Premier Sorana: A învins-o și pe Kvitova, este în semifinale la Toronto!

Adrian Țoca | 10 august 2013

Sorana Cîrstea ajunge pentru prima dată în semifinalele unui turneu din categoria Premier (imediat ca importanță după Grand Slam-uri), după ce a adăugat încă o victorie impresionantă la traseul unei săptămâni excelente.

Sorana Cîrstea continuă să impresioneze la Toronto, unde e în mijlocul uneia dintre cele mai buni săptămâni ale carierei. După victoriile cu fostele ocupante ale primului loc, Caroline Wozniacki și Jelena Jankovic, Sori și-a mai adăugat o campioană de Slam pe lista victimelor, Petra Kvitova. 

Sorana pare să fie într-un soi de misiune ale cărei obiective sunt bine definite: intrarea în relevanță și ștergerea unor preconcepții bine înfipte în capul fanilor și admiratorilor ei, sau pur și simplu observatorilor neutri. Ambele misiuni merg bine. După dubla Wozniacki – Jankovic, o victorie la Petra Kvitova dă altă greutate acestei serii. Iar o semifinală la un turneu Premier precum Toronto, venită după altă semifinală la Stanford și un sfert la Washington, și în contextul în care Top 20 e la o aruncătură de băț, ei bine, asta înseamnă relevanță. Dar la fel de important este ceea ce arată Sorana în acest turneu, iar atitudinea ei ajută mult, pentru că ne-o arată pe Sorana într-o nouă lumină.

Discuțiile despre timpul petrecut de Sorana la Las Vegas, în cantonamentul Adidas, acolo unde s-a pregătit intens înainte de startul circuitului nord-american, capătă altă perspectivă acum. Darren Cahill, unul dintre cei mai faimoși antrenori din lume și parte din staff-ul Adidas Player Development Program, spunea că a provocat-o oarecum pe Sorana: „E timpul să decizi ce vrei să faci, ce e important pentru tine, dacă vrei sau nu să intri în grupul elitei. Ce ai de gând să faci pentru asta?” Iar românca dă răspunsul chiar acum, pe teren.

Una dintre problemele din trecut ale Soranei era lipsa de consistență, dificultatea pe care o avea în a confirma un rezultat bun cu un altul la fel de bun în meciul următor; asta, plus tendința de a ieși prea ușor din luptă când lucrurile devin complicate. Cu Kvitova, Sorana a reușit să contrazică ambele idei cu succes. A revenit de la set pierdut și a rezistat cu brio într-un moment foarte complicat din setul doi, genul de situație în care îți vine să dai încolo și tactică, și plan de joc, și tot, și să o iei la fugă. După ce a condus cu 4-0, Sorana s-a încordat dintr-o dată, Kvitova a început iar să joace, și cât ai clipi, scorul se întorsese, iar Cîrstea trebuia să servească pentru a rămâne în meci, la 4-5. Ca și cu Wozniacki, Sorana a găsit inspirație în presiune, și a dat startul unei serii incredibile de șapte game-uri cu care a decis, practic, soarta sfertului de finală. După ce a făcut toate astea, a făcut față și emoțiilor inerente din finalul meciului, închizându-l la a patra minge de meci, cu mici emoții inerente.

Impresionanta intervenție a lui Darren Cahill

Dar mai bine să revenim la Darren Cahill, pentru că antrenorul australian a avut o influență majoră în acest meci. De altfel, nu e prima oară în acest turneu când se întâmplă astfel. Și în zilele precedente, intervențiile lui Cahill au avut de fiecare dată un efect pozitiv asupra evoluției Soranei, însă azi „magia” foarte valorosului antrenor a fost și mai evidentă – o veritabilă lecție de on-court coaching. Sorana a căutat să profite din plin de prezența lui Cahill lângă ea la acest turneu, și bine a făcut, pentru că experiența imensă a lui Darren înseamnă aur curat, iar Sorana are o șansă pentru care alte jucătoare sau alți jucători ar plăti bani grei, și ar plăti degeaba – Cahill nu e interesat să revină full-time în antrenorat la acest moment.

Spre exemplu, intervențiile lui de azi, din meciul cu Kvitova, au fost demne de a fi date exemplu la școlile de antrenori. Întâi a venit pe teren în setul 2, când cehoaica deja își începuse revenirea, dar câteva minute mai târziu, Sorana reușea să revină cu break și să câștige setul.

Povestește Sorana despre discuția din setul doi: „Mi-a arătat o fetiță din tribune și mi-a spus: Unde crezi că ar vrea să fie acum? Am zis 'Aici, în locul meu'. „Ok, pentru asta ești aici. Pentru asta ai muncit atât. Ai făcut toate sacrificiile pentru astfel de momente. Nu există un alt loc din lume unde să-ți dorești să fii în clipa asta mai mult decât aici'. Discursul lui n-a avut nimic de-a face cu tenisul, m-a motivat și e meritul lui pentru asta, a fost incredibil”. 

Apoi, Cahill s-a reîntors cu sfaturi utile în pauza dintre seturi. Cu un ton foarte potrivit, un pic cald, un pic impunător, un pic încurajator, Cahill a dat un veritabil recital de coaching. I-a transmis Soranei foarte multă informație utilă într-un interval foarte scurt, încurajând-o să persiste în agresivitate. A liniștit-o și a asigurat-o că e pe drumul cel bun. I-a spus pe ce trebuie să insiste și la ce să se aștepte. Câteva idei din discursul antrenorului: „Trebuie să începi totul pe curat. O luăm de la capăt. Kvitova o să fie și ea nervoasă, dar presiunea e pe ea. Noi nu apărăm nimic aici, ea are de pierdut (n.r. Kvitova e campioana en-titre). Continuă să aplici lucrurile la care am lucrat în ultimele câteva săptămâni. Primele trei sau patru game-uri vor conta mult, așteaptă-te ca ea să revină la nivelul ei cel mai bun, fii pregătită pentru asta. Trebuie să o miști continuu, să o pui în dificultate și să încerci s-o păstrezi în mișcare. Nu trebuie să aștepți cadouri, va trebui să-ți creezi șanse și să le concretizezi. Când vezi o minge scurtă, go for it”. Iar finalul a fost excelent: „Vrei să schimbăm locurile”? a întrebat-o, mucalit, Darren, obținând un zâmbet larg din partea elevei sale.

Planul lui Darren a mers de minune, iar Sorana l-a respectat întru totul, fiind foarte agresivă, dar o agresivitate mult diferită față de ce vedeam în alte ocazii la ea. Limbajul corpului a fost unul foarte pozitiv, iar nervii și emoțiile n-au mai apăsat cu atâta greutate pe umerii ei. Ce-i drept, a ajutat-o și Kvitova: 55 de erori neforțate, serviciu slab, dar mai ales cele 6 duble greșeli făcute de fiecare dată la break point, ceva ce n-am mai văzut vreodată. Acele „trei, patru game-uri” de care vorbea Cahill au fost toate câștigate de Sorana, iar când a fost rechemat în pauza de la 4-1, australianul a venit cu un alt feedback foarte energizant: „De tine depinde ce se va întâmpla de aici înainte. Orice sentimente negative ai, dă-le deoparte. Fii agresivă, fii încrezătoare, ține-o în mișcare. Scorul este irelevant, la acest moment suntem la egalitate”. Și, cel mai important, i-a transmis încredere nu doar prin ton, ci și prin cuvinte: „Oricum, ai făcut o treabă incredibilă până aici”.

Sorana avea să ducă treaba la bun sfârșit: de data asta, n-a mai fost loc de revenire pentru Kvitova, ca în setul 2. Un rezultat „binecuvântat” de antrenor imediat după terminarea meciului, pe Twitter.

Urmează o semifinală de foc, cu Na Li (1-4 meciuri directe), dar cum ar putea fi altfel la un turneu Premier? Sorana se află într-o companie selectă, cu Li, Radwanska și, cel mai probabil, Serena (meciul ei cu Rybarikova nu începuse la ora acestui articol). E o companie în care Sorana vrea să se vadă tot mai des: după meci, foarte emoționată, ea a spus: „Aici e unde vreau să ajung și nu vreau să mă opresc. Sunt foarte fericită!”

De luni, Sorana va urca pe locul 22 în lume, egalându-și astfel cea mai bună clasare a carierei, clasare obținută tot anul acesta, în iunie. Iar mâine, cu ajutorul lui Cahill, poate că va putea sparge și blestemul celor 10 semifinale pierdute la rând.

La 23 de ani, Sorana pare gata să intre în elita tenisului feminin mondial. Iar tenisul românesc, mai ales cel feminin, trăiește în continuare o vară excepțională.

Sorana – Kvitova

Tragere grea la Cincy; revine și Simona Halep

S-a făcut deja și tragerea pentru Cincinnati, acolo unde Sorana a nimerit pe un sfert de tablou infernal. Dacă trece de Wickmayer în turul 1, ar putea-o reîntâlni pe Wozniacki în turul 2, apoi și pe Kvitova. După tot acest traseu, ar putea urma Victoria Azarenka în semifinale.

Simona Halep e și ea pe tablou, în jumătatea superioară de tablou, iar Simo își va face reintrarea în circuit printr-un meci cu S. Hsieh. Dacă trece, Simona va avea șansa unui meci foarte interesant în turul 2 cu campioana de la Wimbledon, Marion Bartoli. Este sfertul de tablou în care se regăsește și Serena Williams. Irina Begu și Alexandra Dulgheru sunt în calificări.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi