Fast
Schimbare de lider

Simona Halep coboară de pe locul 1 după 48 de săptămâni consecutive. Dar lupta pentru primul loc va rămâne în continuare strânsă

Treizecizero | 22 ianuarie 2019

Petra Kvitova s-a calificat în semifinalele unui Grand Slam pentru prima dată în cinci ani și la șapte ani de la precedenta calificare în semifinalele AO, învingând-o cu o altă evoluție spectaculoasă pe Ashleigh Barty, 6-1, 6-4. Ca și în tururile anterioare, Petra a fost unplayable, lovind lovituri direct câștigătoare din toate direcțiile: 25 în total. Este o performanță extraordinară pentru o jucătoare care, în urmă cu doi ani, era în pericol de a nu-și mai putea relua cariera, după ce a fost victima unui atac în propria-i locuință. În semifinale, Kvitova o va întâlni pe Danielle Collins, care și-a continuat parcursul neașteptat la Melbourne eliminând-o și pe Anastasia Pavlyuchenkova, 2-6, 7-5, 6-1.

Rezultatul reușit de Petra înseamnă că lupta pentru preluarea locului 1 de săptămâna viitoare devine acum o afacere între patru jucătoare: pe lângă Kvitova mai au șanse Naomi Osaka, Elina Svitolina și Karolina Pliskova. Afară de Pliskova, pentru toate celelalte ar fi o premieră.

Simona coboară de pe locul 1 după ce l-a deținut aproape un an. 48 de săptămâni consecutive a stat românca pe prima poziție, reușind să fie Year End No. 1 pentru al doilea sezon consecutiv. În total, Simona, care a urcat prima dată pe 1 în octombrie 2017, a adunat 64 de săptămâni pe prima poziție, ceea ce o plasează în Top 10 all time din punct de vedere al săptămânilor adunate ca lider.

Seria de 48 de săptămâni era a 15-a din istorie ca lungime.

Simona a spus după meciul cu Serena Williams, dar și în alte ocazii, că nu o preocupă atât de mult locul 1 la acest moment, fiind un obiectiv pe care deja l-a atins. Simona a explicat că dacă își va regăsi cel mai înalt nivel, iar rezultatele vor veni, clasamentul va veni implicit.

„Dacă-l voi pierde, mai sunt șanse să recapăt locul 1 după acest turneu. Principalul obiectiv este să joc cât se poate de bine în fiecare meci, să câștig fiecare meci, așa că clasamentul nu contează într-atât de mult. La această fază, ce am eu de făcut e să muncesc din greu ca să îmi recapăt nivelul, să fiu gata pentru fiecare meci. Și voi munci pentru asta. Clasamentul e important la finalul anului, așa că n-o să mă stresez pentru el acum”, a spus Simona.

Și, într-adevăr, posibilitățile de recuperare nu vor întârzia să apară în lunile viitoare. După ce Simona a asigurat o perioadă de stabilitate sezonul trecut, locul 1 va fi, cel mai probabil, din nou o luptă de durată între mai multe jucătoare, așa cum s-a întâmplat în 2017, când cinci jucătoare (Serena, Kerber, Muguruza, Pliskova și Halep) au trecut prin șapte schimbări de lider. Foarte probabil ne așteaptă mai multe schimbări de lider și în acest an, în condițiile în care un grup de 7-8 jucătoare sunt foarte aproape una de alta în clasament.

Kvitova, care, în ciuda celor 2 titluri de Slam câștigate, nu a fost niciodată mai sus de locul 2, poate prelua cel mai prețios loc din clasament dacă va ajunge cu un tur mai departe decât Naomi Osaka. Dacă Svitolina sau Pliskova ajung în finală, atunci Kvitova va avea nevoie de titlu.

Meciul dintre Osaka și Svitolina va elimina, desigur, învinsa nu doar din turneu, ci și din cursa pentru locul 1. Osaka are nevoie să egaleze sau să depășească rezultatul Kvitovei din turneu, în vreme ce Svitolina are nevoie de finală, sau de titlu, în cazul în care va juca finala cu Kvitova. În fine, Pliskova are nevoie de titlu ca să aibă o șansă de a reveni pe locul 1 pe care l-a mai deținut opt săptămâni acum doi ani.

Foto: TennisAustralia

***

Noutăți de 2019 în Shop-ul 30-0!

Începe puternic anul de Slamuri cu un tote bag la modă pe tot parcursul lui!

Modelul „Grand Slam Life” e inspirat de viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam. Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Tote bag-ul 30-0 „Grand Slam Life” are un design diferit pe fiecare față. Vine în trei culori, alb, negru și albastru.

Aici e celălalt model de tote bag 30-0, „Port tenisul mai departe”