Recap ziua 5: Nadal și Federer sunt dominanți, Cilic întoarce de la 0-2 și minge de meci, încep să cadă din capii de serie

Radu Marina | 18 ianuarie 2019

Nadal și Federer mai fac un pas spre o nouă întâlnire la Melbourne, ambii câștigându-și categori meciurile cu doi jucători din noua generație.

 

Rafa Nadal nu-i dă nicio șansă lui De Minaur, se impune categoric în fața australianului și îl așteaptă pe Berdych
Rafael Nadal d. Alex De Minaur (6-1, 6-2, 6-4)

Alături de Wozniacki – Sharapova, meciul acesta era considerat a fi cel mai așteptat al zilei a cincea de la Melbourne. O întâlnire între noul nr.1 al Australiei, proaspăt campion la Sydney (primul său titlu ATP) și Rafael Nadal, numărul doi mondial, se cade a fi primită cum se cuvine. Firește, programată la loc de cinste în sesiunea de seară, pe Rod Laver Arena.

Aici se opreau însă argumentele în favoarea unei potențial meci tip blockbuster. Ultimul lor meci – turul al treilea de la Wimbledon 2018, încheiat cu același scor precum azi – nu anunța nimic bun pentru australian. Recordul lui Rafa în fața jucătorilor din top 30 (17-4) la Slamuri nu era, de asemenea, deloc încurajator pentru De Minaur. Și, peste toate astea, detaliul cel mai important: matchup-ul era în defavoarea lui Alex.

Concret, când De Minaur întâlnește un jucător agresiv, știe cum să se folosească de forța venită dinspre adversar; se hrănește din ritmul primit și are capacitatea de a contracara, de a absorbi loviturile plate.

Cu Rafa nu e cazul, și atunci marea provocare pentru De Minaur era aceea de a crea, de a încerca să pună presiune pe adversar. Adică ceva ce nu îi vine tocmai natural unui jucător căruia i se mai spune “blue wall”. Și-atunci, totul se rezumă la asta: ce ar putea face un jucător fără arme evidente, dar extrem de rapid și cu o defensivă strălucită, în fața celui mai bun jucător defensiv din lume?

Evoluția acestui meci ne-a arătat că, deocamdată, șansele lui De Minaur de a câștiga un meci cu Rafa sunt minime. La acest moment, De Minaur nu are arme cu care să-l deranjeze pe Nadal. Serviciul nu îl ajută (nu a avut absolut niciun game liniștit pe propriul serviciu), reverul și lovitura de dreapta nu sunt suficient de aspre încât să poată lovi prin Nadal (21 vs. 37 a fost raportul loviturilor câștigătoare, în favoarea spaniolului, desigur), iar spre fileu vine foarte rar, deși ar fi o opțiune de luat în calcul pe viitor, tocmai pentru a scurta punctele.

Deplasarea excelentă, rapiditatea și acea atitudinea sănătoasă afișată pe teren, care spune parcă “nu ies de pe teren până nu dau totul” ajută mult, și e fantastic să avem un astfel de jucător prin circuit. Dar nu întotdeauna asta îți și câștigă meciuri, mai ales dacă pe adversar îl cheamă Nadal, unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a dat tenisul, și pe deasupra cineva care poate face și mai bine tot ce poate face De Minaur foarte bine.

La doar 19 ani, fără a avea niște date fizice impresionante, De Minaur își maximizează șansele cum poate mai bine. Iar timpul e de partea lui. Fie pentru a adăuga noi dimensiuni jocului său. Fie pentru a-și dezvolta o armă cu care să poată face diferența. Fie pentru a mai căpăta experiență pentru astfel de meciuri tari. Deocamdată însă, rămâne un jucător promițător, capabil să evolueze frumos.

În ceea ce-l privește pe Rafa Nadal, întreg meciul a fost, de fapt, despre el. Fără mari ezitări și foarte prezent în partidă (dacă la 1-1 în setul doi nu ar fi avut inspirația să ceară un challenge, ar fi pornit cu un handicap de un break), Rafa a avut o nouă evoluție încurajatoare. Nu a lăsat să-i scape nicio șansă, probabil atenționat și de forma de moment a adversarului, fiind mai agresiv decât de obicei și încercând să scurteze destul de mult punctele, venind des la fileu (din 14 încercări, 11 au fost un succes) și încercând să pună piciorul în prag încă de la serviciu (85% puncte câștigate cu prima servă).

Pentru Nadal urmează Tomas Berdych, care l-a eliminat în patru seturi, 5-7, 6-3, 7-5, 6-4, pe Diego Schwartzman, favoritul 18. Va fi a 24-a confruntare între cei doi, cu Rafa conducând clar la întâlnirile directe, 19-4.

Aryna Sabalenka, al doilea cap de serie important eliminat astăzi
Amanda Anisimova d. Aryna Sabalenka (6-3, 6-2)

Aryna Sabalenka, favorita 11, nu a mai pierdut un meci atât de drastic de la Roland Garros 2018, când a fost învinsă, 6-1, 6-2, de Kiki Bertens. Iar în ultimul an, doar câteva jucătoare, printre care Simona Halep și Lesia Tsurenko, au putut da la o parte întreg jocul agresiv al bielorusei pentru a-și face loc în meci și a o domina categoric, chiar cu propriile ei arme. Desigur, asta nu înseamnă că Sabalenka e o jucătoare imposibil de învins, ci doar că în ultimele 12 luni, puține au fost jucătoarele care au putut să o domine cap-coadă.

Să faci asta nu-i chiar ușor. E nevoie de multă inteligență (și minte limpede), pentru a putea sparge jocul agresiv, cât și de mult curaj, pentru a prelua rapid inițiativa în punct și a nu-i mai da timp să se regrupeze. La astea două capitole, Anisimova, care are doar 17 ani, a excelat pur și simplu astăzi.

Modul în care a reușit, aproape în permanență, să o fugărească pe tot terenul pe Sabalenka, mereu cu lovituri lungi și grele, a fost grozav. Și asta nu a fost tot: cum reușea să o împingă în spate, era imediat cu pasul în față, gata să atace și să pedepească orice minge scurtă a adversarei. De aceea scorul e atât de clar, dar mai ales, de aceea raportul loviturilor câștigătoare e net în favoarea ei (21-12).

Calificarea Anisimovei în turul patru al unui Slam e o premieră pentru ea și o surpriză plăcută pentru mulți. Nu e un rezulat tocmai neașteptat, americanca deja a făcut un pas important chiar anul trecut, intrând în top 100 și calificându-se în prima finală WTA. Dar nu e deloc puțin lucru să învingi categoric doi dintre cei mai în formă capi de serie (Lesia Tsurenko cu finală la Brisbane, Aryna Sabalenka cu titlu la Shenzhen) plus Monica Niculescu – adică un coșmar pentru orice jucătoare tânără, de altfel cu Monica a și avut cel mai mult de muncit până acum. Ba mai mult, capacitatea ei de a-și adapta și ajusta jocul de la o adversară atipică, cu un joc defensiv și înșelător la una pur agresivă, în mare formă, spune multe despre ea.

Pentru un loc în sferturile de finală, americanca va avea o misiune nu tocmai ușoară, dar nici imposibilă. O va întâlni pe Petra Kvitova, care își duce seria de victorii la opt, după 6-1, 6-4 cu Belinda Bencic. Cu Kvitova, Anisimova a mai jucat și câștigat (6-2, 6-4) chiar anul trecut, la Indian Wells.

Federer își continuă netulburat seria de victorii la Melbourne
Roger Federer d. Taylor Fritz (6-2, 7-5, 6-2)

Federer a avut nevoie doar de puțin peste o oră să se califice în optimi și n-a avut nici cea mai mică emoție în fața lui Fritz, așa că, evident, elvețianul a ajuns la conferința de presă relaxat și binedispus.
Mulțumit de prestația sa de azi – doar trei puncte cedate cu primul serviciu, 34 de winnere, doar 14 erori neforțate -, Federer a povestit la conferință că nu are niciun fel de plan de viitor. “Pentru moment, totul e bine. Nu sunt accidentat, mă pot bucura de tenis, copiii mei se simt bine și se distrează în circuit, soția mea e fericită. Așa că, momentan, nu am de ce să mă plâng, și nici n-am alte planuri. Sunt fericit cu viața mea de acum, cu ceea ce fac acum.”

De asemenea, Roger a vorbit și despre următorul său adversar, Stefanos Tsitsipas, calificat pentru a doua oară în carieră în optimile unui Slam, după victoria în patru seturi în fața favoritului 19, Nikoloz Basilashvili. “Mă bucur că am putut juca împotriva lui la Cupa Hopman. Cred că a jucat foarte bine acolo, la fel și eu – a fost un tenis de calitate.
Evident că va fi un meci diferit acum, se joacă cel mai bun din cinci seturi, suntem deja în turul patru al unui Slam. Cred că a avut mult de muncit în fața lui Basilashvili, pentru că acesta lovește foarte tare. L-am urmărit și am văzut că s-a apărat foarte bine. Va fi un meci bun. Îmi place că variază, vine la fileu. Asta voi face și eu. Așa că, cel mai probabil, vom avea un meci în care va prima tenisul agresiv”, spunea Fed despre Tsitsipas, care a stat foarte aproape de elvețian la Cupa Hopman, fiind învins greu, în două seturi la tiebreak.

Cilic îl întoarce pe Verdasco de la 0-2 la seturi, și se întoarce în optimi la Melbourne
Marin Cilic d. Fernando Verdasco (4-6, 3-6, 6-1, 7-6, 6-3)

Marin Cilic a ajuns la Melbourne fără vreun meci jucat și incert din cauza accidentări la genunchi, acesta fiind și motivul retragerii de la Pune. Cu toate astea, pentru al doilea an la rând, croatul ajunge în a doua săptămână la Melbourne, după o revenire excelentă în fața lui Fernando Verdasco, 4-6, 3-6, 6-1, 7-6, 6-3.

O revenire care nu ar fi fost posibilă fără un mic ajutor din partea lui Verdasco, venit exact când avea cea mai mare nevoie de el. Când Marin a trebuit să salveze o minge de meci, la 7-8 în tiebreak-ul setului patru, Fernando i-a oferit un sprijin cu o dublă greșeală.

Cum se întâmplă mai de fiecare dată în astfel de situații – deloc noi pentru Verdasco –, cel care a trecut pe lângă eliminare începe să strângă randurile, iar cel care a ratat cedează complet.

În optimi, Cilic va juca cu Roberto Bautista Agut, pe care l-a învins până acum de patru ori în cele cinci meciuri jucate.

Ce s-a mai întâmplat în ziua 5

– Angelique Kerber profită de o secțiune de tablou aerisită și fără pericole. După Polona Hercog (92 WTA) și Beatriz Haddad Maia (195 WTA) astăzi a trecut, 6-0, 6-1 de australianca Kimberly Birell (249 WTA). În optimi are, de asemenea, cel puțin teoretic, o altă jucătoare accesibilă: o primește pe Danielle Collins, care a învins-o pe Caroline Garcia, favorita 19;

– Monica Niculescu și Irina Bara sunt în optimi la dublu, după ce au învins echipa Lucie Hradecka/Ekaterina Makarova, favorite 6. Pentru un loc în sferturi, Moni și Irina se vor lupta cu învingătoarele meciului Gasparyan/Gavrilova – Atawo/Srebotnik;

– Roberto Bautista Agut face încă o victimă notabilă și îl depășește, în trei seturi, pe Karen Khachanov, favoritul 10. A fost primul meci de trei seturi de la această ediție a Australian Open pentru Agut, după două tururi în care s-a trezit întors de la 2-0 la seturi, de Murray și Millman;

– Sloane Stephens se pune în mișcare și e de urmărit unde se oprește. De la revenirea în circuit, după operația suferită în 2017, când Stephens a trecut de turul 1, rezultatele ei în Slamuri au fost pe măsură: fie titlu, fie finală, fie sfert. Acum e deja în optimi și e bine poziționată. Se revede cu Pavlyuchenkova pentru un loc în sferturi, pe care a învins-o de fiecare dată în cele două meciuri. Iar în caz de victorie, s-ar putea întâlni cu Kerber, dacă și aceasta trece de Collins, în fața căruia are o serie de cinci victorii, fără set pierdut. Și, după cum am văzut recent în Singapore, Sloane e un matchup tare prost pentru Kerber (1-5).

– Frances Tiafoe confirmă victoria la Kevin Anderson din turul doi, trece în cinci seturi de Andreas Seppi, fiind pentru prima dată când americanul de 20 de ani intră în săptămâna a doua a unui Slam.

Ce e de urmărit mâine

– Simona Halep vs. Venus Williams e primul meci din sesiunea de seară pe Margaret Court, ora 10:00 dimineața, ora României. Un meci mare între două campioane de Slam. Venus conduce la H2H cu 3-2, dar cele trei victorii au venit în perioada 2012-2013; Simona le-a câștigat clar pe cele mai recente două.

– Serena Williams vs. Dayana Yastremska, al doilea meci de pe Rod Laver, undeva în jurul orei 04:00 dimineața. Este pentru prima dată în cariera Serenei când întâlnește o jucătoare care încă nu era născută (2000) când ea câștiga primul ei Slam (1999);

– Novak Djokovic vs. Denis Shapovalov, al treilea meci pe Rod Laver Arena (în jurul orei 06:00). Cei doi nu s-au mai întâlnit până acum;

– Mihaela Buzărnescu și Irina Begu vor încerca să ajungă și ele în optimi în proba de dublu. Favoritele 10 le vor avea ca adversare pe Petra Martic/Alize Cornet (al treilea meci pe terneul 13);

– La juniori, Filip Jianu, favorit 4, va debuta mâine contra italianului Matteo Arnaldi (al doilea meci pe terenul 5). Tot pe tabloul principal al juniorilor mai e prezent David Ionel, care va juca cu favoritul 15, Liam Draxl.

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi