Petra Kvitova face un turneu perfect, se întoarce în Top 10, promite să complice și mai mult lupta la vârf din WTA

Radu Marina | 18 februarie 2018

Petra Kvitova a câștigat titlul la Doha, după o finală grozavă cu Garbine Muguruza; a fost 3-6, 6-3, 6-4 pentru Petra, după un meci de peste două ore. Al doilea trofeu consecutiv al Petrei o readuce pe cehoaică în Top 10, la un an după ce cariera ei era pusă în pericol. 

Cu titlul de azi, Kvitova își continuă seria de victorii consecutive și ajunge la 13 meciuri fără înfrângere. De asemenea, va reveni în top 10 după doi ani de absență și e pentru prima dată din 2011 când câștigă două titluri consecutiv. Atunci reușea să triumfe la Linz și la Turneul Campioanelor, acum, St. Petersburg și Doha.

La acesta din urmă a avut, probabil, unul din cele mai grele trasee văzute în ultimii ani. În drumul spre titlu a trecut de Aga Radwanska, Elina Svitolina, Julia Goerges, Caroline Wozniacki și acum de Garbine Muguruza. Adică patru jucătoare de top 10 și o ex-Top 10, o adversară care i-a creat mereu probleme. De altfel, anul acesta Kvitova a învins toate jucătoarele de top 10 pe care le-a întâlnit (celor patru de la Doha li se adaugă Ostapenko și Mladenovic, la St. Petersburg).

Meciul cu Muguruza a fost și cel mai complicat dintre ele, și asta nu doar pentru că a fost o finală. Muguruza venea după o zi de pauză, Kvitova, după un meci maraton în semifinale cu Wozniacki – cel care a decis rocada viitoare dintre Wozniacki și Simona Halep -, plus greutatea celor 12 meciuri în circuit, plus două în Fed Cup. Această diferență de prospețime s-a văzut în debutul meciului și s-a accentuat pe la mijlocul primului set, când părea că vom avea o finală fără istoric.

Condusă cu 5-0, Petra a legat, însă, trei game-uri și odată cu asta, a început să lege și jocul. Avantajul luat de Muguruza a fost mult prea mare și setul nu mai putea fi recuperat, dar așa cum se întâmplă de regulă în astfel de situații, efortul nu a fost inutil, pentru că a avut impact asupra felului în care s-a derulat setul doi. Când lucrurile erau clare: Petra era în meci. Asta a însemnat winnere la care Muguruza nu a avut replică, raliuri finalizate cu câte un cross scurt impecabil, retururi mai puternice decât serviciul doi al Muguruzei. Adică, o mică mostră din ce poate face Kvitova când e în zi bună.

Chiar și așa, pericolul încă era acolo; Muguruza juca sigur, la așteptare, deranja cu lungimea și profunzimea loviturilor, iar primele șanse de break pentru ea au venit la 2-2 în setul doi. Aici se poate spune că s-a produs un declic. Modul în care Petra a salvat mingea de break (un forehand exploziv) și ce a urmat după (tot o serie de forehand-uri după câteva schimburi intense) a fost momentul care a făcut-o să creadă și să lovească cu și mai multă încredere. Se poate spune că a fost momentul de cotitura al meciului; de aici, Muguruza și-a pierdut serviciul, încrederea, iar meciul era relansat.

https://twitter.com/WTA/status/965325557788377088

Decisivul a fost aprig. S-a lovit zdravăn de ambele părți, a fost tenis de calitate, ambele căutând să dea lovitura de grație. Dacă Muguruza a mers pe calea siguranței și a încercat să deranjeze cu lungimea, Kvitova a mers, bineînțeles, pe atac și s-a dovedit de neclintit; asta, fără ca Muguruza să facă ceva greșit (exact cum s-a întâmplat și cu Mladenovic la Sankt Petersburg). Break-ul de la 2-2 în decisiv, a venit exact pe fondul acestui tip de joc: cehoaica rezista bine în schimburi, avea răbdare, urmând ca apoi să vină de nicăieri cu o lovitură câștigatoare și să obțină punctul. Break-ul obținut a fost suficient pentru a închide meciul și a duce la capăt revenirea.

Întrebată la finalul meciului cum a reușit asta, Petra a spus “Nu știu cum. Am încercat”. Asta este, de fapt, imaginea pe care am văzut-o toată săptămâna la Kvitova: că nu renunță și că e dispusă să dea totul să câștige. A reușit să scoată la capăt meciul cu Radwanska, a întors-o pe Wozniacki, deși a fost condusă cu set, iar daneza a servit de două ori pentru meci la 5-4 și 6-5, iar astăzi a întors și finala cu Muguruza.

Săptămâna Kvitovei, alt moment glorios dintr-un sezon WTA deja foarte bun, e un nou exemplu despre ce înseamnă să dai totul, până la ultima picătură, așa cum am văzut la mai multe jucătoare în acest început de sezon.

https://twitter.com/Petra_Kvitova/status/965333748786089984

 

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

Onederful Tricolor

Inspirată de prima româncă ajunsă pe locul 1 în lume, seria Onederful (inițial, compusă din două tricouri votate de cititorii 30-0) a fost completată de Tricolor, o variantă care reprezintă perfect minunățiile cu care ne răsfață jucătoarele și jucătorii români de tenis.

Onederful s-a născut din dorința de a marca acele momente din tenis când totul este perfect: când favoritul tău este deasupra tuturor. Când prejudecățile sunt învinse, când obstacolele și limitele sunt depășite. Asemenea momente sunt unice: e cazul să le sărbătorești alături de favoriții tăi.

Ia-ți de aici un tricou Onederful Tricolor, pe alb sau pe negru

 

Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 10 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi