Pe cine urmărim și care sunt momentele importante ale sezonului de hard

Radu Marina | 30 iulie 2019

Timp de cinci săptămâni, avem 10 turnee WTA și ATP – mai toate puternice și interesante – care ne conduc spre New York, destinația finală și ultimul Slam al anului.

Sezonul de hard american a început săptămâna trecută, odată cu turneul de la Atlanta (ATP), câștigat de Alex De Minaur, care și-a trecut în cont al doilea titlu ATP al anului, după finala (6-3, 7-6) cu Taylor Fritz. De acum, ambele circuite au intrat, oficial, în seria turneelor de hard american. 

Timp de cinci săptămâni vom trece prin San Jose (WTA, Premier), Washington (WTA International, ATP 500), Los Cabos (ATP 250), Winston-Salem (ATP 250), Toronto (WTA Premier 5), Montreal (ATP 1000), Cincinnati (WTA Premier 5, ATP 1000), Winston-Salem (ATP 250), NYJTL Bronx Open (WTA International) și, desigur, New York (Grand Slam), destinația finală. 

Până să discutăm despre ce urmează, să vedem ce s-a întâmplat în ultima săptămână în ambele circuite, acolo unde atât WTA, cât și ATP și-au prelungit șederea pe zgura europeană. 

Ce a fost: 

– La Hamburg (ATP 500), Nikoloz Basilashvili și-a apărat titlul cucerit anul trecut, după o victorie în trei seturi, 7-5, 4-6, 6-3, în fața lui Andrey Rublev. În drumul către al treilea titlu ATP din carieră (toate din categoria ATP 500), Basilashvili a salvat două mingi de meci în semifinale, contra lui Alexander Zverev, când a revenit de la 2-5 în tiebreak-ul setului decisiv. 

De notat și parcursul lui Rublev, revenit recent în circuit, după mai multe accidentări suferite la spate, care l-au condus pe Andrey și spre o ușoară depresie. Rublev a trecut, pe rând, de Cristian Garin, Casper Ruud, Dominic Thiem (cea mai importantă victorie a carierei) și Pablo Carreno Busta, cu revenire de la 4-6, 2-4). 

– Albert Ramos Vinolas și-a trecut în palmares al doilea titlu ATP, după finala câștigată (6-3, 6-2) la Gstaad (ATP 250), în fața neamțului Cedrik-Marcel Stebe, care a jucat prima lui finală ATP din carieră. 

Pentru Stebe, în vârstă de 28 de ani, acesta a fost cel mai notabil rezultat al carierei, deși el a debutat în circuitul profesionist în urmă cu nouă ani. E drept, în ultimii șase, Stebe a trecut printr-o operație la șold, o accidentare gravă la spate, o inflamație a osului pubian, o altă operație în zona pelvină, o fractură de stres a osului pubian și trei operații (separate) la încheietura mâinii drepte. 

“Nu de puține ori, am simțit că cineva are o păpușă voodoo cu mine și se joacă cu ea, înțepând cu ace anumite părți ale corpului meu. Uneori încercăm să revin, mă simțeam mai bine, iar apoi apărea altă problemă și trebuia să mă operez din nou, să o iau de la capăt. Pur și simplu simțeam că era o ‘forță’ care nu voia ca eu să mai joc tenis vreodată. Dar am continuat, am luat-o de la capăt de fiecare dată, am tot continuat iar și iar. Și acum, în sfârșit, pot spune că pot juca din nou un tenis bun”, povestea Stebe, care a devenit cel mai slab clasat finalist (a ajuns la Gstaad fiind pe locul 455 ATP) din 1989 încoace. 

– La Jurmala(WTA International), Anastasija Sevastova a triumfat în fața propriilor suporteri, după o revenire de la 3-6, 0-2 cu poloneza Katarzyna Kawa, jucătoare venită din calificări. A fost 3-6, 7-5, 6-4 pentru Sevastova, care și-a trecut în cont primul titlu WTA în 2019 și al patrulea al carierei. 

Tot la Jurmala, e important de subliniat parcursul avut de românce: Patricia Țig a continuat în Letonia ce a început la București, calificându-se în sferturile de finală după două victorii categorice cu Ankita Raina și Anhelina Kalinina. Patricia a fost învinsă de Anastasia Potapova, favorita 6, 4-6, 6-0, 4-6, dar în urma acestui rezultat ea a urcat alte 41 de locuri în clasamentul WTA (e pe 223 acum). 

De asemenea, Irina Bara s-a calificat pentru prima dată în carieră în sferturile unui turneu WTA, după victoriile obținute în fața Margaritei Gasparyan (6-4, 4-6, 4-0 ret.) și a Valentynei Ivakhnenko (7-6, 3-6, 6-1). A fost învinsă de favorita principală Anastasija Sevastova, însă calificarea în sferturi i-a adus un salt în clasament de 25 de locuri, ea fiind acum pe 188. 

– Și, în final, la Palermo (WTA International), Jil Teichmann a învins-o (7-6, 6-2) pe Kiki Bertens, favorita 1. Elvețianca în vârstă de 22 de ani, care la începutul anului era clasată în top 150, a câștigat al doilea titlu WTA în 2019, după cel cucerit la Praga, tot pe zgură. 

Ce urmează:  

San Jose (WTA Premier,  29 iulie – 4 august, hard outdoor). Campioana en-titre la acest turneu este Mihaela Buzărnescu, care va încerca, pentru prima dată în carieră, să-și apere un titlu WTA. Mihaela începe apărarea trofeului cu Daria Kasatkina, aceasta fiind prima lor întâlnire. Beneficiară a unui wild card la San Jose, Kasatkina a câștigat doar șase meciuri în acest an. În caz de victorie cu Kasatkina, Buzărnescu se va revedea cu Elina Svitolina, favorita principală a turneului, pe care o conduce la întâlnirile directe cu 2-1. 

Mai sunt prezente la San Jose: Aryna Sabalenka, Venus Williams (vs. Bethanie Mattek-Sands în primul tur), Victoria Azarenka (vs. Tan Harmony), Amanda Anisimova, Carla Suarez Navarro (vs. Magda Linette), Danielle Collins sau Maria Sakkari. 

Washington (WTA International, ATP 500, 29 iulie – 4 august, hard outdoor). Svetlana Kuznetsova, campioana de anul trecut de la Washington, nu-și poate apăra titlul, ea neputând intra în SUA din cauza unor probleme cu viza (se pare că au fost rezolvate, însă prea târziu), dar vor fi, în schimb, prezente Sloane Stephens (vs. Rebecca Peterson în primul tur), Madison Keys (vs. Hailei Baptiste), Sofia Kenin (vs. Kennifer Brady), Su-Wei Hsieh (vs. Kirsten Flipkens), Lesia Tsurenko (vs. Yafan Wang), Monica Puig (vs. Allie Kiick) și Cori Gauff (vs. Zarina Dyias), ajunsă pe tabloul principal după două victorii în calificări. 

Trecând spre turneul masculin – cel mai puternic turneu din această săptămână  – favoritul principal este Stefanos Tsitsipas. Alături de el, vor mai juca Karen Khachanov, Daniil Medvedev (proaspăt intrat în top 10), John Isner, Kevin Anderson, Marin Cilic, David Goffin, Felix Auger-Aliassime, Alex De Minaur, Kyle Edmund, dar și jucători care nu sunt capi de serie, precum Alexei Popyrin, Nick Kyrgios, Alexander Bublik. 

Pe tabloul principal de la Washington e prezent și Marius Copil. Marius deschide cu danezul Mikael Torpegaard, jucător venit din calificări. 

Los Cabos (ATP 250, Mexic, 27 iulie – 3 august, hard outdoor). Fabio Fogini, favoritul principal și campionul de anul trecut va încerca să-și apere titlul, iar alături de el mai sunt prezenți pe tabloul principal, printre alții, Guido Pella, Diego Schwartzman, Taylor Fritz, Radu Albot, Lucas Pouille, Cedrik-Marcel Stebe, Janko Tipsarevic, dar și Grigor Dimitrov, care va căuta să-și oprească seria de înfrângeri (ultima lui victorie a fost cu Cilic, acum două luni, la Roland Garros).

Montreal (ATP 1000, Canada, 5 august – 11 august, hard outdoor) Toronto (WTA Premier 5, Canada, 5 august – 11 august, hard outdoor) Cincinnati (ATP 1000, WTA Premier 5, 11 august – 18 august, hard outdoor). 

Aici încep lucrurile serioase, pentru că aproape toate jucătoarele și toți jucătorii de top au o lună august plină.

Și asta chiar dacă Novak Djokovic și Roger Federer nu vor fi prezenți la Montreal. Federer a anunțat încă de acum trei săptămâni că-și va începe sezonul de hard american cu Cincinnati, în timp ce Djokovic a declarat zilele trecute că are nevoie de mai mult timp la dispoziție pentru a se reface după Wimbledon. 

Vor evolua, în schimb, pe tabloul principal: Rafael Nadal (campionul en-titre), Dominic Thiem, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Felix Auger-Aliassime, Kei Nishikori, Milos Raonic, Kevin Anderson. 

În paralel cu Montreal, la Toronto, se va desfășura al treilea Premier 5 al sezonului, unde participă toate jucătoarele din top 10 WTA. De asemenea, cu două excepții (Qiang Wang, Marketa Vondrousova), întreg top 30 WTA va fi prezent la turneul canadian, câștigat anul trecut de Simona Halep.  

Dintre românce, afară de Simona, vor mai lua startul, în calificări, Mihaela Buzărnescu și Monica Niculescu. 

Lucrurile nu diferă cu mult la Cincinnati, turneu care are loc o săptămână mai târziu după Toronto. Aici vor fi prezente, pe tabloul principal, primele 40 de jucătoare ale lumii (inclusiv Qiang Wang și Marketa Vondrousova), începând cu Ash Barty, Naomi Osaka, Karolina Pliskova, Simona Halep, Kiki Bertens, Angelique Kerber, Petra Kvitova, Elina Svitolina, Sloane Stephens, Serena Williams și Aryna Sabalenka. Iar Venus Williams și Maria Sharapova au primit wild-card pentru tabloul principal. În calificări va evolua și Mihaela Buzărnescu.  

În ceea ce privește turneul masculin, Cincinnati, care anul trecut a fost câștigat de Novak Djokovic, va fi la fel de puternic ca cel feminin: primii zece jucători ai lumii vor evolua aici, iar cu excepția lui Juan Martin Del Potro, care nu va fi prezent din cauza operației suferite la genunchi, toți jucătorii din top 30 vor fi prezenți. 

Winston-Salem (ATP 250, 18 august – 24 august, hard outdoor). Înaintea ultimului turneu de Grand Slam, Borna Coric, Nikoloz Basilashvili, Benoit Paire, Marco Cecchinato, Adrian Mannarino sau Hubert Hurkacz vor încerca să-și confirme statutul de favoriți, astfel încât să adune cât mai multe victorii prețioase înainte de US Open. 

Vor mai evolua aici Pablo Cuevas, Tomas Berdych (wild card), Filip Krajinovic, Feliciano Lopez, Martin Klizan, Sam Querry, Ugo Humbert, Casper Ruud, Daniel Evans, dar și Marius Copil, care a prins la limită tabloul principal. 

NYJTL Bronx Open (WTA International, 18 – 24 august, hard outdoor). Aflat la prima ediție, turneul de la New York va avea la start jucătoare precum Qiang Wang, Johanna Konta, Anett Kontaveit, Carla Suarez Navarro, Maria Sakkari, Danielle Collins, Dayana Yastremska, Katerina Siniakova, Alize Cornet, Mihaela Buzărnescu sau Barbora Strycova. 

Cum arată Hard Court Power Rankings la nivelul circuitului WTA și ce jucătoare excelează pe hard. Înaintea fiecărui segment important din sezon (zgură, iarbă, hard), WTA realizează un clasament bazat pe rezultatele din ultimii ani pe anumite suprafețe. 

Dacă pe zgură, Simona e cea care domină de câțiva ani acest clasament, pe hard lucrurile se schimbă ușor. 

WTA Insider Hard Court Power Rankings ia în considerare rezultatele pe hard din ultimele patru sezoane (100% dintre punctele câștigate pe hard în 2019, 75% puncte câștigate pe hard în 2018, 50% în 2017, 25% în 2016), iar suma rezultată reprezintă „Hard Court Index-ul” unui jucător.

Înaintea începerii sezonului de hard american, Hard Cort Power Rankings arată astfel: Karolina Pliskova (hard court index: 7697.25), Elina Svitolina (6898.75), Caroline Wozniacki (6613.25), Naomi Osaka (6359.50), Angelique Kerber (6309.75), Simona Halep (6271.50), Petra Kvitova (6112), Garbine Muguruza (4601.50), Sloane Stephens (4561.75), Ash Barty (4453). 

30-0 Tee e din nou în Shop!

Unul dintre cele mai bine vândute tricouri din Shop revine pe stoc, la cererea voastră. 30-0 Tee e din nou disponibil: ia-ți acum un tricou din Shop. Cantitățile sunt limitate!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi