Petra Kvitova revine în semifinale la Melbourne după șapte ani, Rafa Nadal defilează, Stefanos Tsitsipas confirmă victoria cu Federer

Radu Marina | 22 ianuarie 2019

-Petra Kvitova se întoarce într-o semifinală de Slam după 4 ani, are șanse la locul 1;
-Danielle Collins continuă să elimine favorite;
– Tsitsipas îl oprește pe Bautista-Agut;
– Grecul va juca pentru prima finală de Slam a carierei cu Rafael Nadal;
– Rafa a ajuns la 30 de semifinale de Slam.

După necazul prin care a trebuit să treacă în decembrie 2016, când a fost atacată în propria locuință, șansele Petrei Kvitova de a mai putea reveni în tenis erau minime. La acel moment era doar “norocoasă că este în viață”. Detaliile groaznice recent oferite de poliția din Cehia – cu Petra protejându-se cu mâinile goale de lama cuțitului agresorului – nu fac decât să completeze gravitatea acelui moment.

Un an mai târziu, și-a făcut revenirea în circuit. Pe 28 mai 2017, la Roland Garros, Petra era pe terenul de tenis, câștigând primul ei meci oficial de la revenire. “Nimeni nu știa dacă o astfel de zi, când voi juca din nou tenis, va veni vreodată”, spunea Petra după victoria la Julia Boserup.

Aveam să realizăm că asistăm la a doua parte a carierei ei, cu totul diferită de prima. O revenire în care lucrurile nu vor mai arăta ca în prima parte a carierei ei. “De acum, tenisul e o bucurie pentru mine. Încă de când am început să mă antrenez și am lovit un forehand, am fost atât de fericită în interiorul meu, spunând-mi ‘wow, e minunat că încă-l mai am’. Pur și simplu acum mă bucur de tot ce mă înconjoară, chiar și de vremea frumoasă de afară. Uneori stau afară, văd soarele și-mi spun ‘uite, ce frumos e’. Văd complet diferit lucrurile față de cum le vedeam înainte”.

O Petra Kvitova relaxată și fericită că poate juca din nou, bucurându-se de jocul în sine în simplitatea lui, a însemnat și apariția unei Petra mai periculoase, mai constante și mai conștientă de valoarea ei, de ceea ce e capabilă să facă pe un teren de tenis. A fost exact situația omului încercat de necazuri, care, după ce a trecut cu bine de ele, simte că nu mai există limite și timp de pierdut.

Așa se face că, de la revenirea în circuit, Kvitova a câștigat șapte turnee WTA și a urcat înapoi în top 5, acolo unde era, de fapt, la momentul în care a avut loc atacul. Cu turnee câștigate consecutiv și cu serii de câte 8-9 victorii, noua versiune avea să o lase în urmă pe vechea Petra, care se activa și impresiona doar la unu-două turnee pe an.

Ce lipsea încă era un rezultat mare în Slamuri (anul trecut nu a depășit turul trei la niciun Grand Slam). Kvitova a început să lucreze mai intens la pregătirea fizică, spunând recent că în niciun alt pre sezon nu a muncit atât de mult precum a făcut-o acum. Dar, mai important, a început să experimenteze.

Cu multe kilograme în minus și aflându-se, probabil, în cea mai bună formă fizică a sa, Kvitova a câștigat turneul la Sydney și a ajuns la Melbourne, unde a încercat o altă rețetă, în încercarea de a schimba ceva în rutina ei la Slamuri: nu s-a antrenat în zilele libere și a mers la complex doar atunci când avea meciuri, încercând să-și ocupe timpul făcând cu totul și cu totul alte lucruri.

O tactică dovedită acum inspirată: iat-o pe Kvitova revenind în semifinale la Australian Open după o pauză de aproape șapte ani, pulverizându-și adversarele. Nu a pierdut niciun set în cele cinci meciuri, nu a cedat mai mult de patru game-uri pe set.

Calificarea în semifinale – prima semifinală la un Slam pe care o reușește de la Wimbledon 2014 încoace – după 6-1, 6-4 cu Ash Barty, care a avut ghinionul de a primi o Kvitova în zonă -, mai înseamnă și faptul că Petra ar putea pleca de la Australian Open fiind noul lider mondial al circuitului WTA. Acesta e unul dintre puținele lucruri care lipsește din cariera rotundă a Petrei: a câștigat toate categoriile de turnee posibile, a câștigat Fed Cup, Turneul Campionelor și e medaliată la Jocurile Olimpice. Dar încă nu a urcat pe locul 1. A fost, în urmă cu câțiva ani, la câteva puncte distanță de o astfel de realizare, iar acum e din nou aproape.

Dacă va reuși, cu atât realizarea ei va fi mai strălucitoare, știind prin câte a trebuit să treacă pentru a ajunge acolo, pe prima treaptă.

Pentru calificarea în prima ei finală de Slam pe o altă suprafață decât iarba, Petra se va duela cu Danielle Collins. Collins a învins-o astăzi, 2-6, 7-5, 6-1 pe Anastasia Pavlyuchenkova, continuându-și astfel parcursul senzațional, început cu Julia Goerges (14) și Sachia Vickery și continuat apoi cu Caroline Garcia (19) și Angelique Kerber (2).

Collins este, fără dubiu, marea surpriză a acestui turneu, atât prin victoriile în fața a trei capi de serie, cât mai ales pentru faptul că, până la acest turneu, ea nu avea nici măcar o victorie înregistrată în turneele de Slam. De la nicio victorie la calificarea în semifinalele unui Grand Slam e o evoluție fantastică.

Americanca a mai jucat cu Kvitova chiar recent, la Brisbane, acolo unde a avut șansa de a servi pentru meci, dar a sfârșit prin a fi învinsă, 6-7, 7-6, 6-3.

A 30-a semifinală de Slam pentru Rafa!

Poveștile frumoase nu lipsesc nici de pe tabloul masculin. În vârstă de doar 20 de ani, Stefanos Tsitsipas izbutește cea mai importantă performanță a carierei, după ce l-a învins, 7-5, 4-6, 6-4, 7-6 pe Roberto Bautista Agut, confirmând victoria în fața lui Roger Federer. În timp ce Rafael Nadal ajunge, de asemenea, în semifinale, dar fără set pierdut. Ultima dată când Nadal a reușit să ajungă în semifinale fără a pierde set, avea să și triumfe la Melbourne (2009). Dar să le luăm pe rând.

În cazul lui Rafa Nadal, care a trecut rapid 6-3, 6-4, 6-2 de Frances Tiafoe, un alt jucător care a impresionat plăcut săptămânile acestea, ce e mai liniștitor pentru el (și fanii lui) decât calificarea în sine e faptul că pare într-o formă fizică bună, iar jocul lui arată impecabil; fără fisuri, bine închegat și cu un plus de agresivitate care l-a ținut mai puțin decât de obicei pe teren.

Dacă la Rafa, victoria în fața lui Tiafoe i-a adus a 30-a (!) calificare într-o semifinală de Slam, omul acestor zile este însă Stefanos Tsitsipas. La el e vorba de prima semifinală, obținută într-o manieră grozavă: grecul a oprit seria de 17 victorii consecutive la Melbourne lui Federer, respectiv i-a provocat prima înfrângere din acest an lui Roberto Bautista – Agut, cel care avea în spate nouă meciuri și câteva maratoane câștigate la rând.

Venirea lui Tsitsipas în lumea bună a tenisului se petrece într-un moment în care circuitul masculin avea nevoie de o astfel de persoană, care să aducă un plus de prospețime. Rar am văzut un jucător care reușește să fie la fel de creativ, savuros și teribil de matur atât pe teren, cât și în afara lui, la conferințele de presă ori interviurile de după meci.

Când am scris pentru prima dată despre el, exact acea maturitate nu tocmai caracteristică pentru un tip de 19-20 de ani mi-a sărit în ochi. Realist, conștient că nimic nu vine ușor și știind că în tenis nu există scurtături.

Dacă ar fi ceva cert despre tenisul lui – urmărindu-l constant de la Doha 2018 încoace – acela ar fi că nimic din ceea ce încearcă să facă pe teren nu-i la întâmplare. Are știința jocului, a reușit să-și facă din forehand o adevărată armă, așa cum spunea în ianuarie 2018. Și, poate cel mai notabil, într-un timp relativ scurt, și-a dezvoltat suficient de mult jocul încât să poată emite pretenții chiar și la aceste turnee de Grand Slam.

Va avea nevoie de cel mai bun tenis al său, ba chiar și ceva în plus, pentru meciul următor – care este, fără dar și poate, cel mai important al carierei sale. Cu Rafael Nadal, următorul adversar, Tsitsipas a jucat de două ori până acum, pierzând ambele meciuri.

 

***

NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!

Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Disponibil pentru precomenzi AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi