus Krejcikova: “Cred că m-am prăbușit fizic. A fost greu pentru că nu am jucat multe meciuri. De obicei, meciurile sunt diferite de ceea ce se întâmplă la antrenamente. Când raliurile au început să se lungească, am început să ratez și atunci am simțit că meciul se va schimba. M-a agresat constant și pentru că ajungeam târziu la minge nu am reușit să pun niciun fel de presiune pe ea.”

A ieșit și Kontaveit

Seria eliminărilor high-profile a continuat spre seară, odată cu înfrângerea lui Anett Kontaveit, eliminată de Ajla Tomljanovic. După seria incredibilă din finalul anului trecut, continuată apoi și la începutul acestui sezon, cu două finale consecutive, Kontaveit e în pierdere de viteză. Numărul 5 mondial are un bilanț de 3-5 de la finala jucată la Doha încoace.

Asta înseamnă că, odată cu ieșirile menționate – Krejcikova, Jabeur, Kontaveit, Muguruza – a mai rămas o singură jucătoare de Top 10 în partea de jos a tabloului, Maria Sakkari (4).

Următorul cap de serie rămas, în ordinea clasamentului, e Emma Raducanu (12), care a câștigat azi primul ei meci din carieră la RG, 6-7 (4), 7-5, 6-1 cu o altă adolescentă promițătoare, Linda Noskova. Emma va avea de rezolvat duelul cu Aliaksandra Sasnovich în turul următor.

Iga Swiatek ajunge la 29 de victorii consecutive

Liderul circuitului WTA a debutat la Roland Garros cu o nouă victorie dominantă, a 29-a consecutivă după 6-2, 6-0 cu Lesia Tsurenko. Campioana din 2020 de la Paris a avut nevoie doar de 54 de minute pentru a se califica în turul doi, acolo unde o așteaptă Alison Riske, o adversară suficient de incomodă, capabilă să face meciuri mari. 

Ce spune Iga despre seria de victorii și cum se motivează în continuare: “Vreau doar să continui să câștig. Sunt conștientă că într-o zi seria mea se va opri. Practic, lucrez în fiecare zi și mă concentrez pe tenisul meu, nu pe statistici sau numere. Doar joc tenis și mă concentrez pe jocul meu; sunt într-o bulă. Asta mă ajută mult să rămân consistentă. Asta am făcut în ultimele săptămâni și asta voi continua să fac și aici.”

Stats: În ultimele 29 de meciuri jucate (și câștigate), Swiatek a pierdut doar cinci seturi. 

Rafa Nadal începe turneul cu bine 

Campion de 13 ori la Roland Garros și cu multe dubii în ceea ce privește starea lui fizică, Rafa a debutat cu o victorie convingătoare la Paris: 6-2, 6-2, 6-2 împotriva australianului Jordan Thompson. Deși e doar pentru a doua oară în carieră când Rafa nu se află între primii patru capi de serie la Roland Garros, debutul de astăzi a fost unul convingător: fără emoții, fără probleme și cu multă acuratețe în lovituri. 

299: Prin victoria de azi, Nadal ajunge la 299 de victorii în turneele de Grand Slam. Cu încă o victorie în turul doi, când îl va întâlni pe francezul Corentin Moutet, Rafa se va alătura lui Djokovic și Federer, jucători care au trecut de această bornă. În plus, Rafa are, de acum, cele mai multe victorii adunate la același Slam: 106.

Naomi Osaka e din nou eliminată de Amanda Anisimova

Pentru al doilea Grand Slam la rând, Amanda Anisimova o elimină pe Naomi Osaka. Prima dată s-a întâmplat la Australian Open, când Anisimova a salvat și o minge de meci. Acum, la Roland Garros, lucrurile au mers mult mai bine pentru Anisimvova și fără mari emoții: 7-5, 6-4 după mai bine de o oră de joc, perioada în care japoneza nu a condus niciodată. 

Osaka, care se confruntă la rându-i cu o serie de probleme fizice și a declarat că a luat mai multe calmante înaintea meciului, rămâne în continuare doar cu o singură victorie la acest Slam în ultimii trei ani. 

Ce s-a mai întâmplat notabil

Angelique Kerber a reușit să triumfe, într-un meci foarte spectaculos, 2-6, 6-3, 7-5 cu Magdalena Frech. Kerber a salvat două mingi de meci în decisiv și s-a bucurat din plin de intensitatea luptei și de atmosferă, în drum spre o victorie în două ore și jumătate. Kerber trăiește dintr-o dată o perioadă cu succese vintage Angie: abia ce a câștigat, zilele trecute, titlul la Strasbourg, de asemenea după o luptă epuizantă în finală – iar acum are o serie de șase victorii consecutive.

Filip Krajinovic l-a învins în trei seturi relativ clare pe favoritul 17, Reilly Opelk, jucător care s-a impus în urmă cu două luni pe zgura de la Houston.

Stan Wawrinka, care a revenit recent în circuit după o pauză prelungită, a fost eliminat, 2-6, 6-3, 7-6, 6-3 de Corentin Moutet. 

Bianca Andreescu a supraviețuit unui nou meci maraton, de data asta cu Ysaline Bonaventure. Andreescu a revenit de la 3-6, 0-2 la 3-6, 7-5, 6-0 în ceea ce a fost un meci cu adevărat muncit. Andreescu se califică în turul doi la Paris doar pentru a doua oară în carieră. 

Ploaia a oprit ziua și meciul Irinei

Irina Begu este una dintre jucătoarele cărora nu le pică neapărat bine întreruperea cauzată de ploaie. Irina revenise și conducea în meciul cu Jasmine Paolini, 4-6, 6-1, 1-0 și avea minge de break în game-ul al doilea din decisiv.

Paolini nu e o adversară neapărat cu care Irina să se simtă în largul ei, și asta s-a simțit și în primul set, când italianca a dictat cu forehand-ul ei liftat, o lovitură incisivă, cu care a împins-o pe Irina când mai în spate, când mult în lateral.

Dar când Irina a început să lovească cu mai multă intenție, mai apăsat, a cules imediat și roadele: un set secund fără istoric, câștigat cât se poate de convingător, în ceva mai mult de 20 de minute. Ploaia măruntă care-a reînceput la Paris a luat și ea din argumentele lui Paolini, căci efectul ei liftat și-a pierdut din eficiență atunci când mingile au devenit mai grele.

Dincolo, Irina n-a părut deranjată nici de ploaie, nici de încurajările celor câtorva italieni din tribune. Și nici de zbaterile Jasminei, care a tot încercat – fără succes – să o miște cumva din mijlocul terenului.

Din păcate pentru Irina, când ploaia s-a întețit, arbitrul a decis să întrerupă meciul în game-ul al doilea al decisivului: lucrurile se vor relua mâine, când sunt așteptate să debuteze și cele trei românce care încă n-au jucat, Simona Halep, Irina Bara și Mihaela Buzărnescu.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi