Patrick Mouratoglou: „Sunt extrem de șocat de felul în care este gestionat acest caz”

Treizecizero | 20 mai 2023

„Eram convins că ITIA va face o investigație corectă pentru a stabili adevărul. Faptul că nu mai am deloc același sentiment acum e deranjant”.

Continuă reacțiile din tabăra Simonei Halep după anunțul ITIA de vineri seara. După comunicatul jucătoarei, care nu s-a ferit să folosească cuvinte foarte puternice, azi a venit rândul unei reacții din partea lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep.

Iată ce-a scris francezul:

„Nu plănuisem să am luări de poziție publice în cazul Simonei Halep, pentru că eram convins că ITIA va face o investigație corectă pentru a stabili adevărul. Faptul că nu mai am deloc același sentiment acum e deranjant, și asta m-a făcut să scriu lucrurile astea.

Am fost norocos să o întâlnesc pe Simona Halep în aprilie 2022 și am lucrat împreună de atunci. Aș vrea să spun câteva cuvinte despre ea celor care n-au întâlnit-o niciodată. Am descoperit în Simona o persoană foarte rară. Are un suflet bun, drag, nu are niciun fel de agresivitate sau de invidie pentru nimeni. Și-a dedicat toată viața tenisului, o pasiune din copilărie. Nu pasiunea tatălui ei, nu pasiunea mamei ei, ci pasiunea ei. A primit cea mai bună educație cu valori extrem de puternice, pe care le păstrează în sinea ei. Onestitatea ei și nevoia ei de dreptate sunt, fără dubii, de neclintit. Știu că nu e NICIO ȘANSĂ să fi făcut vreodată ceva ce e ilegal. Susținerea lumii tenisului pentru ea a fost extrem de puternic, pentru că oamenii care o știu sunt convinși că nu ar fi făcut niciodată lucrurile de care e acuzată. De când ITIA a acuzat-o, am fost și voi fi lângă ea în fiecare zi, ca să o susțin în lupta ei pentru adevăr.

Întâi, aș vrea să spun că sunt un susținător al unui sport curat. Cred că tenisul are nevoie de un sistem anti-doping care să fie capabil să urmărească trișorii. Asta fiind însă spusă, sunt extrem de șocat de felul în care este dus acest caz. Am crezut că ITIA va urmări obiectivul de a stabili adevărul. Dar ei în mod evident încearcă să demonstreze vinovăția ei, chiar dacă ea a avut posibilitatea de a aduce multiple dovezi ale inocenței ei încă din decembrie 2022.

Această ultimă acuzație făcută la adresa ei ieri, care este cu totul legată de primul caz, este pur și simplu o interpretare a pașaportului ei biologic. În alte cuvinte, ITIA nu a găsit vreo substanță ilegală în sângele ei, ci doar afirmă că parametrii sângelui ei sunt ‘suspicioși’. Experți cu reputație care au verificat acești parametri au stabilit că această afirmație este cu totul greșită, este o interpretare părtinitoare și că parametrii sângelui Simonei sunt perfect normali.

Simona a spus clar că nu cere tratament special, ci doar să i se aplice regulile care spun că este îndreptățită să fie judecată de un Tribunal independent.

De aceea cer ITIA să înceteze această hărțuire de neconceput și să înceteze constantele amânări ale audierii care ar fi trebuit să aibă loc în februarie și care este acum planificată pentru finalul lui mai”.

Cazul Simonei Halep a luat o turnură cu totul neașteptată vineri seara, când dubla campioană de Grand Slam a fost acuzată de o a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza unor „nereguli în pașaportul biologic al sportivei”, acuzație făcută de International Tennis Integrity Agency. 

ITIA a specificat că această acuzație este separată de cazul de dopaj deja deschis împotriva sportivei, care e suspendată în acest moment, după ce în proba ei luată la un test făcut la US Open a fost descoperită roxadustat, o substanță interzisă. 

Însă anunțul făcut de ITIA a provocat mai multă confuzie, mai ales pentru că este unul laconic, lipsit de detalii care să-l susțină, motiv pentru care lumea tenisului se întreabă în ce fel sunt separate una de cealaltă cele două situații, care sunt dovezile pentru noua acuzație și cum va complica asta cazul jucătoarei și situația acesteia.

Reacția imediată și dură a Simonei nu face altceva decât să arate că jucătoarea respinge categoric și această din urmă acuzație. Iar, acum, poziția lui Patrick Mouratoglou – care, ca parte implicată, declară că felul în care este gestionat acest caz de către ITIA îl șochează și îl face să nu mai creadă că ITIA este după adevăr, practic spunând că nu mai crede în această instituție și în corectitudinea ei față de Simona – ridică noi semne de întrebare.

Într-un comunicat postat azi, Agenția Națională Antidoping arată că nu are acces la pașaportul biologic al sportivei, și că „această nouă acuzație face ca procesul să devină mult mai complex, oferindu-i acesteia posibilitatea legală să se apere.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi