Prea puternică. Simona Halep o învinge și pe Jaqueline Cristian, e în semifinalele Transylvania Open

Treizecizero | 29 octombrie 2021

Un dublu 6-1 care-i aduce Simonei a doua semifinală a anului, prima de la Stuttgart încoace. Și-i mai oferă un meci în care să-și exerseze tenisul agresiv pe care a spus că-l caută. O va reîntâlni acolo pe Marta Kostyuk, pe care a învins-o recent la Indian Wells, după ce ucraineanca a învins o Emma Raducanu stoarsă de puteri.


este partener principal al Transylvania Open

Recuperată cu bine după durerile de spate întâmpinate la meciul precedent, Simona Halep a avut toate răspunsurile, a învins-o pe Jaqueline Cristian, 6-1, 6-1, și s-a calificat în semifinalele Transylvania Open. E a doua semifinală a anului pentru Simona, după cea de la Stuttgart.

Ea va juca mai departe fie cu Emma Raducanu, fie cu Marta Kostyuk. Cele două vor închide ziua la Transylvania Open.

Aceasta a fost prima întâlnire directă dintre Simona Halep și Jaqueline. Și a fost a 14-a victorie la rând a Simonei în fața colegelor din România.

*

Pentru suporterii români, această parte superioară a tabloului Transylvania Open a fost foarte generoasă. După Halep vs Ruse și Raducanu vs Bogdan, am primit azi o altă premieră: Simona Halep și Jaqueline Cristian nu mai jucaseră nici ele una contra celeilalte. Așa că prima întrebare a meciului s-a propus singură: poate Jaqueline să întrerupă seria de victorii pe care Simona le-a legat în meciurile cu celelalte jucătoare din România?

N-a putut. Sau n-a fost lăsată de Simona.

Halep a început din nou foarte bine. Și foarte eficientă cu primul serviciu. Așa cum a făcut și-n meciul cu Gabi Ruse, Simona s-a dus repede la 3-0; și a făcut asta executând perfect lucrurile de bază: șase din șase mingi câștigate în spatele primei repuneri, câteva retururi lungi, agresive, și un ritm suficient de intens pentru a nu-i da adversarei timp de gândire.

Jaqueline a intrat cum trebuie în joc abia în game-ul patru, un game în care a salvat o minge de break, înainte să-și facă serviciul și să deschidă cu totul umerii. Mai stăpână pe ea în schimburile dure propuse de Simona, Jaqueline și-a ridicat brusc nivelul, s-a dus la 40-15 pe serviciul advers, a mai avut și a treia minge de break, însă n-a putut concretiza.

Iar Simona n-a mai așteptat-o. Doar câteva minute mai târziu, ea a închis ușa la 6-1, un scor parcă prea sever pentru cum s-a jucat.

Jaqueline a câștigat 20 de puncte, dar a rămas cu un singur game în primul set, un set în care Simona a câștigat 16 din cele 18 mingi jucate cu primul serviciu.

Eficiența ei la serviciu nu e nouă, dar rămâne remarcabilă: Simona nu doar că servește mai apăsat, dar nimerește bine toate punctele (spots), inclusiv acel slice scurt cu care surprinde adesea tocmai la punctele importante.

Dincolo, Jaqueline a servit mai puternic în primul set, a avut și ea variație (a dat și doi ași), însă n-a fost la fel de eficientă nici cu plasamentul, nici cu a treia lovitură din punct.

Ea a încercat să facă mai bine în setul al doilea, a început ținându-și primul game de serviciu, dar și l-a pierdut imediat pe următorul (deși a salvat primele două mingi de break). Așa că Simona a rămas liniștită la lucrurile de bază: a continuat să pună prima minge în teren cu serviciul, a continuat să accelereze (fără să riște) pe mingea a treia, ca să păstreze ea inițiativa în schimb, și s-a distanțat la 3-1.

Până aici, chiar și fără să fie la nivelul ei cel mai bun, Simona n-a lăsat-o pe Jaqueline să joace. I-a dat puține mingi la fel – sau în același punct -, i-a lăsat rareori timp să construiască în tihnă punctele. Altfel spus, i-a dat mereu de gândit. Și asta s-a văzut prea bine în game-ul următor, când Jaqueline și-a cedat din nou serviciul, făcând de data asta o suită de greșeli neforțate, între ele și câteva scurte date mai degrabă din lipsă de idei.

Idei pe care Simona le-a găsit după bunul plac până la final, un dublu 6-1 care-i aduce a doua semifinală a anului, prima de la Stuttgart încoace. Și-i mai oferă un meci în care să-și exerseze tenisul agresiv pe care a spus că-l caută. O va reîntâlni acolo pe Marta Kostyuk, pe care a învins-o recent la Indian Wells, după ce ucraineanca a învins o Emma Raducanu stoarsă de puteri în ultimul sfert de finală al zilei (6-2, 6-1).

În ce o privește, Jaqueline va intra curând între primele 100 de jucătoare ale lumii. Are deja tenisul pentru Top 100 și, dacă va continua pe acest drum ascendent, nu are motive să se mulțumeasă doar cu asta. Pentru a crește și în continuare, ea are nevoie – la fel ca Gabi Ruse – și de aceste examene complicate precum cel de azi, și de informațile pe care acestea le oferă.

Tot azi, pe partea inferioară a tabloului, Kontaveit – care luptă la Cluj și pentru calificarea la WTA Finals – își continuă forma specială. Ea a trecut de Kalinina, după un scurt 6-3, 6-1, și va juca în semifinale cu Rebecca Peterson. Suedeza a eliminat-o în trei seturi, 6-3 în decisiv, pe Lesia Tsurenko.

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1454156701561655296?s=20


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi