Recuperarea lui Venus, confirmarea lui Felix, ieșirea lui Caroline, victoriile liderilor mondiali: Indian Wells prinde viteză

Radu Marina | 10 martie 2019

Eliminată, Petra iese deocamdată din calcule pentru locul 1, care rămâne un duel între Naomi Osaka și Simona Halep.

Zilele de început de turneu de la Indian Wells seamănă destul de mult cu zilele primei săptămâni a unui Slam. Se întâmplă o sumedenie de lucruri interesante; adesea multe dintre ele trec pe plan secund, deși ar merita o soartă mai bună. Trecem prin evenimentele zilei a treia:

Venus Williams găsește resurse, o întoarce pe Petra Kvitova și obține o victorie mare

Confruntările Venus – Petra au fost întotdeauna spectaculoase. Toate cele șapte meciuri pe care le-au jucat au avut nevoie de set decisiv, astfel că nici partida de azi-noapte n-a făcut excepție: 4-6, 7-5, 6-4 pentru Venus, după o revenire de la set, dublu break în setul doi și break în decisiv. Pentru a doua zi la rând, turneul feminin a avut un meci tare de tot în turul al doilea.

“Să fii condus cu dublu break în fața unei jucătoare de mână stângă nu e tocmai ideal. Dar partea bună e să continui să rămâi în meci, să fii acolo – e suficient doar să stai aproape. Cred că mi-am creat câteva oportunități, am avut câteva puncte bune, ea a pierdut câteva puncte strânse și așa s-a ajuns aici. Mi s-a părut că am jucat mult mai bine atunci când am fost condusă. Nu am avut altă opțiune, având în vedere că ea a jucat și servit atât de bine. E plăcut să văd că în astfel de situații încă pot juca și îmi pot ridica nivelul”, a spus la finalul meciului Venus.

După reacția de la finalul partidei, s-ar părea că această victorie a însemnat mult pentru Venus. Și, pe undeva, e de înțeles. Nu e doar despre revenirea avută. Ci e și despre faptul că a învins-o pe una dintre cele mai în formă jucătoare din acest an, trecându-și în cont prima victorie în fața unei jucătoare din top 5 din octombrie 2017 încoace. Și mai mult de atât, a făcut-o chinuindu-se în mare măsură cu acele probleme la cot, care i-au afectat vizibil serviciul.

După această reușită, Venus are o secțiune de tablou mai accesibilă. Urmează Christina McHale, care a învins-o pe Anastasia Pavlyuchenkova, favorita 30. Iar în caz de victorie, la orizont s-ar putea întrezări un meci cu Mona Barthel sau Julia Goerges.

Eliminată, Petra iese deocamdată din calcule pentru locul 1, care rămâne un duel între Naomi Osaka și Simona Halep.

Calculele sunt simple: Simona are nevoie de cel puțin finală, iar dacă Naomi ajunge în runda a 4-a, atunci Simona e obligată să câștige titlul într-o finală cu altcineva decât Osaka.

Felix Auger-Aliassime câștigă duelul viitorului, îl învinge clar pe Stefanos Tsitsipas

Ca și Tsitsipas, și Felix este unul dintre jucătorii din noua generație despre care se vorbește mult în ultima vreme. Și pe bună dreptate: Tsitsipas cu intrarea în top 10, titlu câștigat la Marseille și finala la Dubai. Auger-Aliassime, cu finala de la Rio (ATP 500) și apropierea de top 50 la doar 19 ani. Întâlnirea celor doi a fost, așadar, așteptată: o confruntare a viitorului între doi jucători în mare formă. N-a fost să fie un meci mare, dar am primit o confirmare importantă: Felix e pe bune. Canadianul l-a învins clar pe un Tsitsipas fără prea multe idei și fără a avea la el tenisul lui obișnuit, obținând prima victorie din carieră în fața unui jucător din top 10. Tsitsipas a spus la conferință că simte că a jucat mult tenis recent. Dar e la fel de adevărat și faptul că Felix reprezintă deja o durere de cap pentru grec, un match-up complicat pentru el. Dovadă și h2h-ul de la juniori, unde Stefanos a pierdut de trei ori din trei meciuri contra mai tânărului său rival.

Naomi Osaka începe apărarea trofeului, își ia revanșa în fața Kristinei Mladenovic

La două săptămâni distanță de la ultima lor întâlnire, când Kristina Mladenovic obținea prima victorie în fața unui lider mondial la Dubai, cele două s-au reîntâlnit la Indian Wells, de data asta cu victoria japonezei Naomi Osaka, 6-3, 6-4.

Fără să strălucească, dar arătând multă consistență (24 de lovituri direct câștigătoare, 24 de erori), Osaka a obținut prima victorie în calitate de lider mondial, arătând că a depășit acel accident. O va primi în turul următor pe Danielle Collins, favorita 25, care a trecut (6-4, 6-1) de Kirsten Flipkens. Indian Wells n-a fost turneul lansării doar pentru Osaka; anul trecut, aceasta a fost ocazia care a determinat ascensiunea lui Collins, unde a ajuns până în optimi. Iar o săptămână mai târziu ajungea în semifinale la Miami. Anul acesta, americanca a jucat semifinalele Australian Open.

Caroline Wozniacki continuă să plutească în derivă

Wozniacki a ajuns la Indian Wells cu două retrageri consecutive (Doha, Dubai), cauzate de un virus și cu doar trei victorii adunate. Turneul (pe care l-a câștigat în 2011, plus alte două finale), dar și suprafața (un hard lent care se pliază perfect pe jocul său) păreau că ar putea să o ajute să reintre pe făgașul normal. Ba chiar era văzută, înaintea turneului, drept una din jucătoarele care ar putea avansa mult spre fazele superioare.

Ekaterina Alexandrova nu a fost însă de acord: Wozniacki n-a putut rezistat asaltului rusoaicei, care a încheiat meciul cu 53 de lovituri câștigătoare, față de doar 13 ale danezei. A fost 7-5, 2-6, 7-5 pentru Alexandrova, care traversează cea mai bună perioadă a carierei, cu 10 victorii în ultimele 12 meciuri. Pentru Alexandrova urmează Belinda Bencic, o altă jucătoare în mare formă, care a trecut, 6-4, 6-1, de Alison Van Uytvanck. Cu această victorie, Bencic își duce seria de meciuri câștigate la 9.

Novak Djokovic trece de Bjorn Fratangelo, ajunge la 50 de victorii la Indian Wells

N-a fost frumos, dar a fost sănătos. Cam așa s-ar putea rezuma scurt evoluția lui Novak Djokovic în primul său meci de la câștigarea Australian Open. E meciul care i-a adus și a 50-a victorie la Indian Wells, o cifră pe care nu a mai atins-o la niciun alt Masters.

A început greoi, ușor pasiv, având în față un adversar obișnuit cu suprafața și cu turneul, Fratangelo venind din calificări și având deja în spate trei meciuri jucate aici. Americanul, lăudat de Nole pentru cât de bine a jucat, în special cu reverul, a condus cu 5-3 și a servit pentru primul set. Nu i-a ieșit, a mai avut o șansă să se desprindă în tiebreak, unde a condus cu un mini-break și a avut 5-4, dar nici de data asta n-a putut profita. Odată ratate oportunitățile, încrederea și dezinvoltura cu care a jucat până atunci au dispărut și ele. Sau, mai degrabă, s-au mutat la Novak, care a început să lovească mult mai hotărât și precis.

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1104583579768479744

În meciul următor nu va fi să fie Novak Djokovic – Nick Kyrgios. Australianul, proaspăt campion la Acapulco, n-a ieșit cu bine din meciul cu experimentatul Philipp Kohlschreiber. A fost 6-4, 6-4 pentru neamț, într-un meci în care jocul ordonat a lui Kohli a fost prea mult pentru un Kyrgios care a ratat mult și ușor. Teoretic, Kohlschreiber are o misiune aproape imposibilă în meciul următor. Philipp nu l-a mai învins pe Novak de mai bine de zece ani, iar la întâlnirile direct scorul este 8-1 pentru sârb.

Ce s-a mai întâmplat relevant

– Capi de serie importanți, eliminați devreme pe tabloul masculin: afară de Stefanos Tsitsipas (9) și Nick Kyrgios (31), au mai ieșit încă din turul doi Roberto Bautista Agut (învins de Nishioka), Alex de Minaur (învins de Marco Giron, clasat pe locul 217), Nikoloz Basilashvili, Borna Coric (învins iar de Ivo Karlovic) și Marco Cecchinato;

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1104645563151089664


– Pe tabloul feminin, dintre favorite, au căzut deja Caroline Wozniacki, Anastasia Pavlyuchenkova, Carla Suarez Navarro, Donna Vekic și Petra Kvitova;

– Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au început cu dreptul turneul de dublu, acolo unde au lăsat doar trei game-uri echipei Fucsovics/Pella. Monica Niculescu și Abigail Spears n-au rezistat prea mult în fața favoritelor 5, Dabrowski/Xu, fiind învinse 6-3, 6-4.

– Azi, Simona Halep deschide programul zilei de pe terenul principal, ea întâlnind-o în premieră pe ucraineanca Kozlova, de la ora 20:00, ora României. Tot azi, debutează în turneu Nadal și Federer.

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1104626170581020672

***

Începe primăvara cu unul dintre totebag-urile Treizecizero! „Girl Power”, „Port tenisul mai departe” și „Grand Slam Life”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi