Ce e special la traseul de vis al Patriciei Țig la București: maturitate, apreciere a ce are și un tenis în care armele lui Pati încep să fie puse cap la cap

Treizecizero | 20 iulie 2019

“Să fiu mamă m-a ajutat să devin o persoană mai bună. Sunt mai modestă, mai ascultătoare și mai recunoscătoare pentru ce am. Sunt mai matură. Știu că viața nu se termină dacă pierzi un meci de tenis”.

Din precalificări

Patricia Țig a început turneul de la București mai devreme decât toate celelalte jucătoare, trecând printr-un turneu de precalificări care i-a asigurat un wildcard în calificări. A fost o mutare care a sfârșit prin a o ajuta, pentru că a ajutat-o să prindă ritm. Un antrenor care a văzut-o la lucru mărturisea la începutul săptămânii că nu ar fi deloc o surpriză să o vedem pe Patricia avansând departe pe tablou, iar până la urmă exact asta s-a întâmplat. 

La primul turneu WTA la care participă de la revenirea în tenis (al doilea cel mai important, după Wimbledon) și fără clasament, Patricia a trecut de precalificări, apoi de calificări, apoi a învins nume importante  pe tabloul principal și se califică în a doua finală WTA a carierei, după cea reușită la Baku, în 2015. 

A făcut-o cu un tenis limpede, susținut de lovituri aspre de pe ambele părți, dar căruia i-a adăugat o combinație de lovituri variate care au făcut în repetate rânduri diferența de-a lungul săptămânii. 

A învins adversare cu stiluri diferite și la care pierduse în întâlnirile anterioare

Capacitatea de a juca fiecare punct la aceeași intensitate a fost un aspect la care Patricia a excelat pe tot parcursul săptămânii la București. Nu a existat punct pierdut pentru ea, iar acesta a fost un mesaj foarte clar pe care a încercat să-l transmită fiecărei adversare încă din debutul meciurilor. Așa că adversarele fie au forțat, din dorința de a fi sigure că mingea nu se mai întoarce, fie au încercat combinații mai pretențioase, ceea ce înseamnă o ieșire din zona de confort. Pe rând, Pati a trecut de Anna Bondar, apoi de favorita 1, Anastasija Sevastova și de tenisul ei creativ și variat, apoi de o jucătoare first-strike, precum Kristyna Pliskova, în vreme ce azi a eliminat clar o specialistă de zgură la care pierduse de două ori anterior. 

https://twitter.com/WTA/status/1152656104142311424?s=20

„Are doza de ‘nebunie’ benefică performanței”

Dar asta era într-o altă carieră, despre care 30-0 a scris pe larg într-un material publicat în revista 30-0 Pe Curat, ediția 2017, pe care-l puteți citi aici. Povesteam atunci despre o jucătoare aflată cumva la răscruce. O sportivă care se descria ca fiind o outsideră. Care n-a jucat în Slamuri de juniori, n-a crescut într-un sistem centralizat, n-a avut pe cineva care să-i fi spus ce trebuie să facă. Și-a croit un drum al ei și a ajuns în circuit. Implicit, o jucătoare reticentă la sfaturi, care preferă să facă lucrurile “my way”.

Alina Cercel, întrebată de noi atunci, vedea în asta o caracteristică specifică jucătoarelor care pot ajunge departe. “Este foarte ambițioasă, foarte determinată să ajungă în top. Asta se vede destul de clar la ea. Și în joc. Se vede că e dorința ei, nu doar a altora. Și are și doza de ‘nebunie’ benefică performanței. Asta vedem la jucătoare din Top 20, Top 10, Top 5. Are potențialul să ajungă acolo, fără discuție.”.

Și mai vedea ceva Alina atunci, ceva ce nu vedeau mulți: 

“Pati e carismatică, e haioasă, are aerul ăsta naiv, dar e destul de matură și se descurcă singură. E independentă, părinții i-au dat o educație foarte bună, au lăsat-o să ia decizii. I-au dat o disciplină pentru sport, are puncte de vedere, știe ce vrea și spune ce vrea. Îmi plac oamenii ăștia care știu să ceară ce vor de la oamenii din jur. Când vrei să ajungi sus, când vrei să ajungi să te bați cu cele mai bune, îți trebuie o doză de independență. Să știi cine ești, care-i drumul tău, și să-ți vezi de ale tale. Ea știe ce are de făcut și face ce trebuie alături de Răzvan”, spune Alina Tecșor, care conchide: “E următoarea jucătoare pe care o văd de viitor.” 

Un ocol de doi ani și o schimbare dramatică de perspective

Dar viața nu ascultă mereu de ce pregătim noi, și are căile ei misterioase. Patricia a dispărut, o vreme, din cauza accidentărilor, apoi a ieșit de tot din tenis. A devenit mamă, iar acum, la 24 de ani, apare ca o persoană cu totul schimbată, maturizată, care și-a găsit drumul pe care-l căuta atunci. E mai așezată acum și recunoscătoare pentru lucrurile pe care le are. Declarațiile ei de după victoria de azi arată un pic din trăirile Patriciei, care a plâns pe teren: “A fost un moment foarte emoțional. Nu am mai plâns înainte pe teren. Bucuria a fost așa de mare încât trebuia cumva să mă eliberez”.  

“Să fiu mamă m-a ajutat să devin o persoană mai bună. Sunt mai modestă, mai ascultătoare și mai recunoscătoare pentru ce am. Sunt mai matură. Știu că viața nu se termină dacă pierzi un meci de tenis”. 

Ar fi prima de la Kim Clijsters

Poate tocmai de aceea, Patricia nu se mai stresează cu clasamentul: “Nu vreau să mă gândesc prea mult la clasament, vreau doar să joc tot mai bine. Vreau să iau lucrurile punct cu punct și meci cu meci. Când sunt condusă, vreau să găsesc soluțiile ca să revin. Acesta e principalul meu obiectiv acum”.  

Patricia gândește corect: dacă jocul e acolo, clasamentul îl va urma întotdeauna. E important însă să notăm și ce se întâmplă cu clasamentul ei în aceste momente. Pati a intrat în turneu fără clasament, iar acum va fi cel puțin locul 265 de săptămâna viitoare. Titlul ar sălta-o și mai spectaculos, cele 300 de puncte oferite de turneul de la București aducând-o la limită în interiorul Top 200. Mai semnificativ e că ar fi primul titlu WTA al Patriciei, după finala de acum patru ani de la Baku, pierdută, după victorii cu Pavlyuchenkova și Vekic, la Gasparyan. Patricia ar deveni astfel prima jucătoare de la Kim Clijsters încoace care câștigă un titlu fără să aibă clasament. Kim triumfa spectaculos la US Open 2009, abia revenită în tenis. 

Situația lui Pati ne aduce aminte de o listă de jucătoare importante care au revenit în circuit fără să mai aibă clasament, din varii motive, și au urcat înapoi în elită. Cazuri recente sunt aceeași Margarita Gasparyan (cea care o învingea pe Patricia în finala de la Baku 2015), care a început anul 2018 fără clasament, dar a devenit jucătoarea cu al doilea cel mai slab clasament care câștigă un titlu (în 2018, la Tashkent). Acum Gasparyan e pe 57. La sfârșitul lui ianuarie 2018, Serena Williams – la fel ca și Țig, a născut – rămânea fără niciun punct în clasament; ea a revenit apoi, jucând multiple finale de Slam. Iar Ashleigh Barty s-a retras temporar din tenis, iar în decurs de patru ani a trecut de la statutul de jucătoare fără clasament la locul 1 în lume.

Foto: Farid Abassi / 30-0

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi