Campioana en-titre este eliminată: Sharapova trece de Wozniacki în cea mai relevantă victorie a rusoaicei din ultimul an

Codruț Baciu | 18 ianuarie 2019

Caroline Wozniacki iese din primele opt jucătoare ale lumii după ce, la un an de la primul ei titlu de Grand Slam, este eliminată din turul al treilea.

E un lucru pe care toate fetele care au jucat vreodată cu Sharapova îl știu, dar nu au cum să-l controleze în vreun fel. Anume că rusoaica este convinsă, în orice moment al zilei, că este cea mai bună tenismenă din lume. Evident, asta nu mai e valabil de mult timp – s-au succedat liderii, s-au câștigat slamuri, s-au ispășit pedepse de dopaj. Însă chestia asta nu s-a shimbat nicio clipă: Maria se crede cea mai bună. De aici și aroganța pe care i-o judecăm de-atâta vreme, de aici și victoriile improbabile sau previzibile. Este o convingere nestrămutată pe care i-o invidiez, uneori.

Azi-dimineață, cu Wozniacki, nimic nou, în afară de rezultatul final. Insistența cu care a căutat în permanență linia de fund a adversarei este nimic altceva decât convingerea că o poate nimeri și face punctul. Rusoaica a progresat mult în ultima vreme, iar acum tocmai a scos din joc deținătoarea titlului. Sincer să fiu, se întâmplă rar să urmăresc, de la un capăt la altul, un meci de-al Sharapovei, dacă nu e și o româncă pe teren. Când Maria joacă cu Woz, șansele să văd totul scad și mai mult. Însă de data asta, se anunța ceva interesant și mă bucur că am văzut meciul în întregime. Treaz de la 4 pentru moșul nostru de canton, mă așteptam ca puterea mea de concentrare la fetele astea să fie scăzută. N-a fost așa, meciul a avut tot ce trebuie, inclusiv pauza de vestiar un pic cam lunguță a Mariei, care ne este atât de dragă și cunoscută.

Citisem undeva, zilele astea, că în 2020 Sharapova ar putea să facă un fel de turneu prin Rusia, în care să joace cu mai multe conaționale de-ale sale prin diverse orașe. Ar avea 33 de ani atunci, deci ai putea bănui că-și pregătește un soi de ieșire din scenă. Greșit. Setul întâi de azi ne-a arătat că mintea îi stă la titluri de Grand Slam, nu la demonstrative pe bani mulți. Mă rog, cele două nu se exclud, e limpede, dar jocul Mariei îi poate aduce încă multe satisfacții la nivel înalt.

Cu 16 lovituri direct câștigătoare și două mingi de break convertite, Sharapova a împins-o pe Woz exact cât (și când) a trebuit pentru a-i sufla setul. Daneza nu a jucat neapărat rău, însă serviciul 2 a trădat-o de prea multe ori. A reușit să țină numărul dublelor greșeli scăzut, însă procentajul punctelor câștigate cu al doilea nu a depășit 27%. De partea cealaltă, Maria a păstrat procentaje de 70% și pe primul, și pe al doilea.

În mod normal, nimeni (nici măcar Halep) nu-și dorește să meargă într-un decisiv cu Wozniacki. Sharapova ar fi trebui să închidă meciul în două seturi, pentru că, altfel, șansele i s-ar fi diminuat cu fiecare game încheiat. Din nou, calcul greșit. Woz și-a ridicat nivelul, i-a făcut două breakuri și a câștgat setul, însă decisivul nu a avut finalul anunțat de chibiți.

De altfel, una dintre statisticile care au ridicat câteva sprâncene a fost cea legată de schimburile care au avut 9 sau mai multe lovituri. Te-ai aștepta ca daneza să domine, însă Sharapova a câștigat 17 din cele 23 de rally-uri. Asta, în condițiile în care eu personal am perceput foarte mică marja de eroare pe care Maria și-o lua, mai ales pe backhand. Woz a încercat să ia mingea repede, să nu-i lase adversarei răgazul loviturilor complete, însă adversara asta s-a încăpățânat să rămână cu mintea-n meci și cu icnetele la un volum rezervat de ea doar meciurilor importante. Nu i-au intrat deloc scurtele, însă deplasarea stânga-dreapta i-a permis să se apere foarte bine chiar și când Caroline abandona top-spinul în favoarea loviturilor plate și tari.

Dincolo de scorul celor trei seturi însă, Sharapova descoperă că încă poate câștiga ca pe vremuri: cu destule greșeli neforțate. Loialitatea față de tine, față de propriul joc dă roade, chiar și după perioade lungi și grele.

La 3-3 în decisiv, Wozniacki a salvat două mingi de break, însă pe a treia a trimis-o în fileu, dând glas (volumul la maximum, cum spuneam), unui ”Come on” sharapovist de care, recunosc, parcă îmi era dor. Probabil aici a fost momentul cel mai important din meci; mai ales că breakul a venit la capătul unui game în care Woz a servit mai puternic decât o făcuse tot meciul. Doar că fix atunci, Sharapova a găsit sweetspotul rachetei pentru trei-patru retururi splendide, dar mai ales eficiente. A urmat un serviciu ținut la zero de rusoaică și o anume pasivitate din partea Carolinei, care a costat-o meciul. De fapt, Caro chiar poate absorbi loviturile Mariei, probabil tactica a fost corectă, numai că astăzi, deși a făcut de două ori mai puține neforțate, a fost victima celui mai bun meci făcut de Maria după mult timp.

La a doua minge de meci care i s-a arătat, Sharapova a pășit în turul al patrulea, acolo unde favorita publicului (și a unora dintre voi, din ce am citit prin comentarii), Ash Barty, o așteaptă cuminte. Pentru Woz, înfrângerea de azi înseamnă ieșirea din topul primelor 8 jucătoare ale lumii. Iar pentru Maria înseamnă o recompensă pentru care a tras din greu. După meci, a spus-o destul de clar: ”Astea sunt partidele pentru care mă antrenez; deci faptul că eu am câștigat ultimul punct al meciului de azi este o mare mulțumire pentru mine”

Rezultatele prin munca plus alte câteva lucruri pe lumea asta nu se schimbă niciodată, vedeți bine.

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi