Recap | Înainte să vină la București, Ana Ivanovic câștigă al doilea titlu al anului

Adrian Țoca | 7 aprilie 2014

Într-un moment bun pentru adversarele noastre, finala de la Monterrey a fost una 100 la 100 sârbească

Ana n-o mai fi ea la nivelul din 2008, dar în mod cert rezultatele ei din acest sezon arată mult mai bine față de anii anteriori. Au trecut patru ani de când Ivanovic a câștigat ultima oară mai mult de un trofeu într-un an, și șase de când ea nu mai jucase două finale înainte de începutul sezonului de zgură. A bifat ambele borne prin victoria obținută duminică seara la Monterrey, un turneu din categoria International, unde s-a impus cu 6-2, 6-1 în fix o oră.

Ana a mai câștigat anul acesta titlul la Auckland, unde a învins-o pe Venus Williams în finală și ajunge acum la cota 13 în întreaga ei carieră, dominată, bineînțeles, de titlul de la Roland Garros.

E un moment bun pentru Ivanovic să intre în formă exact înainte de barajul din Fed Cup și un moment bun pentru tenisul feminin din Serbia în general. Finala dintre Ana și Jovana Jaksic a fost prima finală 100 la 100 sârbească din istoria WTA, moment pe care ambele jucătoare l-au declarat unul aparte. “A fost o seară specială pentru Serbia, prima dată când două jucătoare din țara noastră se întâlnesc într-o finală. Mă bucur să o văd pe Jovana jucând atât de bine, cred că are în mod sigur un viitor strălucit în față”, a spus Ana, în vreme ce Jaksic a părut la curent cu reacțiile pe care meciul le-a produs în Serbia: “E ceva important la noi acasă, iar noi suntem foarte mândre, pentru că iubim să jucăm pentru Serbia. Le mulțumim fanilor care au stat toată noaptea să vadă meciul. Îmi pare rău că am pierdut finala, dar n-am de ce să fiu supărată, a fost o săptămână incredibilă pentru mine”, a spus Jovana Jaksic, care, înainte de această săptămână, nu mai câștigase decât un meci în WTA.

Ivanovic urcă pe locul 8 în Road to Singapore și se pregătește acum de întâlnirea cu România. Sârbii nu au anunțat încă echipa, dar e dificil un scenariu în care atât Ivanovic, cât și Jankovic să vină la București. Asta, în primul rând deoarece JJ a lăsat să se înțeleagă că Fed Cup nu mai e pe lista priorităților ei. În cazul în care Jankovic nu va veni, greul așteptărilor va pica pe umerii Anei, în vreme ce sârbii o vor folosi, cel mai probabil, pe Bojana Jovanovski pe post de nr. 2; Jaksic se arată și ea ca o soluție în caz de nevoie.

La mulți ani, Sorana!

Sorana Cîrstea, cea pe care o vom vedea la lucru pentru echipa României în barajul amintit mai devreme, își sărbătorește azi ziua de naștere. Sori împlinește 24 de ani. De-a lungul carierei ei, Sorana s-a impus drept una dintre cele mai relevante jucătoare ale generației sale, trecând de un total de 300 de meciuri câștigate la simplu. Cîrstea are un titlu WTA și 7 ITF la simplu, plus 4 titluri WTA și 9 ITF la dublu. Mai are în palmares un sfert de finală la Roland Garros și o finală la turneul de la Toronto reușită în 2013, cel mai bun sezon al carierei sale, în care a atins și locul 21, career high. În ciuda unui start de sezon mai greoi, Sorana rămâne, fără discuție, una dintre cele mai importante și mai constante prezențe românești din sport în ultimii ani. Îi urăm la mulți ani și îi ținem pumnii cu Serbia și în restul sezonului!

Irina, finală și titlu săptămâna trecută

Irina Begu continuă să-și construiască revirimentul, adunând victorie după victorie în circuitul Challenger. Românca a avut o altă săptămână bună, obținând titlul la dublu și jucând finala în turneul de 50 k de la Medellin. Irina a urcat pe 119 la simplu, dar ocupă un mult mai bun loc 57 în Road to Singapore, clasamentul pe 2014, acolo unde este a treia româncă a momentului, după Simona și Monica. De asemenea, Begu e pe 25 în Road to Singapore la dublu, alături de Maria Irigoyen, cu care a câștigat anul acesta turneul WTA de la Rio de Janeiro și cu care face pereche și săptămâna aceasta, la Bogota.

Și încă un amănunt interesant despre Irina și despre cum evoluează sezonul ei: ea conduce într-un clasament neoficial al meciurilor câștigate anul acesta în turnee Challenger, cu 21 de victorii și doar 3 înfrângeri.

România, cu Suedia în Cupa Davis

După ce Ucraina a învins Suedia în weekend, nordicii au devenit următorii adversari ai naționalei României, în barajul care se va juca în septembrie, la București. Contra Ucrainei (1-4), suedezii i-au folosit pe J.Brunstrom și M.Eriksson la simplu, și pe Brunstrom/Lindstedt la dublu. Departe de anii lor de glorie, suedezii nu mai au niciun jucător în Top 300 la acest moment. Învinsa acestui meci mai are o șansă să se mențină în Grupa Mondială I, un baraj cu învinsa dintre Letonia și Austria.

Eroii săptămânii trecute

Alături de Ana Ivanovic, cealaltă campioană a săptămânii în WTA a fost Andrea Petkovic, care revine printre câștigătoarele din circuit după o perioadă frustrantă, cu multe accidentări. Petko a învins-o în finala de la Charleston pe Jana Cepelova, slovaca intrată în atenția tuturor după ce a eliminat-o pe Serena Williams în turul 2, cea mai rapidă eliminare a Serenei de la RG 12 încoace.

Petkovic e una dintre cele mai iubite jucătoare de către colegele ei, iar victoria ei a provocat o sumedenie de reacții laudative. Andrea, care a câștigat acum câțiva ani și un ITF la București, a ocupat locul 9 în 2011, dar a fost doborâtă mai apoi de accidentări repetate. Petko a fost cu atât mai bucuroasă cu cât a câștigat în South Carolina, unde tatăl ei a mers la colegiu.

Deși învinsă, și Cepelova a avut grijă să fie ținută minte. Slovaca nu doar că a confirmat victoria cu Serena, mergând apoi până în finală, dar a făcut toate astea singură. La propriu. Pentru că n-a avut cu ea la Charleston pe nimeni, nici antrenor (a avut o compatrioată, pe Jana Husarova, trecută pe foaie ca antrenor în meciul cu Serena; dar Husarova a plecat după ce a părăsit turneul), nici sparring, nici amici, nici staff, nici prieteni, nici nimic. Singură la recuperare, singură la hotel, singură pe teren, Cepelova și-a câștigat admirația jurnaliștilor prezenți la Charleston pentru atitudinea ei foarte matură și încrezătoare, și i-a înduioșat cu o declarație emoționantă, cumva: “Am dat high-five cu camera de luat vederi, să mă simtă cei de acasă. Cred în mine, asta mă ajută să mă descurc singură”, a spus puștoaica de 20 de ani, a cărei player box de la Charleston arăta așa în timpul meciurilor ei.

Charleston a fost prolific la capitolul șanse acordate. Pe lângă Petkovic și Cepelova o trecem pe listă și pe Belinda Bencic, pe care am trecut-o de mai multe ori printre numele neapărat de urmărit. Bencic, o elvețiancă în vârstă de 17 ani antrenată de mama Martinei Hingis, a mutat câștigător la turneul pe zgură verde, unde a bătut-o pe Sara Errani pe drumul către prima semifinală a carierei; acolo a pierdut într-un meci clasic WTA – multă dramă, multe răsturnări de situație, tensiune – cu Cepelova. Bencic a urcat cu această ocazie în Top 100 (locul 91), prima jucătoare din generația 1997 care reușește acest lucru. Belinda are, la fel ca și Martina Hingis, origini slovace, iar anul trecut a câștigat RG și Wimbledon la junioare.

Săptămâna aceasta

Casablanca și Houston la masculin, Bogota și Katowice la feminin; e ultima săptămână de respiro înaintea unei perioade nebune, o serie cu Fed Cup – Monte Carlo – BRD Năstase Țiriac – Stuttgart – Madrid – Roma – RG.

Românii vor fi cu ochii pe Casablanca, unde am putea avea o semifinală românească la dublu, Tecău vs Mergea. Horia și Rojer sunt deja în turul 2, încă două victorii și Tecău va sărbători succesul cu numărul 200 în carieră. Hănescu e pe tablou la simplu, Begu e la Bogota, Niculescu și Cadanțu, la Katowice. Alexandra a eliminat-o deja pe Yanine Wickmayer, cel mai bun rezultat al ei în acest an (3-6, 6-1, 6-1) și s-a calificat în turul 2.

Dintre numele mari, Radwanska joacă în fața fanilor la turneul polonez, iar Jankovic e la Bogota, turneu unde anul trecut câștiga primul ei titlu în 4 ani și își începea urcușul către Top 10.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi