Ce nivel! Serena Williams și Victoria Azarenka și-au reluat rivalitatea cu un meci ca pe vremuri

Radu Marina | 9 martie 2019

Chiar de Ziua Femeii, Serena și Vika s-au întâlnit prima dată în calitate de mame. A ieșit unul dintre cele mai bune meciuri ale lor.

Serena Williams și Victoria Azarenka au reluat azi-noapte una dintre cele mai intense rivalități din circuitul feminin cu un meci de zile mari, foarte probabil meciul anului de până acum. A fost prima lor întâlnire în calitate de mame, chiar de Ziua Internațională a Femeii. La trei ani distanță de la ultimul lor duel (Indian Wells 2016, finala), Serena și Vika s-au înfruntat pentru a 22-a oară și au reușit unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din acest an.

A câștigat Serena – pentru a 18-a oară în fața Vikăi – 7-5, 6-3, într-o luptă în care calitatea a fost la tot pasul. S-a simțit ca o ocazie specială, cu doi foști lideri mondiali, mame, multiple campioane de Grand Slam și jucătoare care au dominat cap-coadă, măcar o dată, circuitul WTA.

La așa prilej, niciuna n-a rămas datoare. S-au ridicat la înălțimea momentului și au făcut un meci ca pe vremuri. Diferența a fost că înainte produceau acest tenis fabulos în finale de Grand Slam și Premier Mandatory. Acum s-au întâlnit în turul doi, însă n-a contat prea mult asta. Tot s-a simțit ca o finală.

Am revăzut de ce Serena – Vika, în ciuda unui H2H care arată dezechilibrat (18-4) este o confruntare așteptată de către toți fanii tenisului. Nu este doar despre palmaresul celor două, ci despre calitatea și tenisul pe care ambele sunt capabile să-l producă, în încercarea de a se scoate una pe alta din zona de siguranță. Este, cumva, similar cu confruntările Simona – Serena.

Tipul acesta de confruntări a fost foarte bine sintetizat de Madison Keys în timpul Australian Open. „Atât Serena cât și Simona încearcă să joace ceva ce nu convine celeilalte. Fiecare vrea să o scoată din zona de confort pe cealaltă. În astfel de situații, apare calitatea și așa se face că fiecare reușește să joace cel mai bun tenis al ei”, prefața pe atunci Keys întâlnirea dintre Simona și Serena.

Înlocuim Simona cu Vika și ajungem la aceeași concluzie. Aseară au fost perioade succesive în care ambele au tras cu dinții să-și impună tenisul pentru ca nu cumva să devină vulnerabile. Așa au ajuns să joace, tenisul lor cel mai bun în același timp: Serena încerca să o pună cât mai rapid în defensivă pe Azarenka cu lovituri riscante, Azarenka se folosea incredibil de bine de forța venită de la americancă pentru a redirecționa mingea spre lateralele terenului.

Ca să câștige punctul, oricare dintre ele trebuia să execute perfect lovitura, altfel era imediat pedepsită. Nu s-a mers pe jumătăți de măsură. Williams a trebuit să pluseze și să acceseze acea viteză a loviturilor pe care nu o mai vezi la vreo altă jucătoare. Azarenka a fost remarcabilă prin tranziția apărare – atac, fiind tot timpul puternică pe picioare, lovind din deplasare impecabil și punând o presiune uriașă cu returul.

Ceea ce are Azarenka în plus față de multe alte jucătoare într-un meci cu Serena este curajul vecin cu nesăbuința. Azarenka are acel curaj nebun de a se lua la trântă cu Serena. Nu îi e teamă să aștepte serviciul americancei câțiva metri buni în interiorul terenului și are curajul de a refuza să joace în ritmul impus de Serena. Asta este, de fapt, ceea ce o deranjează cel mai mult pe americancă în acest match-up: poate fi dusă cu ușurință dintr-o poziție ofensivă într-una defensivă, prin modul în care Azarenka folosește forța pură venită de la ea.

S-a jucat foarte intens, s-a lovit năprasnic și niciuna din realizările tehnice ale celor două n-a rămas fără replică. Amândouă s-au ambiționat să-i arate adversarei că și ea poate executa tipul acela de lovitură și orice poate una, cealaltă poate face și mai bine. Din toată această poveste, câștigător a ieșit, firește, publicul.

Cu toate astea însă, câștigătoare de drept a fost numai una. Și aici intervine partea mai puțin plăcută pentru adversarele Serenei, în special pentru Azarenka. Oricât de echilibrat ar fi meciul și oricât bun ar fi tenisul pe care îl produce adversara Serenei, la un moment dat, diferența ajunge să fie făcută de serviciu și/sau de returul americancei. Că asta se întâmplă la începutul, mijlocul sau finalul setului, are mai puțină relevanță. Cert este că azi-noapte, aceste două lovituri au jucat un rol esențial în câștigarea seturilor: întâi în primul set, la 6-5, Serena și-a trecut în cont setul după două retururi câștigătoare mult, dar mult mai puternice decât serviciul bielorusei. Iar apoi, în setul doi, break-ul izbutit de americancă la 4-3 a fost posibil pe fondul acelorași retururi de-a dreptul virulente, care au venit atât de rapid (și puternic) încât Vika nu a apucat să-și termine mișcarea la serviciu.

Pentru că am adus mai sus în discuție rivalitatea Serena – Simona, același lucru se întâmplă și acolo. La un moment dat, deși echilibrul e perfect, totul se rupe pentru că intervine returul sau serviciul Serenei – care n-are nevoie de prea multe lucruri pentru a le pune în funcțiune. Sunt de fapt detalii, mici detalii care chiar fac diferența; Azarenka a descris cel mai bine cum a decurs acest meci: „a fost despre cine reușește să ia prima șansele apărute, iar aceasta a fost Serena.”

La trasul liniei, meciul acesta e un mare câștig pentru toată lumea. Confruntările dintre Serena și Vika au lipsit, și e fantastic să le avem din nou în circuit, ambele aproape de forma lor cea mai bună, ca un bonus la ce se întâmplă deja bun în WTA. Este o victorie care face bine la moral pentru Serena, care și-a adus intensitatea și tenisul cel bun chiar la primul meci după o pauză de aproape două luni. Serena tocmai ce aniversează un an de la revenirea de după naștere, una mai mult decât reușită: opt turnee, două finale consecutive de Grand Slam, înapoi în Top 10.

Este și tipul de meci care poate produce declicul în cazul Azarenkăi, care i-a surprins pe mulți aseară. A fost, cu siguranță, cel mai bun tenis pe care ea l-a făcut de la revenire, dovedindu-și, prin evoluția avută, că tenisul ei n-a plecat nicăieri.

Provocările pentru Serena nu s-au terminat însă la Azarenka. Traseul ei din turneu e remarcabil. Urmează Garbine Muguruza, cu care nu s-a mai întâlnit din 2016, de la finala pierdută la Roland Garros. Este o altă confruntare așteptată, pentru că Muguruza este una din puținele jucătoare în activitate care au învins-o pe Serena de cel puțin două ori. Va fi al 6-lea meci între ele (3-2 la întâlnirile directe pentru Williams). Și Serena va avea, din nou, nevoie de jocul său de bază, știind că Muguruza turează motoarele și se resetează complet când o are în față pe cea pe care o consideră idolul ei.

https://twitter.com/vika7/status/1104278055550357505
https://twitter.com/WTA/status/1104228818720514048
https://twitter.com/WTA/status/1104226832704925696
https://twitter.com/WTA/status/1104220367088803840
https://twitter.com/WTA/status/1104215021456773123

Foto: Jimmie48Photography

Vrei să-i iei ceva diferit? Iată o idee: noul totebag de la 30-0. Girl Power! Comandă-ți una de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi